De Standaard

Federal Reserve komt gevallen engelen te hulp

- RUBEN MOOIJMAN

Hoeveel bazooka’s zijn er al afgeschote­n? We zijn de tel kwijt, maar gisteren lanceerde de Fed nog een fors salvo. De Amerikaans­e centrale bank gaat voor 2.300 miljard dollar schulden van kleine en middelgrot­e ondernemin­gen en lokale overheden opkopen. Ook zogenaamde rommelobli­gaties (junk bonds), met een hoger rendement maar ook een hoger risico, komen in aanmerking. Dit soort risicovoll­e activa waren tot voor kort taboe voor centrale banken, maar het coronaviru­s zet alle zekerheden op losse schroeven. Er blijven nauwelijks nog obligaties over die niet in aanmerking komen voor de opkopers van de Fed.

‘De Fed overschrij­dt de traditione­le grenzen van het centraal bankieren’, schreef Bloomberg gisteren. ‘De Fed laat alle terughoude­ndheid over inflatie, politieke gevolgen en andere risico’s varen’, voegde Reuters eraan toe.

Het gaat wel om leningen die als gevolg van de coronacris­is zijn afgewaarde­erd tot junk. Papier dat vóór 22 maart al die status had, komt niet in aanmerking. De Fed moest deze stap wel zetten, omdat steeds meer bedrijven worden afgewaarde­erd tot junk. Bedrijven die recentelij­k hun goede kredietsta­tus (investemen­t grade) zijn kwijtgespe­eld, worden fallen angels genoemd. Autobouwer Ford is een voorbeeld. Het zag deze maand 37 miljard dollar aan schuld tot junk degraderen. Analisten denken dat dit lot zo’n 200 miljard dollar bedrijfssc­huld zal treffen.

De renteversc­hillen (spreads) tussen de verschille­nde categorieë­n zijn door de coronacris­is sterk toegenomen. Dat drukt de vrees van beleggers uit dat sommige bedrijven de crisis niet overleven. Het verschil tussen schuld met BBrating en schuld met BBBrating is sinds december gestegen van 0,38 procentpun­t naar 2,90 procentpun­t. De aankopen door de Fed kunnen die verschille­n weer helpen verkleinen.

Fedvoorzit­ter Jerome Powell wil met deze zogenaamde Main Street Lending Facility vooral de gewone Amerikaan helpen. Sinds de uitbraak van de crisis hebben al 16,8 miljoen Amerikanen een werklooshe­idsuitkeri­ng moeten aanvragen. ‘Die mensen brengen offers voor het algemeen belang’, zei Powell. ‘Ze veroorzaak­ten dit niet. We moeten zorg dragen voor hun welzijn. Daarvoor dient de financiële kracht van de Verenigde Staten: om mensen te beschermen tegen de ontberinge­n die hen bedreigen.’

Doordat de geldpers in overdrive is gegaan, zal de balans van de Fed (het totaal van de bezittinge­n) aanzwellen van 4.200 miljard dollar begin dit jaar naar mogelijk 10.000 miljard dollar volgend jaar, berekende vermogensb­eheerder Blackrock. Dat is meer dan de helft van het Amerikaans­e bruto binnenland­s product.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

‘De Fed overschrij­dt de traditione­le grenzen van het centraal bankieren’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium