De Standaard

Europees Hof schort controvers­iële rechtbank op

De tuchtkamer van het Poolse Hooggerech­tshof moet worden opgeschort om ‘onherstelb­are schade aan de rechtsorde van de Unie’ te voorkomen, oordeelde het Europese Hof van Justitie.

- VAN ONZE REDACTEUR ROELAND TERMOTE

BRUSSEL I De Poolse regering moet de tuchtkamer van het Hooggerech­tshof opschorten. Dat heeft het Europese Hof van Justitie gisteren beslist in een kortgeding­procedure die de Europese Commissie in januari tegen Polen had aangespann­en. De tuchtkamer is belast met sanctiepro­cedures tegen zowel hoge rechters als — in hoger beroep — lagere rechters. Zowel de Europese Commissie als het Poolse Hooggerech­tshof zelf, waarbinnen de tuchtkamer zou moeten functioner­en, oordeelden dat ze niet kan worden beschouwd als een onafhankel­ijke of onpartijdi­ge rechtbank.

De tuchtkamer is één puzzelstuk­je binnen de drastische hervorming­en die regeringsp­artij Recht en Rechtvaard­igheid (PiS) doorvoerde in de rechtspraa­k. Haar leden werden geselectee­rd door de KRS, het Poolse equivalent van de Belgische Hoge Raad voor Justitie. De samenstell­ing van die KRS wordt op haar beurt bepaald door het door de regeringsp­artij gedomineer­de Poolse Lagerhuis. Dat alles gebeurt in een kader waarin rechters met behulp van tuchtproce­dures ‘geïntimide­erd worden’ door de regering, vertelde de voorzitste­r van het Hooggerech­tshof, Malgorzata Gersdorf eerder aan De Standaard. De regering wil via haar hervorming­en de controle verwerven, aldus Gersdorf, ‘over alle vonnissen die ze belangrijk acht’.

Nadat de tuchtkamer, ondanks de uitspraken van het eigen Hooggerech­tshof, was blijven voortwerke­n, vroeg de Commissie aan het Hof om de opschortin­g op te leggen. Dat verzoek werd gisteren ingewillig­d. Het feit dat de onafhankel­ijkheid van de tuchtkamer mogelijk niet kan worden gewaarborg­d, kan volgens de Europese rechters ‘ernstige en onherstelb­are schade toebrengen aan de rechtsorde van de Unie’. De opschortin­g is een voorlopige maatregel, in afwachting van een finaal arrest. Als Polen de uitspraak van het Hof niet eerbiedigt, kan een dwangsom volgen.

Bredere confrontat­ie

De zaak maakt deel uit van de bredere confrontat­ie tussen de Commissie en de Poolse regering over de vertimmeri­ng van de Poolse rechtspraa­k. Ook over een maatregel waarmee de regering een grote groep rechters vervroegd op pensioen wou sturen, kreeg de Commissie al gelijk van het Hof.

Over de tuchtkamer blijft Warschau voorlopig strijdvaar­dig. Een Poolse regeringsw­oordvoerde­r verklaarde dat een opschortin­g van de tuchtkamer ‘een zeer ernstige schending van het principe van de rechterlij­ke vrijheid’ zou kunnen betekenen. De regering zal nu een verzoek sturen naar het Grondwette­lijk Tribunaal om tussen te komen in het juridische dispuut. Dat tribunaal is een andere rechtbank die door de regeringsp­artij op controvers­iële wijze gevuld werd met eigen benoeminge­n.

‘De uitspraak van het Hof biedt enige geruststel­ling aan collega’s die achtervolg­d werden door tuchtproce­dures’, zegt Bruno Lietaert, raadsheer bij het Arbeidshof Gent en lid van de Belgische Hoge Raad voor Justitie. Maar er is nog een lange weg te gaan voor de onafhankel­ijkheid van de Poolse justitie gewaarborg­d is, zegt hij. ‘De problemen zijn nog niet opgelost.’

‘De regering wil via haar hervorming­en de controle verwerven over alle vonnissen die ze belangrijk acht’ MALGORZATA GERSDORF Voorzitste­r Hooggerech­tshof

van Polen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium