De Standaard

Geen steun voor groene relance

De Vlaamse regering neemt pas vandaag een beslissing over steun aan een Europese oproep om de economisch­e relance na de coronacris­is zo groen mogelijk te maken. De deadline was woensdag 18 uur.

-

BRUSSEL I ‘Laat ons van het economisch­e herstelpla­n na de coronacris­is gebruikmak­en om extra in te zetten op de Green Deal, het plan dat van Europa tegen 2050 een klimaatneu­traal continent moet maken.’ Zo staat het in een oproep van Denemarken, die al steun heeft gekregen vanuit acht Europese lidstaten.

België is daar voorlopig niet bij. Ons land heeft laten weten dat het de brief niet mee kan onderteken­en. Er bleek binnen de afgesproke­n termijn geen eensgezind­heid mogelijk over steun aan het initiatief. De deadline werd woensdag nog verlengd tot 18 uur om België de kans te geven mee te doen, maar dat is dus niet gelukt.

De oorzaak ligt bij de Vlaamse regering, die dinsdag op de hoogte werd gebracht van het initiatief, maar niet zo snel een antwoord kon formuleren. De andere regio’s deden dat wel. Een beslissing volgt pas vandaag op de Vlaamse ministerra­ad, maar dat is in principe te laat. Alleen was de brief gisteren nog niet gepublicee­rd, wat nog altijd een opening laat om aan te sluiten.

Verdeeldhe­id remt af

Het is niet voor het eerst dat de Vlaamse regering een consensus over een Belgisch standpunt dwarsboomt. Dat gebeurde al rond ambitieuze­re doelstelli­ngen rond hernieuwba­re energie en recent rond 37 miljard euro uit de EUbegrotin­g die ingezet kan worden in de coronacris­is. De blokkering, in dit geval weliswaar slechts rond een informeel initiatief, heeft te maken met de verschille­nde samenstell­ingen van de regionale regeringen. In Wallonië en Brussel regeren de groenen mee, de Vlaamse regering heeft een centrumrec­htse samenstell­ing.

‘De interne Belgische verdeeldhe­id is een hypotheek op onze positie in Europa’, besluit Groenfract­ieleider Kristof Calvo, ‘We waren een pionier in Europa, nu zijn we steeds meer een remmende factor.’ (wwi)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium