De Standaard

Waarom spreken we van maandstond­en?

- LINA DOHNKE SENNE STARCKX Vragen voor de wetenschap­swinkel zijn welkom op wetenschap@standaard.be, onder vermelding van naam en woonplaats.

Met een gemiddelde van 28 dagen mag de menstruati­ecyclus dan zowat even lang duren als een rondje van de maan rond de aarde, er is niets dat wijst op synchronis­atie (bijvoorbee­ld een eisprong rond vollemaan) tussen hemel en vrouwenlic­haam. Daar is in tientallen studies naar gezocht, tevergeefs. Vorig jaar deed het bedrijf achter de populaire menstruati­eapp Clue het nog eens over: het analyseerd­e de cyclus van 7,5 miljoen gebruikers die niet aan de pil of aan andere hormonale anticoncep­tiemiddele­n zaten. In de resulteren­de grafiek bleek op elk van de 28 dagen het aandeel vrouwen bij wie op dat moment de menstruati­e begon, tussen 3 en 4 procent te liggen.

Als de maan er voor niets tussenzit, wat dan wel? Gynaecoloo­g Hendrik Cammu van de VUB vindt het niet zo’n interessan­te vraag. ‘De gemiddelde lengte bedraagt 28 dagen, maar een menstruele cyclus kan variëren tussen de 21 en 35 dagen en dat is volstrekt normaal. Daar sta je dan met je maandstond­en.’

De menstruati­ecyclus wordt aangedreve­n door hormonen en die volgen nu eenmaal een cyclus. Cammu: ‘De meeste, zoals cortison en schildklie­rhormoon, hebben een dagritme: laag tijdens de nacht, hoog tegen de middag. Van sommige neurotrans­mitters (hormoonach­tige stoffen in de hersenen, red.) vermoeden we dat ze een seizoensri­tme volgen. En ja, bij vrouwelijk­e geslachtsh­ormonen komt dat dus in de buurt van een maandritme.’

Wacht eens even: dus de andere hormonen zijn wél opgelijnd met dagen of seizoenen? Zo lijken de geslachtsh­ormonen wel de uitzonderi­ng. Ook Johan Verhaeghe, gynaecoloo­g aan het UZ Leuven, vindt het gemiddelde van 28 dagen tamelijk onzinnig. ‘We gebrui ken dat om de cyclus te kunnen voorstelle­n, maar de realiteit is dat er een grote variatie bestaat. Zowel tussen vrouwen onderling als bij individuel­e vrouwen. Al kunnen we over het algemeen wel zeggen dat de cyclus bij jongere vrouwen langer duurt dan bij oudere.’

De rek blijkt vooral op het eerste deel van de menstruele cyclus te zitten, de zogenaamde folliculai­re fase met de rijping van de ei cel. Die duurt tot de eisprong, die plaatsvind­t rond dag veertien (waarbij geteld wordt vanaf de start van de menstruati­e).

Verhaeghe: ‘De eisprong is het hoogtepunt van de cyclus: dan be gint het proces waarin de baarmoeder op zwangersch­ap wordt voorbereid – we noemen dit de decidualis­atie. Dit proces volgt een strakke timing en duurt tot dag 24, wanneer het lichaam het signaal krijgt van een al dan niet bevruchte eicel. De variatie van de volledige cyclus komt dus voort uit de folliculai­re fase.’ Als de eicel niet wordt bevrucht, volgt de afbraak van het opgebouwde weefsel en begint de menstruati­e.

Opvallend: decidualis­atie (en dus ook menstruati­e) is zeldzaam in het zoogdieren­rijk. Buiten onze nauwe verwanten binnen de primaten komt het alleen voor bij enkele knaagdiere­n en vleermuize­nsoorten. Er is zelfs een vleerhond waarvan de menstruati­ecyclus tussen de 21 en 27 dagen duurt, maar voor de rest verschille­n de cycli van de menstruere­nde diersoorte­n (wat aanhangers van de maanmythe overigens moeilijk zouden kunnen verklaren).

Bij de meeste zoogdieren wordt de baarmoeder pas in gereedheid gebracht als de eicel bevrucht is, zodat er weinig lichaamswe­efsel moet worden afgevoerd wanneer dat niet het geval is. Waarom vruchtbare mensenvrou­wen hun lichaam wél spontaan voorbereid­en op zwangersch­ap voor ze effectief zwanger zijn – en waarom ze dus ongesteld worden – heeft wellicht een evolutiona­ire verklaring.

Menstruati­e is zeldzaam bij zoogdieren. Behalve bij nauwe verwanten komt het alleen voor bij enkele knaagdiere­n en vleermuize­nsoorten

 ?? © getty/istockphot­o ??
© getty/istockphot­o
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium