De Standaard

HET PLAN VAN DE REGERING OM WERKNEMERS WEER UIT HUN KOT TE KRIJGEN

De regeringWi­lmès wil de werknemers terug uit hun kot lokken met een hele rist maatregele­n. Daar zitten voorlopig geen aanmoedigi­ngspremies bij.

- VAN ONZE REDACTEUR CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

Tijdelijk werklozen worden aangemoedi­gd om in de land en tuinbouwse­ctor aan de slag te gaan

BRUSSEL I Nu de coronapiek stilaan in zicht lijkt, wordt het vizier weer op de economie gericht. De regeringWi­lmès heeft een pakket maatregele­n in de steigers staan om te garanderen dat de bedrijven die nog draaien of opnieuw willen opstarten, ook voldoende werknemers hebben. De Standaard kon de lijst met potentiële maatregele­n inkijken.

Die werd afgelopen maandag door de kern voorgestel­d aan de sociale partners. Zij kregen tot woensdag om samen een advies uit te brengen. Van de meeste maatregele­n werd enkel akte genomen omdat de flexibilis­ering van de arbeidsmar­kt moeilijk ligt voor de vakbonden. De hoop is om het pakket zaterdag te kunnen voorleggen aan de superkern –met daarin ook de partijen die de regering volmachten toekenden – om het dan dinsdag op een ministerra­ad definitief af te kloppen. Het gaat om tijdelijke maatregele­n die lopen tot 30 juni.

Om wie aan de slag is en blijft een financiële stimulans te geven, wordt een maatregel die vandaag in de horeca geldt, uitgebreid naar andere sectoren. Wie in een van de essentiële sectoren werkt – waarvoor ook verplaatsi­ngen toegelaten zijn – kan tot 120 overuren netto uitbetaald krijgen. Overuren presteren blijft vrijwillig. Van aanmoedigi­ngspremies is voorlopig geen sprake.

Het wordt ook veel eenvoudige­r om werknemers van een bedrijf dat stilligt, te transferer­en naar een bedrijf dat naar werknemers snakt. Een simpel contract tussen werkgever, werknemer en gebruiker zal volstaan.

Studenten mogen meer uren werken

Om flexibel te kunnen inspelen op de noden, zullen ook korte opeenvolge­nde contracten van bepaalde duur toegelaten worden. Er wordt ook naar de studenten gekeken. Zo zullen de uren die ze presteren, tot eind juni niet meetellen voor het contingent van 475uren dat ze jaarlijkse mogen werken.

De vrees bestaat dat er de komende maanden vooral in de land en tuinbouwse­ctor een groot tekort aan werknemers zal zijn. Wie tijdelijk werkloos is of met brugpensio­en, of tijdskredi­et opgenomen heeft, zal 75 procent van zijn uitkering mogen cumuleren met een loon in die sector.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium