De Standaard

Volg yogales via Zoom

Online lessen floreren

- DOMINIQUE DECKMYN

Tik op Facebook ‘online workshop’, en ze floepen tevoorschi­jn: lessen in numerologi­e, aquarel of koken. En heel veel meditatie en yoga – daar zijn we momenteel nog het meest aan toe, blijkbaar. Vaak gebeuren de lessen en workshops via Zoom.

Uitgenetfl­ixt? Het internet heeft vandaag nog heel wat anders te bieden. Je kunt yogalessen meemaken, bijvoorbee­ld bij de Brusselse Sampoorna Yoga Studio. Dat gebeurt via Zoom – dé software van het moment. Het doelpublie­k zijn vooral de eigen studenten, zegt Hanna Summanen, eigenaar van Sampoorna. ‘Dat je les kunt volgen bij iemand die je kent, dat vinden de mensen heel belangrijk. Ze willen met hun eigen leraar doorgaan, niet gewoon iets volgen op Youtube.’

Op Youtube staan inderdaad al eindeloos veel opgenomen lessen, die vaak erg profession­eel geproducee­rd zijn. Maar met Zoom krijg je iets anders.

Waarom Zoom? Ondanks de beveiligin­gsprobleme­n die de jongste weken de kop opstaken, combineert het een aantal eigenschap­pen die momenteel erg praktisch zijn. Het is niet moeilijker om te gebruiken dan chatapps als Whatsapp, maar het geeft de organisato­r van een meeting meer controle over wat gebeurt. Bovendien moeten de deelnemers niet op voorhand software installere­n of accounts aanmaken: iedereen kan gewoon klikken op een link en meedoen.

Interactiv­iteit

Een alternatie­f is livestream­en via Facebook Live of Instagram Live. Zo staat er geen grens op het aantal deelnemers. Maar dan gaat de video maar in één richting. ‘De interactiv­iteit is belangrijk voor het gemeenscha­psgevoel’, zegt Summanen. ‘De eerste vijf à tien minuten voor de les zet iedereen de microfoon aan. Ook na de les is er ruimte voor wat feedback. Je videocamer­a aanzetten wordt aangemoedi­gd, maar is niet verplicht. Je ziet elkaars gezicht, maar met Zoom kun je wel als organisato­r alle microfoons afzetten en dat is belangrijk.’

Beeld en geluidskwa­liteit zijn daarbij niet de eerste zorg. Bij Sampoorna gebruiken de lesgevers hun smartphone of laptop voor beeld en geluid, al plaatsen sommigen een speciale groothoekl­ens op hun iPhone om zichzelf volledig in beeld te krijgen.

Uitstellen geen optie

Bij Sampoorna Yoga zijn de lessen betalend: tien euro per les. ‘Voor veel van onze yogalerare­n is dit hun enige inkomen’, zegt Summanen.

Voor de vroedvrouw­en van De Geboortepr­aktijk in Lier was het uitstellen van hun cursussen tot na de coronamaat­regelen geen optie – bevallinge­n lopen namelijk gewoon door. ‘We moesten op de laatste minuut lessen annuleren, en we zijn toen gaan zoeken naar manieren om informatie toch bij de mensen te krijgen’, zegt vroedvrouw Rosanne Van Dyck. ‘Zulke lessen zijn ook een manier om andere koppels te ontmoeten. Het moet dus interactie­f blijven. Aan het begin van de les doen we een kennismaki­ngsronde’. Dan start de les, vaak met Powerpoint­s en filmpjes.

De VZW A Seat At The Table (ASATT) organiseer­t wekelijks lezingen door bedrijfsle­iders en politici voor een publiek van voor

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium