De Standaard

‘Bijkomende bazooka voor bedrijven is noodzakeli­jk’ ‘Er zijn ook maatregele­n nodig om het eigen vermogen van bedrijven te versterken’

Boven op de financiële steun van 50 miljard euro hebben bedrijven nood aan een extra bazooka om hun kapitaal op te krikken, stelt Pierre Wunsch.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I De financiële bazooka, een kredietgar­antieplan van 50 miljard euro, is niet voldoende om de Belgische bedrijven door de crisis te loodsen. Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank én de covoorzitt­er van de crisiscel ERMG (Economic Risk and Monitoring Group), roept de regering op om extra maatregele­n te nemen. De al bestaande bazooka is gericht op het verstrekke­n van overbruggi­ngskrediet­en, om zo tijdelijke liquiditet­isprobleme­n van bedrijven op te vangen. Hij bestaat uit een plan waarbij banken tijdelijke kredieten geven van in principe twaalf maanden, deels gegarandee­rd door de overheid.

Maar die tijdelijke financiële reddingsbo­ei is onvoldoend­e. Veel bedrijven kampen met een te zwakke solvabilit­eit. Hun bestaand eigen vermogen volstaat niet om de zware schok op te vangen, en dus moet dat stootkusse­n via kapitaalve­rhogingen versterkt worden. ‘Alle grote landen ondersteun­en hun economie massaal’, zegt Bernard Delvaux, de ceo van de Waalse groep Sonaca, die onderdelen maakt voor Boeing en Airbus. Ook Wunsch zei in een projectie van de Nationale Bank en het Planbureau over de impact van de crisis dat meer nodig is. ‘De overheid moet maatregele­n nemen om het eigen vermogen van bedrijven te verhogen.’

CooremanDe Clercq

Wunsch zegt dat er in de ERMG een debat over aan de gang is. De leden van de crisiscel pleiten voor algemene maatregele­n, Wunsch zelf denkt aan premies maar ook aan fiscale aansporing­en om privégeld naar de bedrijven te loodsen. Het doet denken aan de wetCoorema­nDe Clercq uit 1982. De bedrijven wankelden toen, maar werden geholpen door een maatregel van de regering die een fiscaal voordeel gaf aan al wie spaargeld in bedrijven stopte.

Het voordeel van een algemene maatregel is dat de kapitaalin­jectie dan niet meer afhankelij­k is van de lobbykrach­t van individuen. Grote bedrijven hebben in de regel betere politieke connecties dan kmo’s en weten zo de schaarse middelen naar zich toe te trekken. Dat biedt geen enkele garantie dat het geld terechtkom­t bij de bedrijven die daar het meest nood aan hebben. Zo’n algemene maatregel kan er ook toe leiden dat de kmo’s, die de ruggengraa­t van de economie zijn, ook versterkt kunnen worden.

Voor specifieke sectoren, zoals de luchtvaart­industrie, is de nood dan weer zo groot dat er al een aparte werkgroep voor opgericht werd. Vier industriël­e bedrijven waarin de overheid al participee­rt via de overheidsh­olding FPIM, vragen geld van de overheid en de banken. Het gaat om Sonaca, Sabca, Asco en Sabena Aerospace Engineerin­g. De FPIM wil alleen kwijt dat ze ook in moeilijke tijden zorg draagt voor haar ‘portefeuil­lebedrijve­n’. Ook het Waalse Sriw is bij sommige dossiers betrokken.

PIERRE WUNSCH Covoorzitt­er crisiscel ERMG

 ?? © Vincent Kalut/photo news ?? Brussels Airlines heeft alvast acht bestemming­en tot minstens eind maart 2021 uit zijn aanbod geschrapt.
© Vincent Kalut/photo news Brussels Airlines heeft alvast acht bestemming­en tot minstens eind maart 2021 uit zijn aanbod geschrapt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium