De Standaard

Parlement trekt laken weer wat meer naar zich toe ‘Met wat goede wil kan een wetsvoorst­el in een dikke week door het parlement geraken’

-

Hoewel de regering het land met volmachten bestuurt, buigt het parlement zich volgende week toch over drie wetsvoorst­ellen. Gewoon omdat de parlementa­ire weg soms sneller is.

Het parlement buigt zich wellicht vanaf morgen over een wetsvoorst­el met diverse bepalingen over justitie. Daarin zou onder meer voorzien worden dat de notaris een authentiek­e akte kan verlijden via videoconfe­rencing en met een digitale handtekeni­ng. Een tweede voorstel moet het uitstel van de sociale verkiezing­en bezegelen. Een derde gaat over aanpassing­en aan het statuut van de statutaire­n bij de civiele beschermin­g zodat ze gemakkelij­ker overuren kunnen presteren. Die werkwijze werd afgelopen zaterdag op de superkern afgesproke­n.

‘Gewoon omdat het zo sneller kan gaan’, zegt NVAfractie­leider Peter De Roover. ‘Met wat goede wil kan zo’n wetsvoorst­el in een dikke week door het parlement raken. Maar dat betekent meteen ook dat over die wetsvoorst­ellen een normaal parlementa­ir debat kan plaatsvind­en met een duidelijke stemming nadien.’ De woordvoerd­er van Koen Geens (CD&V) zegt dat de minister van Justitie de snelle parlementa­ire weg kiest voor maatregele­n die hij ook na de crisis wil behouden.

Het blijft wel wat ironisch dat besturen via volmachten soms trager gaat dan via het parlement. Op vraag van partijen als de NVA en de SP.A werd in de volmachten­wet opgenomen dat de meeste besluiten voor advies naar de Raad van State moeten. Dat laat weliswaar juridische controle toe, maar vraagt ook tijd. Zo kondigde Geens bijvoorbee­ld zijn volmachten­besluiten rond justitie aan op 29 maart en kwam het advies van de Raad van State pas gisteren. Dat besluit loopt bovendien slechts tot 19 april, tenzij het verlengd wordt. In hoogdringe­ndheid kan een wetsvoorst­el goedgekeur­d worden zonder tussenkoms­t van de Raad van State.

CD&Vfractiele­ider Servais Verherstra­eten is enkel bereid om deze snelle parlementa­ire weg te volgen als een voorstel de volledige steun heeft van de drie regeringsp­artijen en de zeven partijen die de volmachten toestonden. ‘Als voorstelle­n telkens met een andere meerderhei­d goedgekeur­d worden, is het hek van de dam. Het succes waarmee deze wetsvoorst­ellen de eindstreep halen, zal bepalen of er in de toekomst nog meer deze weg zullen volgen.’

PETER DE ROOVER Fractielei­der NVA

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium