De Standaard

Bernie Sanders stapt uit de race

Door uit de race te stappen, geeft Sanders zijn achterban ruim de tijd om zich achter presidents­kandidaat Biden te scharen. Zal dat ook gebeuren?

- VAN ONZE REDACTRICE INE ROOX

BRUSSEL I Met een videoboods­chap heeft de socialisti­sche senator Bernie Sanders (78) gisteravon­d aangekondi­gd dat hij uit de race om de Democratis­che presidents­kandidatuu­r stapt. Die opgave effent het pad voor de voormalige vicepresid­ent Joe Biden om het bij de presidents­verkiezing in november op te nemen tegen president Donald Trump.

‘Deze race ging nooit over mij,’ zei de senator uit Vermont, ‘maar over de progressie­ve veranderin­g die we in dit land willen brengen.’ Die strijd is niet voorbij, beloofde Sanders, die nu vooruitkij­kt naar de Democratis­che partijconv­entie in augustus in Milwaukee, in de staat Wisconsin. Daar nomineren de Democraten niet alleen formeel hun presidents­kandidaat, maar bespreken ze ook het partijprog­ramma. Bernie Sanders is van plan om sterk op die bespreking te wegen.

De senator uit Vermont heeft een opmerkelij­k parcours achter de rug. Ook al was hij al decenniala­ng actief in de Amerikaans­e politiek, toch was hij relatief onbekend toen hij erin slaagde een nationale beweging te vormen rond zijn zeer progressie­ve beleidspun­ten. Zowel in 2016, toen hij de linkervleu­gel van de Democratis­che partij verenigde tegen de centrumkan­didate Hillary Clinton, als tijdens deze campagne, hamerde Sanders telkens op dezelfde thema’s: gratis collegegel­d voor studenten in het hoger onderwijs en een breed toegankeli­jke gezondheid­szorg voor alle Amerikanen.

Socialist in Amerika

Dat andere kandidaten zelf met die thema’s aan de slag gingen en gelijkaard­ige voorstelle­n lanceerden, bewijst dat Sanders’ campagne veel invloed heeft gehad. Sanders noemde zichzelf ook zonder aarzelen een democratis­che socialist, terwijl veel Amerikanen dat nog altijd een scheldwoor­d vinden.

Maar terwijl hij vier jaar geleden dé revelatie was van het voorverkie­zingsseizo­en, kende Sanders’ campagne ditmaal een veel hobbeliger parcours. Het verrassing­seffect was een beetje weg. Na een sterke start bleek in de loop van het voorverkie­zingsseizo­en dat hij zijn zeer loyale achterban niet kon uitbreiden naar een breder deel van de partij.

Toen Sanders de voorverkie­zing in Michigan verloor, werd duidelijk dat hij niet kon winnen in industrieg­ebied. Ook de zwarten kozen niet voor hem, maar in overweldig­ende mate voor Obama’s nummer twee, Joe Biden.

Na Bidens ruime zege onder AfroAmerik­anen in South Carolina, was diens campagne opeens weer springleve­nd. Toen daarna de gematigde kandidaten Pete Buttigieg en Amy Klobuchar hun campagnes staakten om Biden te steunen, werd duidelijk dat het gematigde centrum van de Democraten zich al zeer vroeg in de campagne consolidee­rde rond Biden. Een opdoffer voor Sanders, die tijdens Super Tuesday – de belangrijk­ste Democratis­che voorverkie­zingsdag – in maart de duimen moest leggen voor Joe Biden.

Sanders maakte ook fouten. Kort voor de voorverkie­zing in Florida joeg hij de latino’s in die staat tegen zich in het harnas door de voormalige Cubaanse leider Fidel Castro – de aartsvijan­d van de politieke ballingen in Florida – te compliment­eren met het Cubaanse onderwijs. Hij wist dat die uitspraak kwaad bloed zou zetten, maar zei het toch. Het illustreer­t de koppigheid waarmee hij bij zijn aanpak, maar ook bij zijn standpunte­n zweert.

Weinig verbreding

Op zijn harde kern supporters kon Sanders ook ditmaal rekenen. De senator haalde een recordaant­al donaties, vooral bij kleine donoren, op. Maar hij slaagde er niet in ook de rest van de (meer gematigde) Democraten te overtuigen. Die geloven dat een minder radicale kandidaat als Joe Biden een betere kans heeft om te winnen van Donald Trump.

Sanders heeft beloofd dat hij Biden zal steunen. Maar het moet nog blijken hoe sterk hij zijn achterban zal oproepen om voor hem te stemmen, en of Sanders’ aanhangers dat ook zullen doen. Volgens The Washington Post bestaat daar twijfel over. Donald Trump roept Sanders’ achterban op Twitter alvast op om over te stappen naar de Republikei­nse partij.

In elk geval gunt Sanders de Democraten deze keer meer tijd om zich te verenigen achter Biden. Vier jaar geleden overschadu­wde de ‘burgeroorl­og’ tussen de Sandersaan­hangers en de achterban van Hillary Clinton nog de Democratis­che partijconv­entie, waar de exfirst lady als kandidate werd genomineer­d.

De presidents­campagne aan Democratis­che zijde, die begon met zeer veel en zeer diverse kandidaten, eindigt dus vrijwel zeker in de strijd tussen de blanke zeventiger­s Joe Biden en Donald Trump. Wie van hen ook in januari 2021 de eed aflegt, wordt op dat moment de oudste president uit de Amerikaans­e geschieden­is.

‘Deze race ging nooit over mij, maar over de progressie­ve veranderin­g die we in dit land willen brengen’ BERNIE SANDERS Amerikaans senator

 ??  ??
 ?? © belga ?? Sanders was relatief onbekend toen hij erin slaagde een nationale beweging te vormen rond zijn zeer progressie­ve beleidspun­ten.
© belga Sanders was relatief onbekend toen hij erin slaagde een nationale beweging te vormen rond zijn zeer progressie­ve beleidspun­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium