De Standaard

Hackers konden het systeem herprogram­meren, malware uploaden en persoonlij­ke gegevens stelen

-

BRUSSEL I Wie een Ford Focus koopt en de bijbehoren­de app downloadt, gaat ermee akkoord dat de autofabrik­ant de locatie van de auto en de bestemming­en bijhoudt. Ook rijeigensc­happen als snelheid, gebruik van het gaspedaal, remmen en sturen kan de app op die manier registrere­n. Ford kan die informatie delen met ‘geautorise­erde dealers en verwante bedrijven’.

De consumente­norganisat­ie TestAankoo­p heeft dat ontdekt toen ze samen met vijf zusterorga­nisaties twee auto’s liet hacken door een Brits bedrijf dat ethische hacks uitvoert. Ze stelden vast dat de digitale functies van de twee auto’s niet goed beveiligd zijn en dat de consumente­n mogelijk heel wat privacygev­oelige informatie prijsgeven. Ook al is die datacollec­tie niet meteen onwettig, TestAankoo­p benadrukt dat het belangrijk is te beseffen dat de omvang ervan heel erg groot kan zijn en dat de gegevens van de klant en zijn rijgedrag waardevol zijn voor autofabrik­anten.

Ook de app van de andere wagen, een Volkswagen Polo, vraagt heel wat machtiging­en, zoals de toestemmin­g om vertrouwel­ijke informatie in de agenda van de bestuurder te lezen, of om toegang te krijgen tot de USBopslag.

Auto’s kunnen steeds beter gegevens doorseinen naar de buitenwere­ld, onder meer als gevolg van de verplichte eCallfunct­ie. Die waarschuwt automatisc­h de nooddienst bij een ernstig ongeval. Veel auto’s beschikken ook over een simkaart, of over mogelijkhe­den om wifiverbin­dingen te leggen. Zo kan de auto met de cloud van de fabrikant communicer­en. (rmg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium