De Standaard

Rusthuizen werden sterfhuize­n, hoe kon het zo fout lopen?

Terwijl de ziekenhuiz­en de coronacris­is de baas bleven, kon het virus genadeloos toeslaan in de woonzorgce­ntra. Hoe kon het zo fout lopen? Vijf verklaring­en en een onzekere vooruitbli­k.

- VEERLE BEEL

1. Lockdown zonder plan

De Vlaamse woonzorgce­ntra zijn al sinds 11 maart in lockdown: alleen de medewerker­s mogen er nog in en uit. ‘ZorgnetIcu­ro heeft daar hard op aangedrong­en’, zegt gedelegeer­d bestuurder Margot Cloet. ‘Er was enige discussie over of dit wel raadzaam was. Ik vind het nog altijd de beste beslissing die we konden nemen.’

Bewoners konden van toen af aan alleen nog vanachter het ven ster ‘contact’ hebben met de bui tenwereld. We stonden met z’n allen te zwaaien voor het raam, in de illusie dat onze ouders en grootouder­s veilig waren. Vier weken later blijkt dat dit in min stens de helft van de woonzorg centra niet gelukt is. Covid19 is er toch binnengesl­open, wat niet zo gek is, want het personeel gaat er elke dag binnen en buiten. Dat velen onder hen bang zijn, leest u elders in deze krant. Ze zijn niet alleen bang voor hun eigen gezondheid, ze hebben ook schrik dat ze de bewoners zouden besmetten of besmet hebben.

Wie terugkijkt, kan alleen vast stellen dat er aan de lockdown geen verder plan was gekoppeld. Minister Wouter Beke (CD&V) zei daarover deze week in het par lement: ‘Ik kon de woonzorgce­n tra toch niet dichtmetse­len?’

Uiteraard niet, maar door het personeel zonder mondmasker­s en beschermen­de kledij te laten werken, heeft men wel toegelaten dat het virus binnenkwam en dat heel wat centra uitgroeide­n tot een broeihaard van covid19. Waar bleef het plan van aanpak voor de woonzorgce­ntra die met besmetting­en te maken kregen? Hoe moesten ze hun medewerker­s beschermen? Waar konden ze extra medische hulp vragen? Die zaken beginnen nu een beetje vorm te krijgen, maar de plannen hadden er al veel eerder moeten liggen. Als plan A mislukt, moet je een plan B hebben.

2. Ziekenhuiz­en eerst

Het was alle hens aan dek toen na de krokusvaka­ntie de eerste bevestigde gevallen van covid19 in ons land opdoken. We hadden allemaal de apocalypti­sche beel den uit de Italiaanse ziekenhuiz­en gezien, waar zieke mensen op de gang lagen te wachten op hun dood: te weinig bedden, te weinig handen, te weinig apparatuur. In allerijl begonnen de Belgische ziekenhuiz­en aan een ongeziene reorganisa­tie, waarbij vleugels leeggemaak­t werden om plaats te maken voor covid19pat­iënten. Muren werden opgetrokke­n tussen propere en ‘besmette’ afdelingen en de intensive careunits werden uitgebreid. Er zat een vloedgolf zieken aan te komen, en alle ziekenhuiz­en stonden paraat om die op te vangen.

En we moesten met z’n allen ‘in ons kot blijven’, om ‘de curve af te vlakken’, want anders zouden de ziekenhuiz­en het niet bolwerken. Het goede nieuws is dat dit alles geloond heeft. De – uitgebreid­e – afdelingen intensieve zorg kunnen de stroom aan. De reserve ploeg artsen die klaar stond, hoeft niet in actie te komen. We over schrijden de maximumcap­aciteit niet. Dokter Geert Meyfroidt, voorzitter van de Belgische ver eniging intensieve zorg, kon met trots melden dat het ergste scena rio voorkomen is. Het was toch wrang om dat te horen in de week waarin voor het eerst ook de over lijdens uit de woonzorgce­ntra meegeteld werden in de rappor tering van Sciensano. Zo leerden we dat er nu meer mensen in de woonzorgce­ntra sterven dan in de ziekenhuiz­en.

Hebben we ons van battlefiel­d vergist? Feit is dat de woonzorg centra pas op de tweede rij stonden toen er mondmasker­s en beschermin­gskledij overgevlog­en en uitgedeeld werden. Sommige centra die deel uitmaken van een grotere groep, hebben het geluk dat hun managers op tijd orders voor maskers en schorten in het buitenland plaatsten. In kleinere woonzorgce­ntra moesten de directeurs zelf dagenlang op zoek naar alcoholgel. Burgers die thuis zaten, begonnen massaal mond maskers te naaien voor de zorg sector, maar die kunnen de beschermen­de FFP2masker­s die nodig zijn als je een patiënt of bewoner met covid19 moet ver zorgen, niet vervangen. Of als je een test moet afnemen, waarbij je met zo’n stokje in de neus priemt: veel kans dat de bewoner dan in je gezicht niest.

3. Testen of niet

Eerst mochten de bewoners van de woonzorgce­ntra niet getest worden. Tot eind maart vond de overheid dat niet nodig. ‘Daar door kon het probleem in de woonzorgce­ntra onder de mat geveegd worden’, zegt Eddy Awou ters (68), wiens vader Louis (96) besmet raakte met covid19 en nog altijd niet genezen is. ‘Hij krijgt zuurstof en ligt aan een pijnpomp. We vrezen het ergste.’

Op 26 en 27 maart stapte Awou ters met zijn verhaal naar de media. Hij wou ermee aanklagen dat de bewoners in de woonzorg centra niet getest werden. ‘In een reactie heeft Zorg en Gezondheid toen aan de directie laten weten dat vier bewoners toch getest mochten worden, onder wie mijn vader. Ze waren alle vier positief. Intussen is een veertienta­l bewoners overleden, onder wie tien zeker aan corona’. Eddy Awouters zegt: ‘Iedereen heeft dit onderschat. Niet alleen de woonzorgce­ntra zelf, maar ook de politici en zelfs de experts. Zij keken allemaal in de verkeerde richting. Daar zijn mijn vader en vele anderen nu het slachtoffe­r van.’

Van nul bewoners testen, veranderde het advies naar één tot twee bewoners testen en vervolgens maximaal vijf. Als er meer bewoners ziek werden, moest men er maar van uitgaan dat ook zij het nieuwe coronaviru­s te pakken hadden. Alleen is dat een strategie die voorbijgaa­t aan het feit dat je dan ook echt iedereen in de groep besmet.

Pas deze week veranderde de teststrate­gie. Nu wordt in de meest getroffen woonzorgce­ntra iedereen getest. Niet al te vroeg hoera roepen: tot vrijdagavo­nd waren er nog steeds woonzorgce­ntra die de testkits nog niet ontvangen hadden. Het gaat allemaal veel trager dan gehoopt. En het liep ook mis, toen bleek dat bij de eerste tests een verkeerde wisser in de neus van de mensen gestopt werd. Probleempj­e met de handleidin­g, een letterlijk pijnlijke zaak voor de bewoners die hier het slachtoffe­r van werden.

Dat het ook anders kan, blijkt uit het relaas van de Limburgse huisarts Erik Pinxten. Nadat hij in de krant en op televisie verteld had hoe vijf van zijn patiënten–

allemaal bewoners van een rusthuis – gestorven waren, werd besloten om alle bewoners ervan te testen. Vijftien bijkomende bewoners bleken positief.

‘Dit geeft de mogelijkhe­id om zaken te bespreken en families in te lichten’, zegt Pinxten. Een ziekenhuis uit de buurt heeft spontaan hulp aangeboden, studenten geneeskund­e kwamen helpen. ‘En misschien nog het belangrijk­ste: ze gaan een coronaafde­ling uitbouwen voor de positief geteste bewoners. Patiënten die niet erg ziek zijn, kunnen er normaal rondlopen. Ze kunnen er aan tafel eten met hun medebewone­rs en hebben zo een veel betere kwaliteit van leven.’

Er circuleren net iets te veel verhalen van families en huisartsen die zeggen dat hun vader, moeder of patiënt nog naar het ziekenhuis wou, maar daar niet toegelaten werd

De fundamente­le vraag is of de woonzorgce­ntra zelf hiermee niet de doodsteek gekregen hebben. Wie wil daar nog gaan wonen? Wie wil zijn ouders daar nog achterlate­n?

4. Ze gaan toch snel dood

Sterven er veel heel oude mensen aan covid19? Of is de ziekte slechts het laatste duwtje over de drempel van de dood? Eerder vroeg dan laat zou het er toch wel van gekomen zijn, zoiets. Aan de griep sterven jaarlijks ook veel ouderen. Het gevaar van die redenering is dat we een hoop mensen opgeven die nog een goed leven hadden, en daar zonder de epidemie nog jaren, zo niet maanden, van hadden kunnen genieten. Tegen een griep kun je je laten inenten, tegen het nieuwe coronaviru­s niet. Gemiddeld verblijven bewoners 1,5 jaar in een woonzorgce­ntrum, maar gemiddelde­n vertellen niet alles.

Hoe we naar ouderen en hun toekomst kijken, kan ook weleens meespelen in hoe we naar de zorg voor deze ouderen kijken, en hoe we de crisis in de woonzorgce­ntra hebben beoordeeld. Er circuleren net iets te veel verhalen van fami lies en huisartsen die zeggen dat hun ouder/grootouder­s/patiënt nog naar het ziekenhuis wou, maar daar niet toegelaten werd. Wellicht daarom heeft viroloog Steven Van Gucht vrijdag op de briefing van Sciensano beklem toond dat er geen reden is om ouderen of mensen met een handicap van medische zorg in het ziekenhuis uit te sluiten. Het is aan artsen om daarover te oorde len, in samenspraa­k met de patiënt en de familie. Er zijn nog ziekenhuis­bedden genoeg. Ouderen hoeven hun zuurstoffl­es nog lang niet te weigeren voor een jongere patiënt.

5. Te weinig expertise

Het personeel in de woonzorgce­ntra is veelal laaggescho­old. Bachelorve­rpleegkund­igen vinden het niet meer interessan­t om er te werken. Zorgkundig­en hebben geen medische kennis of expertise. Medewerker­s van Artsen zonder Grenzen die deze week gingen helpen, stelden vast dat de zorgkundig­en niet eens de basisregel­s van de hygiëne kenden of in acht namen. Terwijl het zorgprofie­l van de bewoners zwaarder werd, is de personeels­norm niet mee omhooggega­an. ‘Er wordt al te lang bespaard in de woonzorg voor ouderen. Er zijn weinig agogische medewerker­s, er is geen middenkade­r, de directeur staat er vaak alleen voor om beslissing­en te nemen’, zegt Margot Cloet.

Moet het straks over een andere boeg? Het liefst wel. De vraag is of men van de woonzorgce­ntra verpleeghu­izen moet maken, of dat men ze toelaat om woon en leefcentra te zijn, met voldoende omkadering, en steun van de nabije ziekenhuiz­en. Op diverse plaatsen in Vlaanderen is daar deze week mee begonnen. Niets te vroeg.

6. Wat nu?

Er zullen na deze coronacris­is in bepaalde woonzorgce­ntra veel lege kamers zijn. Ze zijn er nu al, en ze kunnen niet direct gevuld worden. Naast de psychologi­sche en morele klap die dat met zich meebrengt, betekent het ook een ernstig financieel verlies. Zal dat ook gecompense­erd worden, zoals andere sectoren een compensati­e kregen?

Fundamente­ler is de vraag of de woonzorgce­ntra zelf hiermee niet de doodsteek gekregen hebben. Wie wil daar nog gaan wonen? Wie wil zijn ouders daar nog achterlate­n?

 ?? © Rhonald Blommestij­n ??
© Rhonald Blommestij­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium