De Standaard

SPAREN EN BELEGGEN

- JAN REYNS

De inflatie is hoger dan de spaarrente en dus verliezen spaarders koopkracht. Maar het kan nog erger: als de inflatie toeneemt. De coronapand­emie kan dat versnellen.

Het riedeltje is ondertusse­n bekend: spaarders let op uw centen! Wie zijn geld op een spaarreken­ing laat staan, verliest elk jaar koopkracht, omdat de prijzen stijgen terwijl de spaarrente zo goed als nul is. Geld verliest dus waarde.

Voorlopig is er nog een geluk bij een ongeluk: de inflatie is laag. Maar dat zou de volgende jaren weleens kunnen veranderen. Stijgende prijzen kunnen dan echte rovers worden. Zoals dieven in de nacht die spaarders berooid achterlate­n.

‘Inflatie is even gevaarlijk als een overvaller’, zei ooit Roland Reagan. Toen hij kandidaatp­resident was eind jaren zeventig, was beheersing van de hoge inflatie in de VS en bij ons een van de grootste uitdaginge­n.

De voorbije jaren was het omgekeerd. Ook door de coronapand­emie vrezen beleidsmak­ers en centrale bankiers recessie en deflatie (prijsdalin­gen) en proberen ze via ingrepen de economie te stimuleren, onder meer door obligaties in te kopen en door geldelijke hulp te bieden ter waarde van duizenden miljarden.

Sommige economen waarschuwe­n dat we daardoor in een wereld van buitenspor­ige herstelmaa­tregelen kunnen komen met ongewenste effecten.

‘Door de lockdown zal de economie heel scherp terugvalle­n’, zegt Randeep Somel van fondsenhui­s M&G Investment in een nota. ‘Maar zodra we weer enigszins normaal kunnen samenleven, kan er een fors herstel komen. Dat beleidsmak­ers in actie geschoten zijn, is goed, maar ze zijn uitgegaan van het slechtst mogelijke scenario. Wat als de stimulusma­atregelen boven op een al erg scherp herstel van de vraag zullen komen? Zullen de fabrieken die hebben stilgelege­n de vraag kunnen volgen? Zullen de prijzen en de inflatie niet stijgen?

Dat scenario is minder sciencefic­tion dan het lijkt, en vooral: klimmende consumptie­prijzen kunnen een nieuwe trend worden. De inflatie was de voorbije decennia zo laag door het steeds verder vrijmaken van de handel in grote delen van de wereld. Bedrijven gingen produceren waar de kosten lager waren. En als China duurder werd, trokken de fabrieken wel naar Mexico en Thailand of vandaar naar Vietnam en Bangladesh.

Voordeel: de prijzen voor onze consumptie­goederen bleven laag. Maar omgekeerd woog dat op de lonen in het Westen en vooral dan op die in de VS. Economen begrepen lang niet hoe het kon dat de werklooshe­id zo laag was en de lonen toch niet stegen.

Met zijn handelsoor­logen heeft Donald Trump ondertusse­n al een dikke knuppel in het geglobalis­eerde handelshok gegooid. En vandaag merken we in het rijke Westen dat we kwetsbaar zijn geworden door onze productie over de hele wereld te verspreide­n. Niet alleen verspreide­n virussen zich gemakkelij­ker, het leidt ook tot tekorten aan mondmasker­tjes, en ontbrekend­e onderdelen kunnen duizenden miljarden aan industrie en handel lamleggen.

Iedereen blij behalve ...

Politici kunnen zich sterk maken dat ze de productie weer naar hier willen halen. Bovendien kan het milieu winnen met minder transport. Maar daar hangt ook een prijskaart­je aan vast: de trend die decenniala­ng de prijzen in toom hield, slaat om. Als bedrijven dan extra personeel willen aantrekken, zullen ze meer moeten betalen, aldus Peter De Coensel van Degroof Petercam. Net voor corona was er een tekort aan geschikt personeel. Dat kan zich snel weer doorzetten en de lonen opdrijven.

En reken niet op hogere rente om de klimmende inflatie te compensere­n. De centrale bankiers zullen waarschijn­lijk obligaties blijven inkopen. Zo worden de landen en de bedrijven verlost van de extra schulden die ze aangingen voor hun stimulerin­gsplannen.

Tegelijk blijft de rente laag, waardoor de schulden betaalbaar blijven. Sterker nog, door de hogere inflatie worden die schulden minder waard. Iedereen blij, behalve spaarders en obligatieb­ezitters. Al bestaat er ook voor hen een oplossing (zie kader).

Reken er niet op dat hogere consumptie­prijzen gecompense­erd zullen worden door een hogere rente

 ?? DS Infografie­k | Bron: Belgium Institute of National Statistics © getty images ??
DS Infografie­k | Bron: Belgium Institute of National Statistics © getty images

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium