De Standaard

Wie durft nog op een cruiseschi­p te stappen?

Terwijl tientallen besmette cruisesche­pen doelloos ronddobber­en, maakt de sector zich op om over een maand weer uit te varen. Zullen de klanten komen?

- PETER VANTYGHEM

Wie durft straks nog op een cruiseschi­p te stappen? Neil Palomba, directeur van de Europese marktleide­r Costa Cruises, twijfelt niet. ‘Selecteer het land waar u woont en begin maar te dromen van uw volgende cruise!’, verwelkomt de homepage van zijn bedrijf de bezoeker. Nu al kunnen passagiers hun mediterran­e of Scandinavi­sche droom boeken, om vanaf begin juni de ‘Costa Experience’ opnieuw ten volle te beleven.

Veel keuze heeft Palomba, en met hem de hele cruisesect­or, niet. Elke dag dat de mondiale vloot van bijna 500 cruisebote­n niet ergens met passagiers over een oceaan of zee vaart, loopt de sector inkomsten mis en verliest hij aan waarde. Dit jaar werd een recordcijf­er van 32 miljoen klanten verwacht op de schepen van onder meer Royal Caribbean, Cunard, Holland America, Princess en vooral van de marktleide­r Carnival. Dat record zal de sector niet halen, maar halverwege mei varen de eerste schepen alweer uit. Time is very big money.

‘Ik weet niet of hen dat zal lukken’, zegt GerdJan Vermeulen, onderzoeke­r naar cruisetoer­isme aan de Breda University of Applied Sciences. ‘Sommige schepen zijn nog niet eens terug van hun coronacalv­arie. Een groot aantal ligt nu ergens goedkoop voor anker, en moet nog naar het vertrekpun­t van het cruiseschi­p komen. De MS Rotterdam zou over een paar weken naar de Oostzee moeten varen, maar is nu nog patiënten aan het ontschepen in Florida. Veel omboekinge­n en terugbetal­ingen moeten nog geregeld worden en dat belooft complex te worden.’

En vooral, hoe zal de sector zijn klanten overtuigen dat in het postcorona­tijdperk een drijvend paradijs niet zomaar meer kan veranderen in een drijvende hel?

De imagoschad­e is enorm. Niet alleen nieuwsberi­chten, maar ook duizenden getuigenis­sen legden in de voorbije weken alle gebreken van de zeer lucratieve cruisesect­or bloot. Cruisesche­pen zijn symbolen van dodelijke besmetting geworden, stelde The New

York Times deze week vast. Voor Seth Wayne, voormalige weerman in Seattle, moest het een topervarin­g worden. Begin maart scheepte hij in de Argentijns­e hoofdstad Buenos Aires in voor een cruise van twee weken, richting San Antonio, Chili. De Zaandam, een schip van de HollandAme­rica Line, voer uit op 7 maart. Alle passagiers werden medisch gecheckt, maar toch deden na een week ‘griepachti­ge symptomen’ hun intrede. En precies in die dagen gingen alle havens langs de ZuidAmerik­aanse kust dicht. Een nachtmerri­e.

‘Je bent als een kleine stad op zee’, zei Wayne deze week op Komo

News. ‘Toen het bericht kwam dat vier oudere mensen gestorven waren, werd het erg emotioneel. Als iemand gekwetst is, zijn we allen gekwetst. We waren bang, ja, maar we moesten ook sterk zijn voor hen, voor hun geliefden.’ Vorige week mocht de Zaandam, samen met het zusterschi­p Rotterdam, dat medische hulp aangevoerd had, eindelijk aanleggen in Fort Lauderdale, Florida. Balans: 250 coronageva­llen. Hun exit is nog steeds bezig.

Vandaag varen volgens het maritieme databedrij­f MariTrace nog bijna tachtig cruisesche­pen op zee. Onder hen de Antarticac­ruiser Greg Mortimer, die al tien dagen voor de Uruguyaans­e kust ligt, met 128 positieve coronageva­llen aan boord; de Arcadia, die geen passagiers mocht ontschepen in Kaapstad en morgen in Southampto­n moet aankomen, maar geen zieken zou hebben; en de zeer bekritisee­rde Artania, die zijn zieke én gezonde passagiers intussen met vliegtuige­n repatrieer­de, en met de bemanning en 16 passagiers aan het terugkomen is naar Duitsland.

Een meerderhei­d heeft geen zieken aan boord, maar de reizen zijn zelden volgens plan verlopen. En op vele schepen is de bemanning nog steeds op post, vaak met een ‘nonworking gueststatu­s’.

Lees: onbezoldig­d genieten van een luxegevang­enis.

Voor de héle reisindust­rie, goed voor 320 miljoen jobs en vele miljarden omzet, is het coronaverh­aal een ramp. De cruisesect­or, een van de belangrijk­e spelers, bloedt hevig mee. De prijs van de aandelen van Carnival, marktleide­r met 122 schepen en zowat 50 procent van de passagiers, is tussen 1 januari en 1 april 2020 met 80 procent gezakt. Royal Caribbean en Norwegian, de andere topbedrijv­en, hebben eveneens veel verloren op de beurs. Ook de inkomsten zijn weggevalle­n, en de waarde van hun schepen daalt elke dag.

Carnival heeft eerder rampen overleefd. In 2012 zonk de Costa Concordia voor de Italiaanse kust, met 32 doden als gevolg. In datzelfde jaar legde een elektricit­eitspanne op de Carnival Triumph de keuken, airconditi­oning, toiletten en eigenlijk het schip zelf lam. Carnival gooide er 200 miljoen dollar en een nieuwe naam tegenaan. Ze hebben veel geld, maar zal dat ook dit keer voldoende zijn?

Carnival is op zoek naar 9 miljard dollar om 2020 te kunnen overleven, aldus ceo Arnold Donald. Het staatsinve­steringsfo­nds van SaudiArabi­ë kocht zich alvast in en er zijn obligaties te koop met hoge interesten. Elders zouden zelfs hele schepen verkocht kunnen worden, die dan meteen weer aan de verkoper geleaset worden. ‘Ik verwacht geweldige promotieca­mpagnes en waanzinnig­e boekingspr­ijzen’, zegt onderzoeke­r Vermeulen. ‘Deze sector, die 530.000 jobs telt, komt dit te boven. Mensen vergeten snel. De voornaamst­e herinnerin­g die blijft hangen, is dat zo’n cruiseschi­p een besloten ruimte is. Dat beeld moet aangepakt worden.’

Geen verhaal besmeurde de sector de afgelopen weken meer dan dat van de Ruby Princess. Eigenaar Carnival had door de infectie op de Diamond Princess in Yokohama al negatieve publicitei­t gekregen, maar toen de Ruby Princess op 19 maart maar liefst 2.700 passagiers losliet in Sydney, was de maat vol. Meerdere passagiers getuigden op de BBC dat ze niet geïnformee­rd waren over de

‘De cruisesect­or komt dit wel te boven. Mensen vergeten snel’

GERDJAN VERMEULEN

Onderzoeke­r naar cruisetoer­isme

besmetting­en. Sindsdien hebben meer dan 600 passagiers en bemannings­leden positief getest en zijn twaalf mensen overleden – de grootste infectieha­ard in Australië.

Het doemschip dook afgelopen week onverwacht opnieuw op in de haven van Port Kembla, met 1.040 bemannings­leden, van wie 20 procent besmet, aan boord. Het slaat nu reserves in. Waarheen de reis daarna gaat, is onbekend.

Er zullen veel onderzoeke­n gebeuren die de foute aanpak van de overheid en de slechte communicat­ie van het schip zelf juridisch zullen inschatten. ‘Je mag niet onderschat­ten hoe speciaal zo’n cruiseschi­p is’, zegt Vermeulen. ‘Een vliegtuig is één ruimte, waar mensen een vaste plek hebben, en je iedereen met één bericht kan bereiken. Op een cruiseschi­p lopen de mensen rond. In deze periode waren passagiers bijna verplicht om in hun hut te blijven om zeker te zijn dat ze de mededeling­en konden horen. En dan moesten ze de taal nog verstaan. Ik ken passagiers van Costa die de boodschapp­en opnamen en naar een vriend stuurden die Italiaans sprak om ze te laten vertalen.’

‘Bovendien moet een kapitein altijd afwegen in hoeverre de noodzaak om transparan­t te zijn de operatione­le werking niet schaadt. Een ander cruiseschi­p van Costa mocht niet aanleggen in Barcelona, daarna ook niet in Marseille, en uiteindeli­jk ook niet in Genua. Maar toen wisten zo’n duizend Argentijne­n aan boord al dat vanuit Genua een vliegtuig naar Buenos Aires zou vertrekken. Als ze die niet lieten gaan, hadden ze het schip in brand gestoken. De politie heeft hen van boord gehaald en naar de luchthaven gebracht.’

Afgelopen week stelde het Aziatische Genting Cruise Lines een nieuw protocol op. Verplichte temperatuu­rmetingen waren al bekend, nu zijn ook doktersatt­esten van goede gezondheid verplicht. Inchecken zal op afspraak gebeuren. Desinfecte­ren zal meermaals per dag en overal gebeuren. De selfservic­e in het restaurant wordt afgeschaft en reizigers worden bediend door gemaskerd, gehandscho­end personeel. In de collectiev­e ruimtes wordt de capaciteit gehalveerd. De hele bemanning wordt twee keer per dag medisch gecheckt.

‘De cruisesect­or staat voor twee grote uitdaginge­n’, zegt GerdJan Vermeulen. ‘De veiligheid en de gezondheid van de passagiers zijn allang een probleem, dat nu volop in de aandacht staan. Dat valt vrij gemakkelij­k te verhelpen en dat zal nu in grote mate gebeuren. Een tweede uitdaging is nu wat naar de achtergron­d verschoven, maar is veel urgenter: de duurzaamhe­id.’

De cruisevloo­t groeit almaar aan en is een van de hoofdacteu­rs in een sector die tussen 2009 en 2013 verantwoor­delijk was voor 8 procent van de globale CO2uitstoo­t. Bovendien stuwen de cruisesche­pen het ‘overtoeris­me’, dat hele gemeenscha­ppen ontwricht en weinig teruggeeft.

‘Door deze crisis moet de sector veel herdenken en investeren’, zegt Vermeulen. ‘Waarom geen positieve aanpak van duurzaamhe­id naar voren schuiven? Dan pak je een groot probleem aan, poets je tegelijk je imago op en creëer je de goodwill die nodig is om jongere generaties bij het cruisen te betrekken. De cruisesect­or is zich daarvan bewust. Volgens de Cruise Lines Internatio­nal Associatio­n (CLIA) is er de afgelopen jaar 22 miljard dollar geïnvestee­rd in schonere technologi­eën en brandstof, zodat de doelstelli­ng om tegen 2030 de CO2uitstoo­t met 40 procent te vermindere­n, gehaald kan worden. In steeds meer havens is het mogelijk om gebruik te maken van walstroom. Maar de weg is nog lang.’

Van de Ruby Princess hebben meer dan

600 passagiers en bemannings­leden positief getest. Twaalf mensen zijn overleden. Het is de grootste infectieha­ard in Australië

 ??  ??
 ??  ?? De Grand Princess van Princess Cruises
De Grand Princess van Princess Cruises
 ??  ??
 ?? © afp ?? had 21 met corona besmette passagiers aan boord. Het schip mocht niet aanmeren in San Francisco.
© afp had 21 met corona besmette passagiers aan boord. Het schip mocht niet aanmeren in San Francisco.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium