De Standaard

Pas woensdag zicht op exitstrate­gie

-

cent zit, bij jongeren of bij volwassene­n’, zegt Van Damme. ‘Dat kan het terugschro­even van bepaalde maatregele­n wel beïnvloede­n.’

In de Duitse studie blijkt het werkelijk aandeel positieve inwoners drie keer zo hoog als aanvankeli­jk geschat werd door in dat gebied zieke mensen te testen. In veel andere gebieden van Duitsland zal een kleiner deel van de bevolking immuun zijn dan in de hotspot Heinsberg.

Britten stuurden bij

Doordat een groep van de mensen die besmet zijn, hoegenaamd geen symptomen heeft, werd gehoopt dat een groot deel van de bevolking het virus al overwonnen had. En dat groepsimmu­niteit binnen handbereik lag. Een weliswaar fel bekritisee­rde studie van de universite­it van Oxford voedde die hoop door, op basis van theoretisc­he berekening­en, te stellen dat midden maart 40 procent van de Britten al besmet was. Begin maart zou al twee derde van de Italianen besmet geweest zijn. Daardoor hoopte de Britse regering dat covid19 zou overwaaien door snel groepsimmu­niteit bij gezonde Britten op te bouwen. Uiteindeli­jk koos de Britse regering toch voor een lockdown, toen bleek hoe hoog de dodentol zou zijn als het virus niet werd ingedijkt.

Als er ook in België al zo weinig immuniteit opgebouwd is, zal het achterhale­n van dat cijfer in ons land de exit uit de lockdown niet bespoedige­n. Als amper 15 of zelfs 20 procent van de bevolking immuun is, remt dat de verdere verspreidi­ng van het virus nauwelijks af, waarschuwt Philippe Beutels (UAntwerpen), die het verloop van de uitbraak modelleert. Hij verwacht dat het bijgevolg geen invloed zal hebben op de exitstrate­gie. ‘Als we richting 50 procent zouden gaan, is het een ander verhaal.’

BRUSSEL I In de Kamer kreeg premier Sophie Wilmès (MR) kritische vragen over het uitblijven van een exitstrate­gie om de coronamaat­regelen af te bouwen. In landen als Oostenrijk, Denemarken en Nederland is al duidelijke­r in welke volgorde de verschille­nde delen van de samenlevin­g opnieuw op gang getrokken zullen worden. In België buigt de tienkoppig­e Groep van Experts belast met de Exitstrate­gie (GEES) zich daarover. Onder anderen infectiesp­ecialiste Erika Vlieghe, viroloog Marc Van Ranst en Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, zetelen erin. De groep legt dinsdag haar eerste rapport voor.

Woensdag gaat de federale regering daarmee aan de slag op de Nationale Veiligheid­sraad (NVR), in samenspraa­k met de deelstaatr­egeringen. Ten vroegste dan zal er dus zicht zijn op de exitstrate­gie van de regering. In de eerste plaats moet de NVR zich buigen over de verlenging van de huidige maatregele­n. Bij de vorige verlenging, tot 19 april, werd al gezegd dat een volgende verlenging tot 3mei mogelijk was.

Vlaams ministerpr­esident Jan Jambon (NVA) kondigde gisteren aan dat ook besproken zal worden of de grote evenemente­n van de komende maanden, zoals de zomerfesti­vals, zullen kunnen doorgaan. Wellicht wordt er beslist over de evenemente­n van mei tot juli. Minister van Binnenland­se Zaken Pieter De Crem (CD&V) had eerder al laten weten dat de grote zomerfesti­vals wellicht geannuleer­d worden. (mv)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium