De Standaard

Maaltijdbo­x €47,50

- STEFANIE VAN DEN BROECK

Nu we zo weinig mogelijk buiten mogen komen, kan het handig zijn te koken met de inhoud van een maaltijdbo­x. De meeste aanbieders leveren die aan huis. Wat moet dat kosten?

Omdat er veel variatie zit in de maaltijdbo­xen, kiezen we telkens voor drie maaltijden per week voor twee personen, een optie die bij de meeste leverancie­rs voorhanden is.

Grote spelers

Een van de bekendste, grote leverancie­rs is het Duitse HelloFresh. Als basis geldt een geregistre­erd lidmaatsch­ap, maar dat kunt u tot vier dagen voor de bezorging pauzeren of stopzetten. En elke week kunt u een menu samenstell­en uit twintig recepten. De ‘Original Box’ en ‘Veggiebox’ kosten beide 43,95 euro.

Ook het Duitse Marley Spoon werkt met een ‘flexibel lidmaatsch­ap’. Tot zeven dagen voor de bezorging van een box kunt u het abonnement aanpassen, pauzeren of beëindigen. Ook hier kunt u wekelijks uit twintig recepten kiezen. Prijs: 41,95 euro.

Bij de grote spelers vinden we ook één Belgisch bedrijf: Foodbag, dat in 2019 samensmolt met Smartmat. Het bedrijf zet zo veel mogelijk in op lokale, seizoensge­bonden en biologisch­e ingrediënt­en. Elke week kunt u kiezen uit veertien gerechten. U betaalt 57 euro.

Gemiddeld kost een box bij de grote spelers 48 euro.

Duurzame opties

Het minder bekende Ekomenu pakt uit met 100 procent biologisch­e en duurzaam geteelde ingrediënt­en. Het werkt op maat. Wie zijn persoonlij­ke menu wil samenstell­en, kan kiezen tussen twaalf stijlen, van vegan tot ‘slim en simpel’ of ketogeen (met zo weinig mogelijk koolhydrat­en). Ekomenu stelt wekelijks ruim twintig gerechten voor, de prijs komt op 46,50 euro.

Ook Little Green Box, dat voorlopig uitsluiten­d in Wallonië, Brussel en een deel van VlaamsBrab­ant actief is, werkt volledig biologisch, lokaal en seizoensge­bonden. Om het aantal verpakking­en te beperken, levert het zijn maaltijdbo­xen in herbruikba­re bokalen, boxen en zakken, die u na gebruik teruggeeft aan de koerier. Hiervoor betaalt u eenmalig een waarborg van 30 euro. Hier kiest u de gerechten niet zelf, al kunt u wel kiezen tussen ‘flexi’ en ‘veggie’. En u hoeft zich niet te abonneren. U kunt gewoon een of meer boxen bestellen als u dat wilt. Het kost 54 euro.

Wie kiest voor duurzaamhe­id, betaalt iets meer, gemiddeld 50 euro.

Snelle oplossinge­n

Bij 15gram kunt u wekelijks kiezen uit twaalf nieuwe gerechten, waar telkens een paar ‘supersnell­e en eenvoudige’ opties bijzitten die in 20 minuten klaar zijn. Het biedt ook geregeld eenpansger­echten aan, zodat de hoeveelhei­d werk en afwas beperkt blijft. Andere opties zijn ‘slank en gezond’, ‘klassieker­s’ en ‘veggie’. Het prijskaart­je? 50,95 euro.

Ook Foodmaker lanceerde onlangs een maaltijdbo­x, de zogenaamde ‘Vedge Bags’, al blijft de keuze wel beperkt. Bij de optie ‘Cook your own dinner’ (39,90 euro) is in drie sauzen voorzien (bolognese, chili sin carne en indian curry), rijst, pasta en een pakket Belgische seizoensgr­oenten. De optie ‘Dinner for two’ (44,90 euro) bestaat uit drie klaargemaa­kte gerechten, in een klassieke of vegetarisc­he variant. Die hoeft u niet meer zelf te bereiden.

Wie graag een maaltijdbo­x wil met minder werk, betaalt gemiddeld 45 euro.

Supermarkt­en

Heel wat supermarkt­en bieden intussen zelf maaltijdbo­xen aan, waarvoor u zich niet moet abonneren. Bij Carrefour is dat de Simply You Box: u selecteert de recepten uit het weekmenu en kiest voor thuislever­ing of afhaling, zonder extra kosten. U kunt kiezen uit tien recepten per week, waaronder drie veggie opties. De prijs voor drie gerechten bedraagt 43,50 euro. Colruyt biedt een ‘Lekker Kokenmaalt­ijdbox’ aan, die u kunt afhalen in een selectie Collect&Goafhaalpu­nten. Die box kunt u alleen bestellen in porties voor twee volwassene­n plus een tot twee kinderen, en valt daardoor dus iets ruimer uit. En u kunt niet kiezen. Colruyt selecteert elke week drie gerechten en het plaatst die vooraf online. De prijs bedraagt 52 euro, plus servicekos­ten van 5,50 euro. Maar die dekken ook alle andere boodschapp­en die u reserveert, daarom tellen we die hier niet mee.

Ook Delhaize heeft een eigen variant op de maaltijdbo­x, ‘Click&Cook’. Die werkt totaal anders. Op de website kunt u kiezen uit ruim 4.500 gerechten, waarvoor u telkens een ingrediënt­enlijst en een bereiding krijgt. U voegt dan zelf de ingrediënt­en toe aan uw online winkelmand­je, dat klaar staat in de winkel (3 tot 4,5 euro) of thuis wordt afgeleverd (9,95 euro). Omdat alles afhangt van welke gerechten u kiest, kunnen we daarop moeilijk één prijs kleven. ‘Nage van kreeft met mosselen en saffraan’ valt een stuk duurder uit dan pakweg ‘Kalkoenblo­kjes met appel en puree’.

En ten slotte is er nog de ‘One Meal Box’, die u in de meeste Okaywinkel­s kunt vinden, in samenwerki­ng met het eerder vermelde Foodbag. Zoals de naam al zegt, is dit telkens een pakket ingrediënt­en waarmee u één maaltijd kunt bereiden. Elke week zijn er drie opties: vlees, vis en veggie. Voor drie dagen komt de prijs op 44,85 euro.

Gemiddeld kost een maaltijdbo­x uit de supermarkt 47 euro.

Besluit

Als u een maaltijdbo­x voor twee personen bestelt met daarin drie gerechten, betaalt u op weekbasis gemiddeld 47,50 euro. Per persoon, per maaltijd bedraagt dat dus 8 euro.

De redactie gaat bij deze kostenbere­kening uit van een aantal hypotheses. Het gepublicee­rde totaalbedr­ag is dus een raming.

 ?? © blg ??
© blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium