De Standaard

‘Corona creëert half miljard extra armen’

De globale armoede dreigt voor het eerst in dertig jaar weer toe te nemen. Lockdowns naar westers model versterken de armoede in ontwikkeli­ngslanden.

- VAN ONZE REDACTEUR STIJN DECOCK

Het coronaviru­s eist niet alleen slachtoffe­rs in de westerse landen. Ontwikkeli­ngslanden dreigen op termijn nog harder getroffen te worden. Niet noodzakeli­jk vanwege het aantal coronadode­n, maar door de toename van de armoede en de daaraan gekoppelde ondervoedi­ng en slechtere gezondheid­szorg. Onderzoeke­rs van UNUWider, een academisch netwerk van de VN, maakten een berekening. Zij simuleerde­n een daling van het inkomen met 5, 10 en 20 procent, en de daaraan gekoppelde toename van het aantal armen wereldwijd.

Als het inkomen met 20 procent zakt, zouden er 581 miljoen extra personen onder de armoedegre­ns van 3,2 dollar per dag vallen. Daardoor moeten er in de wereld 2,5 miljard armen het met minder dan 3,2 dollar per dag stellen. Een vijfde inkomensve­rlies zou het aantal mensen onder de extreme armoedegre­ns van 1,9 dollar per dag (57 dollar per maand) met 420 miljoen mensen verhogen. Dat zou het totaal op wereldwijd 1,2 miljard extreme armen brengen.

Stefan Dercon, professor in de ontwikkeli­ngseconomi­e aan de universite­it in Oxford, werkte niet mee aan deze studie, maar hij houdt de toename van armoede in ontwikkeli­ngslanden nauwletten­d in de gaten. ‘De wereldwijd­e daling van de armoede in de voorbije dertig jaar is vooral te danken aan de economisch­e groei in die landen. Als de economie door corona sterk gaat krimpen, zakken de inkomens automatisc­h, bijvoorbee­ld door hogere werklooshe­id.’

Volgens de Vlaamse Oxfordprof­essor zitten er wel veel onbekenden in dat soort berekening­en. ‘De grootste slachtoffe­rs van de lockdowns of het stilvallen van het toerisme zijn de mensen in de informele economie. Het gaat om mensen in de grote steden met nietoffici­ële jobs in de horeca, winkeltjes, kraampjes, huisperson­eel, ... Zij vallen zonder inkomen. Daarnaast is het onduidelij­k hoe zwaar de mensen op het platteland getroffen worden. Vaak zijn het kleine boeren die grotendeel­s zelfvoorzi­enend zijn. Bij de ebolauitbr­aak in Sierra Leone viel dat bijvoorbee­ld goed mee. Als de recessie niet lang duurt, hoeven de gevolgen niet te groot te zijn.’

Omgekeerd kunnen er volgens de professor catastrofe­s dreigen. ‘Bij een lange recessie is het grootste risico voor armen dat ze gedwongen de bezittinge­n moeten verkopen waarmee ze hun inkomen genereren, bijvoorbee­ld een koe of een taxifiets. Hierdoor vallen ze voor een lange periode zonder inkomen’.

Dercon meent ook dat lockdowns zoals in het Westen geen goed idee zijn voor ontwikkeli­ngslanden. ‘In die landen heb je een grote informele sector die niet kan rekenen op een vervanging­suitkering of een ander vangnet. Bovendien is het gezag van de overheid er veel kleiner, waardoor die lockdowns niet goed nageleefd worden en weinig effect hebben op de indijking van het virus.’ Hierdoor dreigt de lockdown het virus eerder te versterken omdat arme mensen zonder werk en inkomen vallen, en dus op voeding en medische uitgaven moeten besparen. Dat tast hun gezondheid aan en ze lopen een groter risico aan corona te sterven.

Mondmasker­s maken

Volgens Dercon moet in de eerste plaats de informele sector een vangnet krijgen, waardoor die sector niet in een spiraal van extreme armoede gedwongen wordt. ‘In Azië hebben landen steeds meer aandacht voor die informele sector. In Afrika is dat vangnet er niet en het dreigt het hardst getroffen continent te worden. Medisch materiaal zoals mondmasker­s of beschermin­gspakken vormt ook in de ontwikkeli­ngslanden het grootste probleem. Het Westen zou hen daarbij moeten helpen, bijvoorbee­ld zodat ze die ter plekke zelf kunnen maken’.

Dercon vreest ook dat westerse landen op hun budgetten voor ontwikkeli­ngshulp gaan besparen, terwijl die landen dat geld nu net nodig hebben. Tot slot pleit hij ervoor het vaccin goedkoop in de ontwikkeli­ngslanden beschikbaa­r te maken zodra het is ontwikkeld. Zo kan iedereen snel ingeënt worden. Dat helpt finaal ook het Westen bij de indijking van het virus.

‘De grootste slachtoffe­rs van de lockdown werken in de informele economie’

STEFAN DERCON

Ontwikkeli­ngseconoom

‘Als de recessie niet lang duurt, hoeven de gevolgen niet te groot te zijn voor zelfvoorzi­enende boeren’

STEFAN DERCON

Ontwikkeli­ngseconoom

 ?? © epaefe ?? Geschikt medisch materiaal vormt ook in ontwikkeli­ngslanden het grootste probleem.
© epaefe Geschikt medisch materiaal vormt ook in ontwikkeli­ngslanden het grootste probleem.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium