De Standaard

Solvay vraagt aandeelhou­ders wereldwijd solidair te zijn

Solvay vraagt zijn topkader en de aandeelhou­ders om wereldwijd werknemers te steunen die getroffen zijn door de coronacris­is. Daarvoor richt het een solidarite­itsfonds op.

-

BRUSSEL I ‘Wij zijn actief over de hele wereld, maar niet ieder land heeft een even sterk sociaal vangnet. Die medewerker­s willen we extra steunen’, zegt de woordvoerd­er van Solvay, Nathalie van Ypersele. De Belgische mulitnatio­nal heeft wereldwijd 24.500 medewerker­s en garandeert hen tijdens de coronacris­is een minimale dekking. Toch is dit voor de meest kwetsbaren mogelijk niet genoeg, zegt Van Ypersele. ‘Een alleenstaa­nde ouder met studerende kinderen die in de problemen komt, kan extra steun uit het fonds aanvragen. Een onafhankel­ijke commissie beoordeelt de verzoeken.’ Het solidarite­itsfonds zal onafhankel­ijk worden beheerd.

De geest van Ernest

Solvay vraagt zijn aandeelhou­ders vrijwillig een derde van het dividend weer af te staan aan het solidarite­itsfonds. Ook de hogere kaderleden spekken de kas, onder wie ceo Ilham Kadri. Dit jaar schenken ze 15 procent van hun jaarsalari­s aan het fonds. Alle medewerker­s kunnen een vrijwillig­e bijdrage doen. ‘Dat hoeft niet per se geld te zijn’, zegt Van Ypersele. ‘Werknemers kunnen ook een deel van hun vakantieda­gen afstaan aan collega’s in nood. Europese werknemers, die relatief veel vakantie hebben, kunnen zich solidair tonen met Chinese of Amerikaans­e collega’s, die het met minder vakantie moeten redden.’ Ook daar geven Kadri en co. het voorbeeld: ze leveren twee weken vakantie in.

Hoe ver de solidarite­it van werknemers onderling en van de aandeelhou­ders reikt, moet nog blijken. De aandeelhou­ders moeten voor 8 mei beslissen. ‘Maar we krijgen positieve signalen dat ze hier oren naar hebben’, zegt Van Ypersele. Solvay rekent ook op de geest van stichter Ernest Solvay, die al in de negentiend­e eeuw een systeem van sociale zekerheid invoerde in zijn fabrieken. Een strijd die hij later als senator voortzette.

‘Solvay heeft een stabiel aandeelhou­dersschap’, zegt professor Xavier Baeten, remunerati­eexpert aan de Vlerick Business School. ‘Dat maakt zo’n vraag om solidarite­it mogelijk.’ Als het initiatief kans wil hebben op slagen, dan is transparan­tie – waar het geld naartoe vloeit – erg belangrijk, zegt hij. Net als het voorbeeld van het management. ‘Het bedrijf kan hierdoor sterker uit deze crisis komen.’

Dat denkt ook economiefi­losoof Rogier De Langhe (UGent). ‘De coronapand­emie doet bedrijven beseffen hoe kwetsbaar ze zijn’, zegt hij. ‘De meeste streven naar maximale optimalise­ring. Dat is prima in gewone tijden, maar de coronacris­is toont dat het kaartenhui­sje zomaar kan instorten.’

De globaliser­ing heeft economieën verweven en de risico’s doen vermenigvu­ldigen. ‘Bedrijven moeten nu meer oog hebben voor robuusthei­d’, zegt De Langhe. ‘Zeker op lange termijn zijn schokken onvermijde­lijk.’ Bij een multinatio­nal vraagt robuusthei­d om internatio­nale solidarite­it. ‘Net nu natiestate­n er niet in slagen zich solidair te tonen, organiseer­t Solvay die solidarite­it over de grenzen heen’, zegt De Langhe. ‘Zal de bedrijfsid­entiteit van werknemers krachtiger blijken dan de Europese identiteit? Dit is een interessan­t experiment.’ (kde)

 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium