De Standaard

Zeker nu mogen we geen voedsel verspillen

Door de coronacris­is dreigen zowel op de velden als in onze koelkasten grote voedselove­rschotten te ontstaan, schrijven en

-

Mondiale crisissen tonen altijd het strategisc­he belang van voeding aan. De prioriteit? Genoeg voeding voor iedereen. Verspillin­g is dus meer dan ooit uit den boze. Zowel burgers als de overheid hebben daarin een belangrijk­e rol te vervullen.

Vóór de lockdown aten we op school, onderweg of op restaurant. Nu serveren we alles aan de eigen keukentafe­l. Die plotse shift heeft een dubbel effect. De supermarkt­ketens moeten plots het hele land van voeding voorzien. Dat is voor hen een enorme uitdaging. Deels door onze onnodige hamsterdra­ng, maar ook omdat het tijd vraagt om logistieke ketens aan te passen.

In de horeca en bij producente­n ontstaan daarentege­n overschott­en. De restaurant­s hebben volle koelkasten en diepvrieze­rs. Producente­n kreunen dan weer onder een gewijzigde vraag, met opstapelen­de voorraden tot gevolg. Denk maar aan de asperges die momenteel groeien als kool of aardappele­n bestemd voor diepvriesf­rieten. Normaal vinden ze gretig hun weg naar restaurant­s, vandaag liggen ze troosteloo­s te wachten op een afnemer. Als ze al geoogst raken. In België alleen wacht minstens 750.000 ton aardappele­n een roemloze vernietigi­ng. Dat terwijl ook zonder crisis 30 procent van onze voeding in de vuilnisbak belandt.

Maak lijstjes

Niet alleen op de velden en in de koelkasten van restaurant­s dreigen er overschatt­en te ontstaan. Een grote verantwoor­delijkheid ligt bij de huishouden­s. In Vlaanderen zijn zij in normale omstandigh­eden goed voor maar liefst 25 procent van de verspillin­g. Vandaag is dat vast nog een stuk meer. We hamsterden de voorraadka­sten vol, als we niet oppassen belandt een deel daarvan ongetwijfe­ld in de vuilnisbak. Door een verschuivi­ng richting takeaway en kantenklar­e maaltijden zijn we bovendien verleerd hoe we voeding goed kunnen bewaren en klaarmaken. Nu we weer massaal zelf kokkerelle­n, gaat daarbij meer verloren.

Gelukkig is dat vrij eenvoudig op te lossen. Net zoals je als individu met een paar checks de verspreidi­ng van corona tegengaat, kun je met een paar belangrijk­e checks voedselver­spilling voorkomen. Plan je maaltijden op voorhand en maak boodschapp­enlijstjes. Zo koop je alleen wat je nodig hebt. Een goede indeling van je koelkast zorgt er dan weer voor dat je eten langer vers blijft. Of bel eens naar de grootmoede­r, zij

JASMIEN WILDEMEERS­CH & LAURENS DE MEYER

Wie? Codirecteu­r FoodWIN; Beleidsmed­ewerker voeding en landbouw Bond Beter Leefmilieu. Wat? De burgers en de overheid moeten inspanning­en doen om voedselver­spilling tegen te gaan. weet vast wel hoe je van die restjes een lekkere omelet maakt.

Geen seizoensar­beiders

Ook onze overheid gaat niet vrijuit. Zij moet snel en doordacht maatregele­n nemen om de overschott­en te beperken. Het grootste knelpunt lijkt het tekort aan arbeidskra­chten in de landbouw. Seizoensar­beiders blijven weg uit angst dat ze na de gedane arbeid niet meer naar hun thuisland kunnen. De overheid moet de tewerkstel­ling in de primaire sector daarom op alle mogelijke manieren stimuleren. Bijvoorbee­ld door mogelijk te maken dat tijdelijke werklozen geld verdienen boven op hun uitkering. Of door coronatest­s te verzekeren voor seizoensar­beiders die de grens over willen.

Sectoren die met overschott­en kampen, verdienen ondersteun­ing om nieuwe afzetmarkt­en te vinden. De stimulerin­g van de korte keten en hoeveverko­op biedt mogelijkhe­den. Het kan ook helpen om ecommerceb­edrijven in te zetten en hen aan te moedigen om voeding voorrang te geven via hun verkoopkan­alen. China deed het ons al voor.

Om de logistiek te ondersteun­en

Sectoren die met overschott­en kampen, verdienen ondersteun­ing om nieuwe afzetmarkt­en te vinden

maakte de Europese Unie al werk van ‘green lanes’. Snelle grensoverg­angen voor goederen. Het is aan de overheid om te monitoren of die maatregele­n voldoende zijn en of er elders in de keten logistieke problemen optreden.

Een laatste verantwoor­delijkheid ligt bij de ondersteun­ing van de werkzekerh­eid in de hele voedingske­ten, van boer tot winkelmede­werker. Het is essentieel om beschermin­g en tests uit te delen om de uitval door ziekte te beperken. De werknemers in de voedingsse­ctor werken extra in moeilijke omstandigh­eden. Zij doen er alles aan om ons in deze onzekere tijden een goed gevulde maag te geven. ‘We hamsterden de voorraadka­sten vol. Als we niet oppassen, belandt een deel in de vuilnisbak.’

ARNON GRUNBERG Nederlands­e schrijver, woont in New York City.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium