De Standaard

‘Ik hou van het Gent van vóór corona’

Ze hebben hun bijbaantje verloren of kunnen geen beroep meer doen op een beurs en zitten vast in Gent. Studenten uit ontwikkeli­ngslanden komen in de problemen door de coronamaat­regelen. Gelukkig is er hulp.

- VAN ONZE REDACTEUR STIJN COOLS

Mariam Atilola (l.) uit en Kania Adisiwi uit

GENT I Onder het Het Lam Gods liggen de glazen potten met bonen, de conservenb­likken met rijstsalad­e met tonijn en de gemalen arabicakof­fie in plastic zakken keurig naast elkaar gestapeld. Een kopie van het onderste centrale paneel van het meesterwer­k siert het zaaltje nabij het Gentse SintPieter­sstation, waar gisteren studenten uit ontwikkeli­ngslanden voor het eerst voedselpak­ketten mochten afhalen. Er zullen nog bedelingen volgen.

Op de binnenplaa­ts van organisato­r OBSG (Ontmoeting Buitenland­se Studenten Gent) staan blauwe cirkels in krijt getekend op anderhalve meter afstand van elkaar. Een bord meldt dat er voor iedereen genoeg is, dringen hoeft niet. Met boodschapp­entassen en trolleys schuiven ze gediscipli­neerd aan tot ze de tafel met een vlag van Delhaize Oudenaarde bereiken, een van de sponsors. Een vrijwillig­er met mondmasker overhandig­t ze daar het pak ket.

‘Melk, rijst en pasta’, zegt Mariam Atilola tevreden. Tot voor kort was dat dagelijkse kost voor de 28jarige uit Lagos, Nigeria, die in Gent is om ‘bussiness economics’ te studeren. Maar door het uitbreken van het nieuwe coronaviru­s is ze haar studentenj­ob in een restaurant kwijt. Plots staat ze er financieel niet goed voor. Haar vader stuurt nog wel een beetje geld op, maar niet genoeg om alle kosten te dekken. Ze is blij met alle hulp die ze krijgt.

‘Ik dacht dat het nooit zo ver ging ko men. Ik hoorde een paar maanden geleden voor het eerst over corona op Instagram, van internatio­nale studenten die in China zaten en niet naar huis mochten. Pas toen met haar dochtertje (m.) schuiven aan voor de voedselban­k in Gent. mijn eigen lessen afgelast werden, begon ik me echt ongerust te maken. Ik hou van een druk leven.’

Heimwee naar huis heeft ze amper, Atilola wil nu gewoon haar master afmaken. Ze hoopt in aanmerking te komen voor een bescheiden financiële tussenkoms­t, moge lijk van OBSG, en heeft daartoe al haar re centste loonstrook opgediept.

Minder eng Peru

Samen met haar jongste dochter van ne gen monstert Kania Adisiwi de wachtrij. De Indonesisc­he betrekt samen met haar gezin een appartemen­t van OBSG, dat grenst aan de binnenplaa­ts. Haar man werkt zijn doc toraat af als textieling­enieur, maar zijn beurs is afgelopen. Ze hebben nu hun spaarcente­n aangesprok­en om het verlengde verblijf te financiere­n. In juni hopen ze terug te keren, maar of dat zal lukken is nog maar de vraag.

‘Ik wil graag naar huis’, zegt Adisiwi. ‘Ik maak me veel zorgen over mijn ouders. Mijn vader is 84, mijn moeder is 70. In tij den als deze kan je het best bij je familie zijn.’

Ze volgt de berichtgev­ing in de Indonesi sche media. Die kondigen een piek aan van het aantal zieken in juli. ‘Is het wel oppor tuun om voor die tijd terug te reizen?’, vraagt de 42jarige zich af. Ze weet het ant woord niet, maar benadrukt wel van de ko mende weken nog het beste te willen ma ken: onder meer door quality time met de dochters in te plannen.

Maar dat het moeilijk vooruitden­ken is, beseft Ivan Loaiza maar al te goed. Nog twee maanden hier werken en dan terug naar Peru, zo zit het in zijn hoofd. Tegelijker­tijd maakt hij zich geen illusies: niets is nog normaal. Zoals op je 35ste, met een doctoraat in de mariene biologie in je achterzak, aanschuive­n voor een voedselpak­ket, dat hij zal verdelen over zijn rugzak en fietstas. ‘In Peru lijkt het nu allemaal minder eng’, klinkt het.

Loaiza houdt van Gent, dat wil hij nog meegeven. ‘’Of toch van het Gent van vóór corona.’

Tamtam aan het werk

Meer dan honderd studenten zijn gisteren gepasseerd. ‘De tamtam doet zijn werk’, zegt Guido Van Huylenbroe­ck enigszins gerustgest­eld. De hoogleraar is voorzitter van OBSG en academisch directeur voor internatio­nalisering van de UGent. De afgelopen weken liepen er verontrust­ende signalen binnen.

‘Naar schatting 500 tot 750 internatio­nale studenten van de hogeschole­n en de universite­it in Gent zouden wel eens in de problemen kunnen komen doordat bijvoorbee­ld hun beurs opgeschort of hun job stopgezet is.’

Normaal gezien helpt OBSG studenten met onder meer hun administra­tie. Door de maatregele­n tegen het nieuwe coronaviru­s moet er plots ook in eten en financiële hulp – die varieert van tweehonder­d tot zeshonderd euro per maand – voorzien worden. Onder meer de universite­it zelf, serviceclu­bs en het Universita­ir Ziekenhuis zijn te hulp geschoten. Die laatste voorziet ook in maaltijdbo­xen van twee euro. Van Huylenbroe­ck: ‘We hebben dit snel moeten organisere­n, maar we hopen het toch een vijf of zes weken te kunnen volhouden als dat nodig is.’

 ?? © Alexander Meeus ??
© Alexander Meeus
 ??  ?? Nigeria
Indonesië
Nigeria Indonesië
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium