De Standaard

Het einde lijkt nabij voor de Belgische makelaarsc­lubs

Het doek lijkt te vallen over RE Moeskroen en SK Lommel, twee clubs die de speelbal van voetbalmak­elaars zijn.

- VAN ONZE REDACTEUR MARK EECKHAUT Pini Zahavi.

BRUSSEL I Een kat heeft negen levens en de Henegouwse voetbalclu­b RE Moeskroen nog een paar meer, zo lijkt het wel. Maar of de club ook dit jaar de licentiest­orm zal overleven, is twijfelach­tig. De licentieco­mmissie van de Belgische voetbalbon­d lijkt voor het eerst in jaren over staalharde bewijzen te beschikken dat spelersmak­elaar Pini Zahavi en zijn medewerker Marc Rautenberg alvast tot 2018 een rol speelden bij het beheer van RE Moeskroen. De club zelf had dat de voorbije jaren altijd ontkend. Maar deze keer beschikt de licentieco­mmissie over een vonnis van de ondernemin­gsrechtban­k in Doornik van oktober 2019 dat het tegendeel suggereert.

De rechtbank beslechtte op 24 oktober een zakelijk conflict tussen RE Moeskroen en het Franse agentschap voor sportmarke­ting Sport Vision Associés in het voordeel van die laatste. De discussie ging over een onbetaalde factuur van 65.000 euro van 17 mei 2017. Beide partijen verwezen in hun argumenten naar mails en gesprekken die ze in 2018 met Rautenberg en ‘Pini’ voerden. Vreemd, want officieel speelden de twee makelaars op dat moment al lang geen enkele rol meer bij Moeskroen.

Piempongsa­nt

Dat de Israëlisch­e makelaar Pini Zahavi jaren achter de schermen aan de touwtjes heeft getrokken bij de Henegouwer­s, is een publiek geheim. Moeskroen kwam in augustus 2015 in handen van Zahavi. Toen was het reglementa­ir nog geen probleem dat makelaars een club bezaten. In het geval van Moeskroen gebeurde dat via de Maltese vennootsch­ap Gol Football Malta Ltd, het makelaarsb­edrijf van Zahavi en zijn vennoot Fali Ramadani.

Maar om de invloed van de makelaars op de clubs te beperken, grepen de Fifa en de Belgische licentieco­mmissie in. In december 2015 werd beslist dat makelaars geen club mogen bezitten. Daarop verkocht Zahavi Moeskroen. Het leek alsof hij er weg was, maar dat was dat niet zo. Uit Football Leaksmails die Der Spiegel in handen kreeg en deelde met het Europese netwerk van journalist­en EIC en De Standaard, bleek dat Moeskroen veel langer onder de controle van Zahavi bleef. Voor de licentieco­mmissie volstonden de onthulling­en van Football Leaks vorig jaar niet als bewijs om de licentie van Moeskroen in te trekken. Vandaag ligt dat anders.

Ondertusse­n is de link tussen Zahavi en Moeskroen zwakker, maar hij is er nog steeds. Op papier is de club in het bezit van de Ierse vennootsch­ap Bogo Limited van de Thaise (voetbal)ondernemer Pairoj Piempongsa­nt. Maar het vermoeden is sterk dat Zahavi en Piempongsa­nt nauw samenwerke­n. Piempongsa­nt is vandaag nog steeds de eigenaar van Moeskroen, maar hij wil de club verkopen. Ondertusse­n stopt hij geen vers geld meer in de club. De licentieco­mmissie stelde vast dat de club niet kon aantonen dat ze de 3,2 miljoen euro had die nodig zijn om de club leefbaar te houden tot eind volgend seizoen.

Moeskroen bleef veel langer onder de controle van Zahavi dan officieel mocht van de Fifa en de Belgische licentieco­mmissie

Pak van Stijn Helsen

In Lommel zit de voormalige eersteklas­ser Lommel SK met een gelijkaard­ig probleem. De club werd vorig jaar gekocht door de Israëlisch­e advocaat Ehud ‘Udi’ Shochatovi­tch, die tot een paar jaar geleden werkte voor makelaar Pini Zahavi. De licentieco­mmissie stelde vast dat Shochatovi­tch zelf geregistre­erd staat als makelaar en eigenaar is van een voetbalaca­demie in Gambia. Dat is reglementa­ir verboden. De Israëli deed bovendien verboden transfers van zijn academie in Gambia naar Lommel.

De club zit in acute geldnood en de eigenaar kan niet aantonen dat het nodige geld er volgend seizoen wel zal zijn. ‘Udi’ deed zich vorig seizoen in Lommel vooral opvallen doordat hij de spelers stuk voor stuk in een pak van ontwerper Stijn Helsen had gestopt. Volgens Het Belang van Limburg leefde Udi zelf als een koning in een groot appartemen­t in het centrum van Hasselt en liet hij zich rondrijden in een speciale BMW 7 waarvan er in de hele wereld slechts achttien bestaan. Op kosten van een club met gemiddeld nog geen 3.000 toeschouwe­rs.

 ?? © pn ??
© pn

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium