De Standaard

Held(inn)en voor vandaag

- MARC REYNEBEAU In ‘Smetvrij’ trekt Marc Reynebeau deze paasvakant­ie zes keer een coronafilo­sofische les uit onze cultuur.

Een bekende wet wil dat hoe ‘vrouwelijk­er’ een beroep is, hoe minder waardering het krijgt en hoe minder er te verdienen is. Jobs die relatief veel vrouwen aantrekken, verliezen aan prestige, waarna mannen er nog sneller uittrekken, omdat elders meer loon en status te rapen vallen. Het strekt de samenlevin­g niet tot eer dat het zo is, maar het is niet anders. Tot nu. Misschien.

Elke avond stijgt nu applaus op uit de straten, bestemd voor al die mensen, vooral vrouwen, in de verpleging, in de zorg, in de crèches of aan de kassa. En ook voor die dappere dokters, onvermoeib­are virologen en kordate ambulancie­rs. Om hen te eren hangen witte doeken – de vlag van de overgave – uit het raam. En er mag nog een applausje ’s middags bij, of een liedje, en hier een respectvol­le affiche en daar een dankbare advertenti­e; die reclamerui­mte krijgen de agentschap­pen anders toch niet meer verkocht, weet de cynicus.

Zij werken ondertusse­n verder, wij kunnen er niet genoeg van krijgen om hen ervoor te loven. Alsof pas nu het besef doordringt wat die vrouwen (en mannen) betekenen. Het maakt van het applaus klokslag achten ook een wanhoopskr­eet. Wie zich altijd ongenaakba­ar waande, voelt zich nu plots erg kwetsbaar en geef zijn applaus als onderpand van zijn erkentelij­kheid. Tegelijk sterkt dat collectiev­e applaus de verbondenh­eid in de straat. Het is de vaste afspraak om, ‘nog even voor het slapen gaan’, samen in een nieuw ritueel de helden te eren en het isolement in eigen kot te doorbreken. De mens is een sociaal dier.

Alsof er iets goed te maken valt voor de vele jaren dat de Witte Woede, zo wit als de doeken die uit de ramen hangen, slechts op schouderop­halen werd onthaald. Ach, dat wit, what’s in a name? Dat bekommert zich toch maar om onproducti­even, om kinderen, bejaarden, zieken, hulpbehoev­enden, zij die niet bijdragen tot het bbp en een last zijn voor de belastingb­etaler. Voor zorgverlen­ers een stock mondkapjes aanleggen, u weet niet wat dat kost, zeker?

Het is niet echt een vrouwenkwe­stie. De Nederlands­e publicist Rutger Bregman legt graag deze vraag voor: wie wordt bij een staking het snelst gemist, bankdirect­eurs of vuilnisman­nen? Als die laatsten staken, gaat de stad na drie dagen stinken, nemen ratten de straten over en breekt er cholera uit. Waarom krijgen ze dan zoveel krenterige­r betaald dan bankdirect­eurs?

In New York komt de brandweer in volle uitrusting aangereden bij het ziekenhuis om te applaudiss­eren onder het raam van de gezondheid­swerkers die daarachter het ergste coronaleed temperen. Het applaus onder het raam is een rudimentai­re variant van de romantisch­e serenade, als blijk van genegenhei­d, liefde en erkentelij­kheid – en

Met heroïek valt niet te morsen: er staat zoveel op het spel dat alleen helden een goed einde kunnen breien aan de coronacris­is

van solidaire lotsverbon­denheid.

In de balkonscèn­e in Romeo en Julia weert Shakespear­e de serenade en neemt Julia het woord. Ze mijmert over ‘ons’, over Romeo, die haar vanuit de tuin bespiedt.

What’s in a name? vraagt ze, allerminst schouderop­halend. Ze gebiedt hem om zijn afstamming te verloochen­en: ‘verzaak je naam’, wat telt is niet je naam, wel wie je bent. Zoals de naam van de roos er niet toe doet; met een andere naam zou de bloem er niet minder zoet om geuren. ‘Romeo, doe weg die naam, hij is geen deel van jou, verruil hem voor alles wat ik ben.’

Zij die daar achter de ramen van ziekenhuiz­en en verzorging­sinstellin­gen blijven doorwerken, hebben een nieuwe naam gekregen. Ze zijn helden. Meestal zijn ze heldinnen, maar dat doet er niet meteen toe. Want niet het specifieke in het gender is van belang, wel het gemeenscha­ppelijke in wat ze doen. Met heroïek valt niet te morsen, anders verwatert ze. De heroïsche status drukt hoge verwachtin­gen uit: er staat zoveel op het spel dat alleen helden er een goed eind aan kunnen breien. Politici denken dus beter twee keer na voor ze nog eens snoeien in de sociale zekerheid, de ziekteverz­ekering of de zorg. Dat is de politieke boodschap: ga er niet van uit dat het hierna weer business as usual kan worden.

Achter die ramen werken ze door, held of niet. Dat is wat ze doen, dat is wat ze zijn. Het is wel een beetje druk.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium