De Standaard

Open VLD en MR blokken publicatie directielo­nen af

-

BRUSSEL I De leden van het directieco­mité van beursgenot­eerde bedrijven moeten hun loon dan toch niet bekendmake­n. Dat bleek gisternami­ddag uit een stemming in de plenaire vergaderin­g van de Kamer.

Eerder was er in de bevoegde commissie wel een meerderhei­d om directiele­den te verplichte­n volledige transparan­tie te geven over hun loon. Open VLD en MR zijn erin geslaagd een amendement te laten opnemen waardoor de bedrijven alleen het loon van de ceo moeten vrijgeven. Beursgenot­eerde ondernemin­gen moeten ook de loonspanni­ng in hun bedrijf vrijgeven. Die ratio geeft aan hoeveel keer de ceo het loon verdient

‘Ongelukkig’

Thierry L’Homme, specialist ondernemin­gsrecht bij het advocatenk­antoor Linklaters, zegt dat de maatregel goed bedoeld is, maar ongelukkig in elkaar zit. ‘Men had beter het loon van de ceo vergeleken met het gemiddeld loon in het bedrijf. Dat laat een betere vergelijki­ng van de loonspanni­ng toe tussen de bedrijven’, zegt L’Homme. ‘Nu riskeer je bij sommige bedrijven te vergelijke­n met het loon van bijvoorbee­ld de receptioni­st of poetshulp, terwijl die functies bij andere bedrijven uitbesteed kunnen zijn.

De nieuwe regels zijn de Belgische toepassing van de zogenaamde SRDII, de ‘shareholde­rs right directive II’. Bedrijven moeten ook jaarlijks een scorebord opstellen die de procentuel­e evolutie van het loon van de directeure­n, de andere medewerker­s en de prestatie van het bedrijf over een periode van vijf jaar weergeeft.

Ten slotte kunnen bedrijven aan de banken vragen wie aandelen van hen heeft. Dat moet de bedrijven toelaten beter met hun aandeelhou­ders te communicer­en.

Door een technisch probleem in de Kamer moeten de parlements­leden de stemming donderdag wel overdoen. (pdd)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium