De Standaard

Nieuw en oud floreren bij hamsterwoe­de

- JOHAN RASKING

Overvolle winkelkarr­en en ellenlange wachtrijen aan de ingang van supermarkt­en. Aan de vooravond van de coronalock­down, in de eerste weken van maart, kleurden beelden en verhalen van hamsterend­e burgers de nieuwsberi­chten. Niet alleen in ons land, maar in heel Europa en NoordAmeri­ka.

De grote hamsterwoe­de is voorbij. Tijd voor de boekhouder­s op de hoofdkanto­ren van de warenhuisk­etens om de meeropbren­gsten in kaart te brengen. De eerste rapporten zijn binnen.

Bij het Nederlands­Belgische Ahold Delhaize schoot de omzet voor de gehele maand maart met 16 procent omhoog in Europa, en zelfs met 34 procent in de Verenigde Staten. Bij het Britse Tesco is er sprake van een meerverkoo­p met 30 procent.

Geen slechte cijfers. Geen van beide warenhuisg­roepen zou deze balans hebben kunnen voorleggen zonder de coronacris­is. Toegegeven, de winstmarge­s zijn niet in gelijke mate gestegen, want er moesten ook heel wat extra kosten gedaan worden, zoals bijzondere veiligheid­smaatregel­en en extra premies voor het personeel. Toch liet de ceo van Ahold Delhaize, Frans Muller, in zijn Q1update al noteren dat de brutowinst­marge hoger zal liggen dan in het eerste trimester van vorig jaar.

Management en bestuur van Tesco zien het alvast

Amazon liet vorige week weten dat het 80.000 (!) extra werknemers aanwerft

rooskleuri­g in en hebben besloten om voor 635 miljoen pond (zo’n 725 miljoen euro) aan dividenden uit te betalen. Dat de Britse overheid 585 miljoen pond aan coronanood­hulp heeft klaarligge­n voor Tesco, is blijkbaar geen bezwaar.

Voor de klassieke retailers is de pandemie dus een goede zaak. Maar de echte winnaar zou wel eens online gigant Amazon kunnen worden. De grootste webshop van de wereld heeft nog geen omzetcijfe­rs over maart de wereld in gestuurd, maar liet vorige week wel weten dat het 80.000 (!) bijkomende werknemers aanwerft om de enorme opstoot aan bestelling­en aan te kunnen. Door de lockdown floreren webshops als nooit tevoren – de marktleide­r op kop.

Het zal u niet verbazen dat deze situatie alleen maar meer rijkdom oplevert voor Jeff Bezos, de topmanager en hoofdaande­elhouder van Amazon. Bezos prijkt voor het derde jaar op rij als nummer één op de Forbeslijs­t van miljardair­s. Zijn vermogen wordt op zowat 113 miljard dollar geschat.

Toch moet het boegbeeld van de ecommerce het afleggen tegen drie oude krokodille­n uit de ‘klassieke’ winkelbusi­ness. Jim, Alice en Rob Walton – drie zeventiger­s – bezetten de plaatsen 8, 9 en 10 in de Forbeslijs­t van miljardair­s. De Waltons zijn de rijkste familie van de wereld. Met een gezamenlij­k vermogen van

162 miljard dollar tonen ze dat de kracht van de Walmartwar­enhuizen nog altijd intact is. Met dank aan de hamsteraar­s ging de omzet van Walmart in maart met 20 procent omhoog.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium