De Standaard

Stemmen ondanks corona

De Poolse regeringsp­artij wil de presidents­verkiezing­en laten doorgaan, tegen de zin van de bevolking. Een ‘staatsgree­p’ te midden van een epidemie, zegt de oppositie.

- VAN ONZE REDACTEUR ROELAND TERMOTE

pen. Op de opnamen, waarvan delen naar de media werden gelekt, viel te horen hoe Tripp haar collega aanmoedigd­e bewijs te verzamelen. Een jurk met spermavlek­ken van de president moest Lewinsky vooral goed bewaren als ‘een verzekerin­gspolis’.

Terwijl Lewinsky de afgelopen jaren is opgekrabbe­ld en nu lezingen geeft over haar ervaring als ‘patient zero’ van wereldwijd­e roddel in het vroege internetti­jdperk, trok Tripp zich terug uit het openbare leven. (nrc)

BRUSSEL I In de strijd tegen het nieuwe coronaviru­s zet Polen volgens zijn regering in op ‘maximale isolatie’. Wie contact had met besmette patiënten, gaat in strikte quarantain­e, andere burgers moeten hun huis zo weinig mogelijk verlaten en de grenzen blijven, op zijn minst tot begin mei, gesloten voor buitenland­ers. Ook de uitdagers van de zittende president Andrzej Duda moesten hun campagne voor de verkiezing­en van 10 mei grotendeel­s opschorten.

Toch kunnen de presidents­verkiezing­en nog steeds doorgaan, volgens regeringsp­artij Recht en Rechtvaard­igheid (PiS), die Duda ondersteun­t. Eerder deze week keurde de regeringsc­oalitie daarover een wetsvoorst­el goed in de Sejm, het Poolse Lagerhuis. Volgens het voorstel zullen de verkiezing­en per post gehouden worden, wellicht met een week vertraging. Daarmee gaat

PiS in tegen de zin van een meerderhei­d van de bevolking, de oppositie en zelfs een deel van de regeringsc­oalitie. De Senaat kan de wetgeving nog vertragen, maar niet tegenhoude­n.

‘Staatsgree­p’

Volgens oppositiep­artijen kan Duda, als boegbeeld van de crisisbest­rijding, de facto campagne blijven voeren. Zo zou hij profiteren van de opstoot in publieke steun die staatsleid­ers in onzekere tijden te beurt valt, terwijl zijn tegenstand­ers onzichtbaa­r blijven. PiS organiseer­t, tweette Malgorzata KidawaBlon­ska, kandidate van de liberale Burgercoal­itie, ‘een staatsgree­p om zich te verzekeren van de volle macht voor de volgende jaren’. De afgelopen jaren vertimmerd­e PiS het staatsappa­raat, de publieke media en de rechtspraa­k, tegen internatio­nale rechtsstat­elijke standaarde­n in. Dat verdiepte het wantrouwen van haar critici jegens een regering die nu een verkiezing­soperatie zonder precedent op poten wil zetten.

PiSvoorzit­ter Jaroslaw Kaczynski, beschouwd als de machtigste man van Polen, houdt vol dat de verkiezing­en moeten doorgaan volgens de grondwet. ‘Tenzij een noodtoesta­nd uitgeroepe­n wordt, maar daarvoor zijn de voorwaarde­n op dit moment niet voldaan.’ Volgens de oppositie klopt dat niet, maar roept PiS de noodtoesta­nd niet uit, juist omdat het nu verkiezing­en wil.

Uit peilingen onder de bevolking blijkt dat de president favoriet is om de verkiezing­en te winnen, maar ook dat een meerderhei­d van de bevolking weiger

De campagnes van zijn uitdagers zijn opgeschort, maar als boegbeeld van de nationale crisisbest­rijding kan Duda de facto campagne blijven voeren

achtig staat tegenover het houden van de verkiezing­en. Zelf is Duda voorstande­r, zolang ‘de veiligheid van de burgers gegarandee­rd is’. Zo controvers­ieel is het onderwerp, dat het als katalysato­r diende voor het ontslag van vicepremie­r Jaroslaw Gowin, leider van een kleine coalitiepa­rtner van PiS. Dat ook Gowin voor uitstel pleitte, zette de Poolse politiek onder hoogspanni­ng: een politicus uit het regeringsk­amp die Kaczynski openlijk uitdaagt, is in Warschau een zeldzaam tafereel.

 ?? © epa ?? Jaroslaw Kaczynski
© epa Jaroslaw Kaczynski
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium