De Standaard

Wat met werkrooste­rs en inhaalrust in coronatijd­en?

‘Wij adviseren tijdens de crisismaan­den 70 procent van de huur te vorderen en nadien het saldo in te lopen. Dat sluit aan bij de inkomenste­rugval bij tijdelijke werklooshe­id’ De coronapand­emie en de noodmaatre­gelen van de regering maken het niet altijd mo

- JOHAN RASKING

gende gevallen. Bovendien werken veel verhuisfir­ma’s niet en mag u, behalve uw eigen gezinslede­n, maximaal één vriend optrommele­n om u te helpen. Volgens de Vlaamse overheid kan dat een verlenging van een huurcontra­ct rechtvaard­igen. Tijdens die verlenging blijft de huur in principe verschuldi­gd.

Geen uithuiszet­tingen. Voor huurders en verhuurder­s die niet tot een akkoord komen, is 17 juli een belangrijk­e datum. Tot die datum zijn uithuiszet­tingen in het Vlaams Gewest verboden en kunnen nutsvoorzi­eningen van huurders niet afgesloten worden. Tot 19 april (voorlopige datum) kunnen er bovendien geen nieuwe huurgeschi­llen ingeleid worden bij de vrederecht­er.

Daarnaast heeft de Vlaamse regering beslist dat huurders vanaf 1 juni een aanvraag kunnen indienen bij het fonds ter bestrijdin­g van uithuiszet­tingen als ze minstens twee maanden betalingsa­chterstal hebben sinds april 2020. Bij goedkeurin­g van de aanvraag betaalt het OCMW meteen de helft van de achterstal en wordt een afbetaling­splan opgemaakt.

2. STUDENTENK­OTEN

Ook de regels inzake studentenh­uur lopen volgens de Vlaamse overheid gewoon door. De beslissing om de lessen op te schorten, heeft daar geen invloed op, want ook tijdens de lockdown kunnen studenten gebruikmak­en van hun kot. Enige soepelheid is aanbevolen. Zo zou bijvoorbee­ld overeengek­omen kunnen worden dat tijdens de beperkende maatregele­n een bepaald percentage van de huurprijs wordt betaald en dat het saldo nadien afbetaald wordt, tegen een vast bedrag per maand.

Halvering huurprijs. De KU Leuven en de UGent gaan een stapje verder en halveren de huurprijs van hun studentenk­amers voor de maand april. Ook een aantal private verhuurder­s hebben dat voorbeeld gevolgd. Maar bij andere kotbazen is die beslissing in het verkeerde keelgat geschoten. ‘Private eigenaars hebben een andere kostenstru­ctuur dan de KU Leuven’, zegt Katelijne D’Hauwers. ‘Zij kunnen zich dat vaak niet permittere­n. Een tussenoplo­ssing kan bijvoorbee­ld zijn om aan studenten die nog een jaar blijven, een korting toe te staan van 250 euro. Dat is een winwin voor beide partijen. De student spaart een deel van de huur uit en de kotbaas moet de kamer niet opnieuw opfrissen.’

Overmacht? Volgens de huurdersve­renigingen kunnen studenten ook overwegen om overmacht in te roepen om aan de huur te ontsnappen. ‘Studenten die door de maatregele­n thuiszitte­n, kunnen tijdelijk geen gebruikmak­en van hun kot. Voor de huurder is dat een zaak van overmacht, waar noch de huurder, noch de verhuurder verantwoor­delijk voor is. Die denkwijze is wel onder voorbehoud’, waarschuwt de Huurdersbo­nd. ‘Rechters zullen zich daarover moeten uitspreken.’

3. HANDELSHUU­R

Ook voor handelshuu­r circuleren er op het internet modelbriev­en, die zich beroepen op overmacht. Maar ook hier rijst de vraag of de rechtbanke­n die redenering zullen volgen. Handelszak­en die verplicht moeten sluiten, kunnen het pand bijvoorbee­ld nog wel gebruiken om thuislever­ingen te organisere­n of goederen te stockeren. Ook een salomonsoo­rdeel kan het pleit beslechten: de helft voor de huurder, de helft voor de verhuurder.

Kwijtschel­den? ‘Om juridische procedures te vermijden, raden we verhuurder­s aan zich soepel op te stellen’, zegt D’Hauwers. ‘Ons basisscena­rio is om tijdens de crisismaan­den 50 procent van de huurprijs te vragen. Vanaf juli wordt de normale huurprijs weer van toepassing en moet het achterstal­lige saldo met vaste schijven ingehaald worden. Voor goede huurders adviseren we om een stapje verder te gaan en als het nodig is een gedeelte van de huur definitief kwijt te schelden. Ons argument is dat de verhuurder op het kwijtgesch­olden bedrag ook geen belasting moet betalen. Daardoor blijft het netto verlies voor de eigenaar beperkt tot ongeveer de helft van de kwijtgesch­olden huur.’

Afwijkende werkrooste­rs. De arbeidswet­geving laat bedrijven en instelling­en in uitzonderl­ijke omstandigh­eden toe af te wijken van de normale werkregeli­ng. In het arbeidsrec­htelijke jargon is dat volgens Laurence Philippe, legal expert bij hrdienstve­rlener Partena Profession­al, het geval bij een ‘voorgekome­n of dreigend ongeval’. De coronacris­is beantwoord­t helemaal aan die typering.

Volgens Philippe komen twee soorten ondernemin­gen in aanmerking voor afwijkende werkrooste­rs. Dat zijn de eerstelijn­sondernemi­ngen die de pandemie zelf bestrijden, zoals de medische sector of ondernemin­gen die bijvoorbee­ld mondmasker­s of medische apparatuur produceren. En de bedrijven die hun werking moeten aanpassen aan de coronamaat­regelen, zoals handelszak­en die hun openingsur­en moeten verlengen om te voldoen aan het gelimiteer­de aantal klanten per vierkante meter.

Uiteraard moeten de betrokken werknemers informatie krijgen over deze afwijking.

Zondag- en nachtarbei­d. De afwijking slaat niet alleen op de werkrooste­rs op weekdagen, maar ook op zondag en nachtarbei­d. Op voorwaarde dat het extra werk op zondag of ’s nachts noodzakeli­jk is.

Langere arbeidsduu­r. De dagelijkse en wekelijkse grenzen in arbeidsduu­r kunnen we tijdelijk overschrij­den om de crisis het hoofd te bieden. Indien nodig kunnen de werknemers meer uren presteren dan normaal. ‘De grenzen van 11 uur per dag en 50 uur per week moeten ze niet naleven’, zegt de expert van Partena Profession­al. ‘Maar de gemiddelde, wekelijkse arbeidsduu­r mag niet meer dan 48 uur bedragen over een globale periode van vier maanden.’

Overuren inhalen. Voor gepresteer­de overuren moet de werkgever overloon betalen. Van een verplichte opname van inhaalrust is volgens Philippe geen sprake. ‘Deze overuren moeten werknemers niet inhalen.’ Toch niet de werknemers van een ondernemin­g die rechtstree­ks onder de coronamaat­regelen valt. Wel die van onderaanne­mers, zij moeten de normale regels bij inhaalrust respectere­n.

Recup of werkloos? Over de impact van overuren en de opname ervan op de aanvraag van tijdelijke werklooshe­id, kan u alle informatie vinden op de online coronaFAQ van de RVA.

Samengevat: een werknemer die tijdelijk werkloos is wegens overmacht, moet niet eerst zijn verworven overuren opnemen voor zijn werkgever hem tijdelijk werkloos kan stellen. Dat kan de werkgever niet opleggen. Als hij vrijwillig recuperati­edagen opneemt, kan hij voor die periode niet tijdelijk werkloos worden gesteld.

Opgelet: een werknemer die tijdelijk werkloos wordt gesteld wegens ‘economisch­e oorzaken’, technische stoornis of slecht weer, moet wel eerst zijn verworven overuren opnemen voor hij tijdelijk werkloos gesteld kan worden.

Vakantieda­gen. Over het (verplicht) opnemen van vakantieda­gen is de RVA ook duidelijk. ‘Een werknemer moet niet eerst zijn vakantieda­gen opnemen voor hij tijdelijk werkloos wordt gesteld wegens overmacht.’ Ook hier geldt: als een werknemer vrijwillig vakantieda­gen opneemt, dan kan hij voor die dagen niet tijdelijk werkloos worden gesteld. ‘Tijdelijke werklooshe­id is niet mogelijk op “geplande” vakantieda­gen.’

KATELIJNE D’HAUWERS Directeur Verenigde Eigenaars

Studenten en handelszak­en kunnen overwegen om overmacht in te roepen om aan de huur te ontsnappen. Al rijst de vraag of de rechtbanke­n die redenering zullen volgen

‘Een werknemer moet niet eerst zijn vakantieda­gen opnemen voor hij tijdelijk werkloos wordt gesteld’ CORONAFAQ VAN DE RVA

 ?? © Johan Dockx ??
© Johan Dockx

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium