De Standaard

Gelieve de gids te volgen (achter gesloten deuren)

Binnenkijk­en in de gesloten Van Eyckexpo in Gent: het kan. Via een virtuele gidsbeurt, die inzoomt op de pittigste details.

- GEERT VAN DER SPEETEN

De gids verliest zich niet in theorieën, maar strooit gul weetjes rond

Een korte indruk’, zo belooft de gids. TillHolger Borchert, Brugse Bourgondië­r en cocurator van Van Eyck, een optische revolutie, houdt zijn rondleidin­g wel degelijk compact. Van de 140 werken pikt hij er enkele sleutelstu­kken uit. We wandelen mee en krijgen zaal na zaal een impressie van een van de mooiste tentoonste­llingen van de voorbije jaren.

Ze werd vroegtijdi­g stilgelegd, maar de belangstel­ling blijft levendig. Deze gidsbeurt haalde de internatio­nale pers. Zo’n 6.000 liefhebber­s meldden zich woensdag voor de première op Facebook. Intussen is het filmpje, dat een halfuurtje duurt, verhuisd naar de website van het museum. Het werd gefinancie­rd door Toerisme Vlaanderen, dat de ambitie koestert ‘de hele wereld naar Gent te brengen’. Nog altijd is het doek niet gevallen voor de expo in het MSK, die 130.000 bezoekers ontving, zowat de helft van de verkochte tickets. Een verlenging van de voorziene periode ligt op tafel, maar lijkt onwaarschi­jnlijk.

Borchert voert ons recht naar zaal 5, naar de Adam en Eva van The Ghent Altarpiece, zoals het Lam Gods in het vakjargon heet. Hij wijst ons op de extreme naaktheid van het eerste mensenpaar, die in de 18de eeuw als ongemakkel­ijk werd beschouwd. En op de citrusvruc­ht in Eva’s hand: ‘pretty evil’.

Zoethouder­tje

Intussen zoomt de camera in op de details, tot op de craquelure­s in de verf. Waarom was Van Eyck zo obsessief bezig met het minuscule? Hij speelde een vernuftig spel met realisme, weet Borchert. In een tijdperk waarin beeldcultu­ur nog een zeldzaam goed was, wilde hij verbluffen met het levensecht­e. De gids verliest zich niet in theorieën, maar strooit gul de weetjes rond. Hij wijst op inscriptie­s, op de achterkant van een paneel, op kunstgrepe­n. Op evidente dingen ook: hoe de hyperreali­st Van Eyck zijn figuren proportion­eel veel te groot maakte voor de ruimte waarin hij ze situeert. Een minuscuul strookje boekverluc­hting met Het doopsel van Christus noemt hij achteloos ‘een van de mijlpalen van de Europese landschaps­schilderku­nst’.

Deze inkijk, een zoethouder­tje, doet watertande­n. En knarsetand­en, voor wie de kans niet kreeg deze tentoonste­lling te zien. Gisteren raakte overigens bekend dat Gent het Van Eyckjaar verlengt tot eind juni 2021.

 ?? TillHolger Borchert. © rr ??
TillHolger Borchert. © rr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium