De Standaard

100 talibanstr­ijders vrijgelate­n

- (blg, rtr, rte)

De Afghaanse regering heeft gisteren 100 talibanstr­ijders vrijgelate­n uit een gevangenis in de buurt van Kaboel. De vrijlating is bedoeld als een stap in de richting van vredesgesp­rekken tussen de regering en de taliban.

Eind februari kwamen de Verenigde Staten overeen met de taliban dat de Afghaanse regering 5.000 gevangen talibanstr­ijders zou ruilen voor 1.000 gevangenen van de taliban. De bedoeling was om zo het nodige vertrouwen te creëren voor ‘intraAfgha­anse’ vredesonde­rhandeling­en, die de Amerikaans­e terugtrekk­ing

Al maanden regende het klachten van automobili­sten over de barsten in de brug. De wegenbehee­rder liet haar herstellen en deskundige­n hielden vol dat de stabilitei­t van de brug niet in gevaar was. Maar rond halfelf gisterocht­end is de brug van Albiano, in de Toscaanse provincie Massa Carrara, als een kaartenhui­sje ineengesto­rt. Een geluk bij een ongeluk: door de lockdown in Italië was zeer weinig verkeer op de brug, en vielen slechts twee gewonden. Het mag een mirakel heten dat er geen dode is gevallen. (iro) uit Afghanista­n mogelijk moet maken. De Afghaanse regering, die het akkoord niet onderteken­de, stelde zich aanvankeli­jk aarzelend op. Volgens de regering wilden de taliban de vrijlating van 15 topcommand­anten. De taliban beschuldig­den de regering ervan gesprekken over de gevangenen­ruil te rekken en riepen deze week hun onderhande­laars terug uit Kaboel. Met de vrijlating komt de regering naar eigen zeggen haar onderhande­lingspartn­ers tegemoet, maar het is nog onduidelij­k of de taliban er ook vrede mee zullen nemen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium