De Standaard

BLIJF IN UW KOT

- ELKE DAG EEN CULTUURTIP OM HET LEVEN TUSSEN VIER MUREN DRAAGLIJKE­R TE MAKEN VANDAAG: CREATIEVE (ONLINE) HOBBY

1. Brei op een breiraam

Je wil iets om handen hebben tijdens te lange lockdownav­onden en er mag wat resultaat bij om later te showen? Breien op een breiraam kan de grootste kluns. Met de eenvoudigs­te techniek brei je zo een sjaal of muts. Kicken. Je kunt eeuwig variëren op die ene techniek of almaar ingewikkel­der gaan. Check www.handwerkle­s.nl: duidelijke uitleg, eenvoudige filmpjes met rustige stem, prima startpunt. Geen breiraam in de buurt? Google dan even ‘vingerbrei­en’ of ‘armbreien’. Yep.

2. Maak je eigen urban jungle

Nog niet mee met de nieuwste hype? Begin nu. Het is het seizoen, en hey, je hebt de tijd om je planten te zien groeien. Geen groene vingers? Probeer eerst met een stek uit de tradescant­iafamilie. De zogenaamde vaderplant stekken doe je door eenvoudig een takje af te snijden en in een potje met grond te steken of, veel leuker, het op water te laten wortelen. Online vind je véél tips (check bijvoorbee­ld de filmpjes van Mama Botanica of zoek op ‘maak urban jungle’ of ‘kamerplant stekken’). Op Facebook vind je (ruil)groepjes in je buurt.

3. Knip je eigen haar

De kappers zijn dicht en iedereen loopt er stilaan bij als een overjaarse bloemkool. Het tijdperk van de zelfkapper is aangebroke­n. Je zou er versteld van staan hoeveel tutorials daarvoor bestaan. Linde Merckpoel knipt haar haar bij op ‘Bij Linde #11’. ‘DIY haircut’ geeft veel Engelstali­ge resultaten. Voeg eraan toe wat je precies wil: ‘short, long, layered’: zoek en gij zult vinden. Tipje: spiek eerst in de laatste seconden of het resultaat bevalt, en lees de comments onderaan. Het voordeel van nog even binnen zitten, is dat niemand je kop hoeft te zien als het mislukt.

4. Neem muziekles

Heb je een muziekinst­rument dat in een hoek stof staat te vergaren? Leer het eindelijk te bespelen of fris je kennis op. Piano, gitaar, dwars, blok of panfluit, zelfs melodica kun je online leren spelen. Even googelen en je vindt een videocursu­s of app naar jouw smaak, budget en niveau. De app Simply piano is keileuk voor beginners. Je kunt gratis proberen voor je een abonnement neemt. Ook Jef Neve geeft online pianoles. Even inschrijve­n op www.jefneve.com en er vallen drie gratis partituren met videolinks in je inbox.

5. Leer tekenen

Heb je je kleurboek voor volwassene­n net volbracht? Leer dan tekenen. Nooit verder geraakt dan het tekenuurtj­e in de lagere school? Begin dan niet meteen met realistisc­he portretten (o ja, die vind je ook). Zoek eerst op ‘leer cartoons tekenen’, begin desnoods met ‘pinguïn tekenen voor kinderen’. Zelfs met zero talent raak je al snel ver genoeg om indruk te maken op je favoriete kleuter.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium