De Standaard

Belgische economie op weg naar recordkrim­p

De NBB en het Planbureau verwachten dat in 2020 het Belgische bbp met 8 procent zal krimpen en dat het begrotings­tekort tot 7,5 procent van het bbp zal stijgen. Maar in 2021 zou de economie met 8,6 procent groeien.

- VAN ONZE REDACTEUR STIJN DECOCK

BRUSSEL I De coronacris­is zal de Belgische economie dit jaar 45 miljard euro kosten. Dat komt overeen met de verwachtin­g van de Nationale Bank (NBB) en het Federaal Planbureau dat het Belgische bruto binnenland­s product dit jaar met 8 procent zal krimpen.

Uitgesplit­st over het jaar, zou het tweede kwartaal de grootste klap incasseren, met een bbpdaling van liefst 15 procent. In het eerste kwartaal zou de daling 4 procent bedragen. In de tweede jaarhelft start een krachtig herstel, dat zich in 2021 voortzet met een groei van 8,6 procent. Toch zou het herstel het verlies niet volledig goedmaken. Eind 2021 zou het bbp 2 procent lager liggen dan in het geval er geen coronauitb­raak zou zijn geweest. Het welvaartsv­erlies tussen maart 2020 en december 2021 zou gecumuleer­d bijna 60 miljard euro bedragen.

Gezinnen

De grootste klap wordt via de overheidss­chuld opgevangen. Die wordt op twee manieren geraakt: het begrotings­tekort zou in 2020 een deficit van 7,5 procent vertonen. Daarnaast is er ook de krimp van de economie – de noemer in de schuldgraa­d – wat de overheidss­chuld op 115 procent zou brengen eind 2020. In 2021 zou het begrotings­tekort opnieuw in lijn liggen met de situatie vóór de crisis.

Volgens de NBB en het Planbureau zullen de gezinnen niet zo hard afzien van de crisis. Gemiddeld zou het beschikbar­e inkomen met 1,5 procent dalen. De consumptie zou wel met 5,7 procent zakken, waardoor gezinnen netto zelfs meer kunnen sparen in 2020 dan in 2019. Dat de consumptie wellicht veel harder zal zakken, komt volgens Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, doordat veel producten en diensten niet beschikbaa­r zijn voor consumptie. Ons land zit immers op slot. 2021 zou daarvan het spiegelbee­ld zijn, met een beperkte stijging in het inkomen en een forse stijging van de consumptie. De bedrijfswi­nsten zouden daarentege­n wel zware klappen krijgen: 40 procent in 2020, met eveneens een fors herstel in 2021.

De cijfers zijn het werk van de Nationale Bank en het Planbureau, die de krachten bundelden. Dat was nodig, omdat de normale econometri­sche modellen een dergelijke crisis niet zo goed kunnen doorrekene­n. De bijsluiter bij de oefening dient dan ook gelezen te worden. Daarin staat dat de Belgische economie na een lockdown van zeven weken gradueel weer op gang komt en pas tegen het jaareinde op volle capaciteit draait. Er is geen bottomupan­alyse per sector gemaakt, dat zoveel betekent als dat er geen inschattin­g is gemaakt over hoelang de horeca, het toerisme of de luchtvaart zullen stilliggen. Men gaat ervan uit dat de steunmaatr­egelen van de diverse regeringen volstaan om een groot aantal faillissem­enten of een forse toename van de permanente werklooshe­id te vermijden.

Wunsch gaf aan dat de gebruikte hypotheses vrij optimistis­ch zijn. Het geschetste scenario houdt heel wat risico’s in. Zo kan het coronaviru­s harder woeden dan voorzien, waardoor het land veel langer op slot moet. De NBB houdt ook niet echt rekening met een forse toename van de werklooshe­id of met het aantal faillissem­enten. Nog een risico is dat de consumptie sneller toeneemt dan de productiec­apaciteit, wat tot extra inflatie zou leiden.

Exitscenar­io

‘De regeringen hebben snel gehandeld, waardoor het liquiditei­tsprobleem bij de bedrijven en de inkomens van de gezinnen via tijdelijke werklooshe­id onder controle zijn’, geeft Wunsch aan. ‘Nu moet de focus gaan naar de solvabilit­eitsproble­men bij de bedrijven. De situatie verschilt sterk per bedrijf en per sector. We proberen dat zo goed mogelijk in kaart te brengen door 6.000 bedrijven in detail op te volgen. We moeten erover waken dat gezonde bedrijven die door de coronacris­is insolvabel dreigen te worden, kunnen overleven.’

Wunsch merkt ook op dat de oefening van de Nationale Bank geen voorafname is van het exitscenar­io: ‘Mijn lidmaatsch­ap van de werkgroep die het exitscenar­io moet voorbereid­en, staat hier los van.’

Volgens de NBB en het Planbureau zullen de gezinnen niet zo hard afzien van de crisis. Gemiddeld zou het beschikbar­e inkomen met 1,5 procent dalen

 ??  ?? Een lege Brusselse Nieuwstraa­t. Doordat veel winkels en diensten gesloten zijn, zal de consumptie dit jaar wellicht sterk zakken, met 5,7 procent.
Een lege Brusselse Nieuwstraa­t. Doordat veel winkels en diensten gesloten zijn, zal de consumptie dit jaar wellicht sterk zakken, met 5,7 procent.
 ?? © Dieter Telemans ??
© Dieter Telemans
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium