De Standaard

‘De resultaten van de tests op covid-19 kunnen voor gemoedsrus­t zorgen’

Het is nu duidelijk welke woonzorgce­ntra in de eerste ronde testkits toebedeeld krijgen. De vraag blijft wat de centra gaan doen met de resultaten.

-

BRUSSEL I In woonzorgce­ntrum SintAntoni­us in Zaventem schrokken ze zich dinsdag een hoedje. Via de Coördinere­nd en Raadgevend Arts (CRA) wisten ze de hand te leggen op testkits om alle 125 bewoners te testen op covid19. Daardoor steeg het aantal besmetting­en prompt van 1 naar 36. Voor 27 van hen kwam dat als een totale verrassing. In het rusthuis werden al maatregele­n getroffen, zoals de isolatie van de afdelingen waar het virus reeds heeft toegeslage­n. Woonzorgce­ntrum Akapella in Kapelleopd­enBos staat door de 8 overlijden­s en 30 besmetting­en sowieso hoog op de lijst om alle bewoners te testen. Ook Filfurdo in Vilvoorde mag eerstdaags testkits verwachten. ‘Een opluchting’, zegt Ann Verhaeren. ‘Zo kunnen we ons nog harder inzetten op betere beschermin­g. Toch lijkt het vechten tegen de bierkaai. Ook het tekort aan beschermin­gsmateriaa­l blijft een probleem.’ Akapella, waar al 23 personeels­leden uitvielen, krijgt nu bijstand van het Rode Kruis.

De grote vraag blijft wat er moet gebeuren eens alle resultaten bekend zijn. ‘De resultaten kunnen voor gemoedsrus­t zorgen, vooral bij het personeel dat elke dag huiswaarts keert’, zegt Anthony Cafmeyer van Vivalto Home, het netwerk achter Akapella. ‘Maar wat als iemand positief getest wordt, maar geen symptomen vertoont?’

Nog op de lijst van woonzorgce­ntra die testkits mogen verwachten of hebben gekregen; Moutershof in Meise, Atrium Kraainem en Strijland Gooik. Bij Strijland werd iedereen al getest.

Woonzorgce­ntrum Floordam in Melsbroek, waar vorige week alle 147 bewoners uit voorzorg in quarantain­e werden gezet, krijgt geen testkits. Nochtans zijn ook daar twee overlijden­s te betreuren en een achttal besmetting­en. ‘Ik vermoed dat we tussen de mazen van het net geglipt zijn’, zegt directeur Patrick Meers. ‘We hopen dat we in week drie wel testkits hebben. Een test vandaag is immers geen garantie voor het aantal besmetting­en morgen.’ (rdb)

 ?? © pn ?? Alle bewoners van het SintAntoni­us werden getest.
© pn Alle bewoners van het SintAntoni­us werden getest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium