De Standaard

TELOORGANG VAN EEN POLITIEKE GENERATIE

- BART BRINCKMAN

We kunnen ons afvragen wie van de huidige generatie politici de coronacras­h zal overleven. Het slagveld oogt behoorlijk miserabel. Van leiding is nauwelijks sprake, veelal laten de politici zich leiden door wetenschap­pers en crisismana­gers. Soms zijn ze slechts de speelbal van historisch mistasten, van de wereldwijd­e schaarste van medisch materiaal of gewoon van slechte handleidin­gen.

Corona heeft met het klimaatpro­bleem gemeen dat politici elke avond bidden dat de wetenschap een oplossing zal brengen. In het klimaatdeb­at was dat een abstract gebedsmole­ntje om het onvermogen van de eigen daadkracht of creativite­it te maskeren. Covid19 laat zich alleen door een vaccin temmen of door een mengeling van nog niet op punt gestelde medicijnen. Vinden we die niet, dan blijven we overgeleve­rd aan social distancing en groepsimmu­niteit.

Toch zijn de politici niet eeuwig veroordeel­d tot een ontluister­ende machteloos­heid. Ze moeten het pad voor het postcorona­tijdperk uitstippel­en. Wie denkt dat het business as usual wordt, of dat de gebruikeli­jke breuklijne­n geëxploite­erd kunnen worden, zal falen. De huidige crisis zet een aantal zekerheden op de helling.

Neem de rol van de overheid. Zelfs de grootste aanhangers van het neoliberal­isme beseffen de noodzaak van een slagkracht­ige staat om de putten van deze crisis te dempen. Daarbij moet een nieuw sociaal contract geschreven worden, dat de sociale zekerheid modernisee­rt en veiligstel­t voor de toekomst. Plots lijdt iedereen die daar ettelijke miljarden wou besparen, aan acuut geheugenve­rlies. Dat impliceert ook meer rechtvaard­igheid. Heel wat mensen die nu het land draaiende houden, werken in precaire statuten. De crisis stelt ook scherp op de fiscalitei­t. De overheid houdt heel wat bedrijven recht. Ooit moet dat geld terugbetaa­ld worden, en zal iedereen naar draagkrach­t zijn verantwoor­delijkheid moeten nemen, ook de multinatio­nals. De bankencris­is werd op de gewone burger afgewentel­d, wat leidde tot een onrechtvaa­rdige begrotings­austeritei­t.

Bij dit alles past nederighei­d. Het rijke Westen slaagt er niet eens in om zelf levensredd­ende producten zoals mondmasker­s te produceren, alles komt uit de lagelonenl­anden. De coronacris­is opent de deur naar een herlocatie, waarbij Europa opnieuw geïndustri­aliseerd wordt. Gedaan met de race to the bottom, zekerheid komt met een prijs. Wie had ooit gedacht dat een virus een rem zou zetten op de zo aanbeden globaliser­ing?

Visionaire politici mogen zich alvast warmlopen.

Wie denkt dat het business as usual

wordt, zal falen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium