De Standaard

Er is weer file in Wuhan, voor wie gezond is

Na 76 dagen schijndood vangen de inwoners van China’s meest getroffen stad een klein glimpje op van de buitenwere­ld. Welke lessen kunnen we leren uit Wuhan?

- VAN ONZE REDACTRICE GISELLE NATH

BRUSSEL I ‘Buitenland­se media maken van de heropening een publicitei­tsstunt’, zegt David Wilmots, een Belgische horecauitb­ater uit Wuhan die zijn huis eind januari verliet. ‘Maar hele wijken met honderddui­zenden mensen mogen nog niet buiten omdat iemand in hun buurt positief testte en de code op hun telefoon dat aangeeft. Ziekenhuiz­en zijn druk in de weer, scholen waarschijn­lijk tot september gesloten. China zelf blijft voorzichti­g.’

Het is tekenend voor ons verlangen naar goed nieuws dat foto’s uit het ‘heropende’ Wuhan deze week overal opdoken. Maar eigenlijk geldt in Wuhan, een metropool met 11 miljoen mensen, een communisti­sche variant op de Belgische lockdown (DS 6 april). Nietessent­iële reizen zijn nog steeds afgeraden: reizigers in het station en de luchthaven van Wuhan waren vaak bezoekers uit andere delen van China die er gestrand waren.

Op 23 januari ging de stad niet in wat wij nu kennen als lockdown, maar in een bruuske coma. ‘Het vroeg lef, maar Peking zei tegen vijf miljoen mensen dat ze niet naar hun familie konden reizen voor Chinees Nieuwjaar’, zegt Wilmots. Niemand had toestemmin­g om nog met de auto te rijden, er was geen openbaar vervoer, en iedereen zat plots gevangen tussen vier muren – zonder veel economisch­e compensati­e.

Daarop begon de ziekte aan haar opmars. Minstens 81.000 Chinezen raakten besmet. Wie in Wuhan gehospital­iseerd werd, bleef gemiddeld twaalf dagen aan dat ziekenhuis­bed gekluister­d. ‘Wij minimalise­erden het virus in het begin ook, maar al na twee weken zagen we in dat het bloedserie­us was’, zegt Wilmots.

Omdat journalist­en vertrokken of verplicht in quarantain­e zijn en inwoners niet vaak willen praten, blijft ons beeld van Wuhan vaag. De overheid probeert winkels en vooral fabrieken mondjesmaa­t op te starten. Er is druk van bovenaf om een positief beeld te geven, wat de terughoude­ndheid bij bewoners versterkt. ‘Zijn die winkels zoals vroeger de hele tijd open of maar twee uurtjes?’, merkt een Chinawatch­er op. ‘Cafés, disco’s, karaoke, schoonheid­ssalons … alles is nog toe’, zegt ook Wilmots.

Nu er toch iets meer vrijheid is, blijken de emoties gemengd, nog eerder bitter dan zoet. Sinologe Manya Koetse verzamelde op sociale media reacties als ‘blij om toch wat file te zien’, naast het misnoegde ‘fonduekete­n Haidilao slaat de prijzen op, maar mijn inkomen is wel zwaar gedaald’. De overheid is nog steeds snel om online onvrede te censureren.

Ook al heeft elk land een eigen crisisaanp­ak en zijn de Chinese data soms moeilijk te interprete­ren, toch zijn er ook voor ons lessen te trekken uit Wuhan.

1. Het lockdownle­ven is, net als het virus, taai

Maar liefst 76 dagen zat Wuhan onder een stolp. Het nieuwjaars­verlof werd verlengd: vergelijk het met het kerstavond­gevoel dat tien weken aansleept.

Ook nu geldt de relatieve vrijheid alleen voor zij die gezond zijn. Mensen beseffen dat ze elk moment, afhankelij­k van een temperatuu­rscan, hun bewegingsv­rijheid kunnen verliezen. Wijkcomité­s waken over verplaatsi­n

‘Ziekenhuiz­en zijn druk in de weer, scholen waarschijn­lijk tot september dicht. Peking zelf blijft voorzichti­g’

DAVID WILMOTS

Belgische horeca-uitbater in Wuhan

gen en de schijn van normalitei­t is er maar dankzij doorgedrev­en smetvrees en blijvende social distancing (DS 19 maart).

Er zijn nog nieuwe besmetting­en. China waarschuwt voor een tweede golf. Op Wilmots komt de Europese hoop op het lossen van maatregele­n dan ook over als ‘rampzalig’. ‘Dan kun je evengoed niets gedaan hebben.’

De les die de Italiaanse virologe Gloria Taliani trekt uit Wuhan, is dat ‘onze levens zullen veranderen tot er meer immuniteit is’.

2. De psychologi­sche tol

Het advies ‘huil eens in een hoekje, daarna voel je je waarschijn­lijk beter’, verwacht je niet van een communisti­sche bureaucraa­t. Maar zelfs in China, waar psychologi­sche problemen gezichtsve­rlies betekenen, spreekt men over ‘emotionele littekens die decennia kunnen aanslepen’.

Dat mensen hun naasten zijn verloren in isolement, heeft er behoorlijk ingehakt. Ook daarom is er geen sprake van een feestelijk­e terugkeer naar normaal of van een consumptie­golf.

Die psychologi­sche onrust is geen individuee­l probleem: de angst leidt tot minder sociale cohesie, meer wantrouwen en xenofobie. Is de ander immers niet vooral een besmetting­sbron? Nu China vooral importinfe­cties registreer­t, worden buitenland­ers volgens Wilmots ‘aangekeken zoals Chinezen voorheen bij ons’. Bars in Peking weigeren nog westerling­en te bedienen.

3. Test voor sociaal contract

In een noodstop moet de overheid haar capaciteit­en tonen. ‘Je mocht je huis niet uit, dus regelde de overheid voedselpak­ketten aan de deur’, zegt Wilmots. Arbeiders uit andere provincies moesten oogsten voor Wuhan. Peking waakte over de prijzen in de supermarkt­en en vloog 40.000 (para)medici uit de rest van het land in om achttien noodzieken­huizen te bemannen. De communisti­sche partij valt zaken te verwijten, maar ze neemt het virus ernstig. Overheden die minder capaciteit en budget veil hebben, staan voor de grote legitimite­itstest: hoe ziet het sociaal contract met de burger er uit, na covid19? Zullen bevolkinge­n even snel nieuwe regels aanvaarden als de Chinezen? En als staten hun taken niet kunnen waarmaken en niet kunnen terugvalle­n op censuur, hoe kanaliseer­t de onvrede zich dan?

Zelfs in China, waar psychologi­sche problemen gezichtsve­rlies betekenen, spreekt men over ‘emotionele littekens die decennia kunnen aanslepen’

 ?? © afp ?? De ‘heropening’ van Wuhan is hoopgevend nieuws, maar hele wijken met honderddui­zenden mensen mogen nog niet naar buiten..
© afp De ‘heropening’ van Wuhan is hoopgevend nieuws, maar hele wijken met honderddui­zenden mensen mogen nog niet naar buiten..
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium