De Standaard

De Fabergéeie­ren van de oudheid

Lang voor de invoering van Pasen werden er al eieren beschilder­d en gedecoreer­d. Struisvoge­leieren waren echte luxeobject­en.

- SENNE STARCKX

Struisvoge­ls kunnen levensgeva­arlijk zijn, zeker als je hun eieren wilt afpakken

Ze zijn gevonden in praalgrave­n, in tempels en in paleizen: struisvoge­leieren met kunstige gravures, verstevigd en versierd met ivoor, edelmetaal of aardewerk. Sommige zijn doorboord, zodat ze als drinkbeker konden dienen. Andere dienden uitsluiten­d om naar te kijken en om mee te pronken.

Versierde struisvoge­leieren waren tussen 4.000 en 2.500 voor Christus erg gegeerd bij de elite van de koninkrijk­jes en stadstaatj­es in en rond de Middelland­se Zee. Er zijn exemplaren uit die tijd (ruwweg de vroege bronstijd) gevonden van Egypte tot in Mesopotami­ë, en van de Carthaagse kolonies in Spanje over het rijk van de Etrusken tot Mycene en Kreta. Ook de 19deeeuwse Britten waren er overigens dol op: ze roofden tientallen eieren en brachten ze vanuit hun kolonies over naar het British Museum in Londen.

Onderzoeke­rs van de universite­it van Bristol hebben die Londense collectie nu met verschille­nde chemische en fysische technieken bestudeerd. Aan de samenstell­ing van de eierschaal zagen ze dat de meeste eieren afkomstig waren van in het wild levende struisvoge­ls. Vreemd, want al in het vroege Mesopotami­ë werden struisvoge­ls gekweekt en gehouden, voor hun vlees of om als sierdier te dienen. Bovendien kunnen struisvoge­ls levensgeva­arlijk zijn, zeker als je hun eieren wilt afpakken. Mogelijk waren ‘wilde’ eieren daarom kostbaarde­r. De resultaten van het Britse onderzoek verschenen gisteren in het vakblad Antiquity.

De vorsers konden ook nagaan in wat voor klimaat de struisvoge­ls leefden die de eieren hadden gelegd. Ze identifice­erden twee zones: de gematigde, vochtige Nijldelta en de gebieden waar nu Israël en Syrië liggen, en de warme, droge streken van ZuidEgypte. Opvallend is dat de vindplaats­en van de eieren niet overeenste­mmen met deze klimaatzon­es.

‘Dat wijst erop dat er toen al een uitgebreid en complex handelsnet­werk voor luxegoeder­en bestond’, zegt archeoloog Tamar Hodos (universite­it Bristol). De welgesteld­e elite kocht dus liever een struisvoge­lei uit een andere, meer exotische streek. ‘Dat kan de prijs van de eieren verder hebben opgedreven’, aldus Hodos.

 ?? © trustees of the britsh museum ?? Kunstig versierd: erg gegeerd.
© trustees of the britsh museum Kunstig versierd: erg gegeerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium