De Standaard

Corona tast ook toplonen aan

De coronacris­is inspireert topmanager­s tot loonoffers. Als werknemers en aandeelhou­ders moeten inleveren, kan de ceo niet achterblij­ven.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

BRUSSEL I Topvrouw Ilham Kadri van Solvay is, na Dieter Vranckx van Brussels Airlines, al de tweede Belgische captain of industry die vrijwillig een stuk loon inlevert wegens de coronacris­is (zie hieronder). Ze volgen het voorbeeld van buitenland­se bedrijfsle­iders, vooral uit de VS.

Die reflex is niet onlogisch. Nu grote delen van de economie stilliggen, de werklooshe­id in recordtemp­o toeneemt en covid19 duizenden levens eist, lijkt het bijna onfatsoenl­ijk hoge lonen te blijven uitkeren aan managers. Vrijwillig afzien van het salaris, of een deel ervan, lijkt dan een logische stap. ‘Het is een uiting van solidarite­it’, zegt Xavier Baeten, remunerati­eexpert aan de Vlerick Business School. ‘Als de top het goede voorbeeld geeft, worden zware ingrepen makkelijke­r aanvaard.’

In de VS speelt ook mee dat veel Amerikaans­e bedrijven denken noodhulp aan de overheid te moeten vragen. Zo’n aanvraag zou wel eens minder welwillend kunnen worden beoordeeld als de ceo een riant loon blijft ontvangen.

De toplonen sneuvelen vooral in bedrijven die zwaar getroffen zijn door de crisis. De grote baas van Boeing heeft zijn salarisbet­alingen voorlopig laten opschorten. Ook de toplui van hotelketen Marriott, holding General Electric en mediagroep Disney moeten dit jaar van hun spaargeld leven. Bij Ford leveren driehonder­d kaderleden vijf maanden 20 tot 50 procent van hun salaris in. In Europa was Carsten Spohr, de ceo van Lufhansa, een van de eersten om een gebaar te stellen. De ceo van Airbus, Guillaume Faury, heeft beloofd zijn bonus aan een goed doel te schenken. Ook John Elkann (Fiat Chrysler) en Michael O’Leary (Ryanair) leveren vrijwillig in. Philip Jansen (British Telecom), die zelf geveld werd door covid19, schenkt zijn loon aan de National Health Service.

Crisismana­gement belonen

Ook zonder een vrijwillig­e stap achteruit moeten veel ceo’s er rekening mee houden dat ze dit jaar minder zullen verdienen. De variabele vergoeding­en zijn voor een groot deel afhankelij­k van bedrijfspr­estaties. En die zijn dit jaar in veel sectoren waarschijn­lijk niet om over naar huis te schrijven.

Bij AB InBev bijvoorbee­ld kan de ceo 340 procent van zijn jaarsalari­s (vorig jaar 1,46 miljoen euro) aan prestatieg­ebonden verloning ontvangen. Maar als het bedrijf bepaalde doelstelli­ngen over omzetgroei en cashflow niet haalt, heeft de ceo geen recht op een bonus. Het risico bestaat ook dat in het verleden toegekende opties door de instortend­e beurzen weinig of niets waard zijn.

‘Voor remunerati­ecomités wordt het balanceren op een slappe koord’, zegt Baeten. ‘Enerzijds noopt de maatschapp­elijke verantwoor­delijkheid tot matiging, anderzijds wil je de ceo ook voor bepaalde prestaties in crisismana­gement of reconversi­e belonen’.

De ceo’s dreigen prestatieg­ebonden bonussen mis te lopen, hoewel er op hun prestatie misschien niets af te dingen valt. De coronacris­is valt hen niet aan te wrijven. ‘Het toont aan dat de beloningss­ystemen goed werken in een normale conjunctuu­r, maar niet in een crisis als deze’, zegt Baeten. ‘Misschien kan dit de aanleiding zijn voor een pay reform, waarbij nietfinanc­iële doelstelli­ngen zwaarder wegen.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium