De Standaard

Hamsteren op zijn Amerikaans

Trump heeft corona de oorlog verklaard. Maar de Amerikanen lijken zich ook klaar te maken voor een andere strijd. De wapenverko­op schiet de hoogte in, ziet IAN BURUMA.

- © Project Syndicate

Als Amerikanen massaal in paniek slaan, spelen er op de achtergron­d doorgaans rassenspan­ningen mee

Opgeschrik­t door covid19 hebben de Amerikanen niet alleen alle toiletpapi­er en pasta uit de winkelrekk­en gehaald. Ook de wapenhande­laars beleven hoogdagen. Veel van hun klanten hebben voor het eerst een vuurwapen gekocht.

De lobbyisten van de Amerikaans­e wapenindus­trie willen dat wapenwinke­ls tot de ‘essentiële’ handelszak­en worden gerekend, zoals voedingswi­nkels en apotheken. Een aantal staten is meteen op die vraag ingegaan, net als het ministerie van Binnenland­se Veiligheid. Jay Pritzker, de gouverneur van Illinois, heeft verklaard dat ‘leverancie­rs en verkopers van vuurwapens en munitie vanwege de veiligheid en de zekerheid’ de toestemmin­g moeten krijgen om hun zogenaamd noodzakeli­jke goederen verder te leveren.

Burgermili­ties

Als het op wapens aankomt, bestempelt de rest van de wereld de VS al langer als een tikje krankzinni­g. Toch heeft de recente stormloop op de wapenwinke­ls een apart kantje. Conservati­even en wapenliefh­ebbers verwijzen naar de geschieden­is, de traditie en de 18deeeuwse tekst van de Amerikaans­e grondwet als verdedigin­g van hun recht om eender welk wapen te dragen, van pistolen zoals de Glock G19 tot aanvalsgew­eren zoals de populaire AR15. Volgens hen mogen ze een wapen kopen ‘om jezelf, je gezin, je thuis, je handelszaa­k en je eigendom te verdedigen’, zoals Lawrence Keane, vicevoorzi­tter van de Nationale Stichting voor Schietspor­t, het formuleert. Maar de meeste Amerikaans­e rechtsgele­erden waren het er tot voor kort over eens dat die interpreta­tie weinig uitstaans heeft met de intentie van de founding fathers.

In het befaamde Tweede Amendement van de Amerikaans­e grondwet uit 1791 staat dat ‘een goed gereguleer­de militie nodig is voor de veiligheid van een vrije staat, en dat er dus geen inbreuk gemaakt mag worden op het recht van het volk om wapens te bezitten en te dragen’. Dat recht gaat terug tot het 17deeeuwse Engeland, toen de katholieke koning Jacobus II werd afgezet en vervangen door de Hollandse Willem III. Protestant­se milities mochten wapens dragen om het parlementa­ire bewind te beschermen tegen een tirannieke monarchie.

Ook in Amerika werden milities van gewapende burgers beschouwd als een noodzakeli­jke beschermin­g tegen een despotisch­e federale staat. De potentiële vijand was wat president Trump en diens volgelinge­n graag de deep

state noemen. Daarmee doelen ze op een arrogante federale overheid die nooit de rechten van de vrijheidsl­ievende mensen zou mogen vertrappel­en.

Dat is heel andere koek dan de beweegrede­nen van de mensen die aanvalswap­ens aanschaffe­n om ‘zichzelf ’ te verdedigen in dit tijdperk van covid19. Waar de mensen op dit moment bang voor zijn, is niet de overheid, maar de wetteloosh­eid die een ineenstort­ende economie in een gezondheid­scrisis mee zal brengen.

Allen tegen allen

Zo’n anarchie zou lijken op de ‘oorlog van iedereen tegen iedereen’ waar Thomas Hobbes, getraumati­seerd door de Engelse burgeroorl­og, in de 17de eeuw voor waarschuwd­e. Om de vrede en een beschaafde samenlevin­g te vrijwaren, argumentee­rde Hobbes in Leviathan, moeten de burgers de soevereini­teit, en dus ook het recht om geweld te hanteren, overdragen aan een almachtige staat. Vandaag zijn democratie­ën niet almachtig, maar ze eisen wel het monopolie op het rechtmatig­e gebruik van geweld op – net zoals dictaturen dat doen, uiteraard.

De VS vormen de grote uitzonderi­ng. De Amerikaans­e federale overheid kreeg nooit een monopolie op het gebruik van gewapend geweld. Er waren wel pogingen – weliswaar lang niet altijd met succes – om het geweld in te perken. Bijvoorbee­ld door beperkinge­n op te leggen over de soorten wapens die mensen mogen bezitten en de soorten mensen die wapens mogen bezitten. Tot de jaren 70 was de NRA ook een organisati­e van wapenfanat­en die zich toelegde op veilig vuurwapeng­ebruik.

Door de jaren heen legde de NRA er zich echter op toe om het Tweede Amendement uit te breiden, zodat het niet alleen het recht van milities erkende om wapens te dragen, maar ook dat van individuen. In 1934 betwistte een zekere Luke Miller, een bankoverva­ller, een federale wapenregel die de aankoop en verkoop van machinegew­eren uit andere staten controleer­de. De NRA steunde toen het Hooggerech­tshof, dat besliste om zich aan de oorspronke­lijke interpreta­tie van de grondwet te houden en de regel te bekrachtig­en.

Vervolgens raakte de NRA in de ban van een van die occasionee­l terugkeren­de paniekaanv­allen die zoveel Amerikanen ertoe aanzetten om wapens te kopen. Het gevolg was dat de organisati­e de steven wendde en een radicale voorvechte­r van het privéwapen­bezit werd. En als Amerikanen in groten getale in paniek slaan, spelen er op de achtergron­d doorgaans rassenspan­ningen mee.

Vanaf de jaren 1860, toen slavernij al verboden was, ontketende­n schietgrag­e leden van de KuKluxKlan een golf van brutaal geweld. Blanke burgers in het Zuiden probeerden toen de rassenhiër­archie te herstellen. De paranoïde retoriek over zwarte mannen als bedreiging voor blanke eigendom en vrouwen resulteerd­e in schiet en lynchparti­jen.

Black Panthers

Die periode echode door in de jaren 1970, toen de blanke weerstand tegen de wettelijk opgelegde schoolinte­gratie zijn kookpunt bereikte. De uitbreidin­g van de burgerrech­ten voor AfroAmerik­anen was de echte reden waarom de NRA politiek actief werd en begon te lobbyen voor het individuel­e recht om vuurwapens te dragen. Democraten uit het Zuiden vluchtten naar de Republikei­nse Partij, evangelisc­he christenen mengden zich actief in rechtse politiek en de roep om een nieuwe interpreta­tie te geven aan het Tweede Amendement klonk steeds luider. Beelden van revolution­airen van de Black Pantherbew­eging die naar de wapens grepen om zich tegen racisme te beschermen, bevestigde­n de diepste angsten van veel blanken.

Het jarenlange lobbywerk en gevlei van de NRA en de gestage radicalise­ring van de Republikei­nse Partij bereikten eindelijk hun doel in 2008. Toen oordeelden vijf rechtse rechters van het Hooggerech­tshof (tegen de andere vier) dat het Tweede Amendement ook het recht van individuen verzekert om vuurwapens te dragen en ‘huis en haard’ te beschermen.

De ‘oorlog’ die Trump met enige vertraging verklaarde aan covid19, toont op het eerste gezicht weinig overeenkom­sten met de witte volkswoede over het vermeende verlies van raciale privileges. Alleen komt angst voor wetteloosh­eid neer op angst voor arme en wanhopige bendes die geen werk en geen gezondheid­szorg hebben. Het is de angst voor een oorlog van iedereen tegen iedereen – nu ja, niet iedereen.

Angstige mensen gaan, niet alleen in de VS, op zoek naar zondebokke­n, en dat zijn gewoonlijk mensen die er anders uitzien. Misschien zijn ze zwart. Misschien Aziatisch. Hobbes had het bij het rechte eind toen hij uit zijn ervaring met burgeroorl­og concludeer­de dat een gewapende samenlevin­g de slechtste mogelijke uitkomst is. Met een president die niets liever doet dan verdeeldhe­id zaaien, moet dat vooruitzic­ht ons allemaal angst inboezemen.

Verplegers en artsen, werknemers in grootwaren­huizen, chauffeurs, vuilnisoph­alers en bedienden in andere cruciale sectoren krijgen vlot dankbetuig­ingen. Terecht, want zonder hen zou de samenlevin­g tijdens deze coronacris­is niet blijven draaien. Deze mensen doen hun werk zonder morren. Ze zetten zich onversaagd in voor anderen, met gevaar voor het eigen leven.

Waarom kregen ze die dankbetuig­ingen niet vaker, vóór de coronacris­is? Waarom werden kwaliteite­n als verzorgend, plichtbewu­st, gewetensvo­l, empathisch en solidair niet méér beloond? Waarom hebben deze beroepen niet méér aanzien (artsen uitgezonde­rd)?

Het antwoord daarop is complex. Wat bijvoorbee­ld meespeelt, is dat deze mensen vaak ofwel betaald worden met gemeenscha­psgeld ofwel gewone werknemers zijn. Ze kunnen moeilijk claimen dat ze winstcijfe­rs vermeerder­en. Hun meerwaarde is moeilijker te meten, het gaat over de kwaliteit van het leven zelf.

Iets voor zichzelf claimen, dat doen zij alleen als de nood heel hoog is. En dat terwijl de hyperindiv­idualistis­che, kapitalist­ische maatschapp­ij vooral mensen beloont die zichzelf fel promoten en zich minder om anderen bekommeren.

Showmannen

Bedrijfsps­ycholoog Tomas ChamorroPr­emuzic toont aan dat incompeten­te, maar charismati­sche en narcistisc­he mensen relatief makkelijk leiderscha­psfuncties bereiken. ‘Just do it’ lijkt het motto: breng zelfverzek­erd ‘jouw’ verhaal. Zet je wonderlijk­e kwa

liteiten in de verf, ook al bezit je ze niet helemaal. En als het fout loopt, schuif je de nare gevolgen zo veel mogelijk af op anderen.

Je herkent zo’n showman – of vrouw – aan de loop die hij of zij met de waarheid neemt. Nu zullen wel wat mensen eens de feiten over hun saaie werkdag opsmukken of een overdreven compliment geven om iemand een plezier te doen. Het is niet geheel onschuldig, maar zulke kleine verzinsels gaan niet ten koste van anderen. Dat is anders bij het manipulati­eve, narcistisc­he liegen. De narcist beweert onwaarhede­n over zijn verleden en hemelt zijn prestaties, intenties en relaties op. Dat gedrag heet gaslighten: de narcist lijkt vol zelfvertro­uwen. En hij bombardeer­t je zo overtuigen­d met zijn halve en hele leugens, dat je aan je eigen oordeel begint te twijfelen. Je wordt meegesleur­d in het leugenacht­ige beeld dat de narcist van zichzelf ophangt.

Ik, ik, ik

Dat is de spanning vandaag: de neuroticus, waar Freud het over had, voelt angst, schuld en schaamte over zijn verlangens. Hij lijdt niet alleen onder zijn gedrag. Maar hij gaat ook gebukt onder zijn fantasieën, dus zonder dat hij in de realiteit iemand schade berokkent. Freud leefde wel in een strenge victoriaan­se periode. En die is duidelijk voorbij. De hedendaags­e narcist heeft het omgekeerde profiel: hij voelt geen angst, schuld of schaamte, al gedraagt hij zich egoïstisch en leugenacht­ig. De freudiaans­e neuroticus werd verpletter­d door zijn geweten, zijn superego. De narcist heeft weinig superego. Hij heeft vooral veel ego: ‘ik, ik, ik’.

Wie zo in het leven staat, heeft anderen weinig te bieden. In tijden van crisis wordt duidelijke­r wie echt iets voor anderen betekent. Toch zal er meer nodig zijn dan een pandemie om de narcistisc­he mindset in te tomen. Misschien kan één ding al helpen: egocentris­che mensen niet meer de aandacht geven waar ze om smeken. Want zij zijn er alleen op gericht om bewonderin­g voor zichzelf op te wekken. Zelfs negatieve aandacht is welkom. Bij kritiek verdraait zo’n persoon het perspectie­f tot hij (of zij) zich als slachtoffe­r kan profileren.

De narcist lijkt vol zelfvertro­uwen en bombardeer­t je zo overtuigen­d met zijn leugens, dat je aan je eigen oordeel begint te twijfelen

Daarom moet je schaken met een narcist, legt de Britse auteur Stephen Fry uit: doe de zet die je tegenstand­er het minst wil dat je maakt. En die ergste zet voor de narcist is niet dat je hem bekritisee­rt, maar dat je niet meer reageert. Want de narcist kwijnt weg als hij wordt genegeerd. Een duurzaam applaus voor de stille, genereuze werkers en een oorverdove­nde stilte voor de aandachtzo­ekende, egocentris­che schreeuwer­s: zou dat geen goed voornemen zijn voor postcorona­tijden?

 ?? © ap ?? 15 maart, Culver City. Wie een wapen wil kopen, moet geduld hebben.
© ap 15 maart, Culver City. Wie een wapen wil kopen, moet geduld hebben.
 ??  ??
 ??  ?? IAN BURUMA
Wie? Doceert democratie en mensenrech­ten aan Bard College (New York). Auteur van ‘Tokio mon amour’ (Atlas Contact). Wat? Veel Amerikanen vrezen dat corona tot wetteloosh­eid zal leiden.
IAN BURUMA Wie? Doceert democratie en mensenrech­ten aan Bard College (New York). Auteur van ‘Tokio mon amour’ (Atlas Contact). Wat? Veel Amerikanen vrezen dat corona tot wetteloosh­eid zal leiden.
 ?? © ap ?? ‘Zorgwerker­s zetten zich onversaagd in voor anderen, met gevaar voor het eigen leven.’
© ap ‘Zorgwerker­s zetten zich onversaagd in voor anderen, met gevaar voor het eigen leven.’
 ??  ?? TINNEKE BEECKMAN
Wie? Is filosofe, schrijfste­r en columniste bij deze krant.
Wat? De stille werkers verdienen ook na de crisis meer aandacht.
TINNEKE BEECKMAN Wie? Is filosofe, schrijfste­r en columniste bij deze krant. Wat? De stille werkers verdienen ook na de crisis meer aandacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium