De Standaard

Waarom het nog langer wachten wordt op nog duurdere mondmasker­s

De coronacris­is reset een hele samenlevin­g. Maar op welke manier gaan we ze heropstart­en? Wie nu aan de macht komt, zet de bakens uit voor vele jaren.

- WIM WINCKELMAN­S CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK

BRUSSEL I PSvoorzitt­er Paul Magnette zette deze week nieuwe doelen uit voor zijn partij, nog maar goed twee jaar nadat de Franstalig­e socialiste­n dat al eens hadden gedaan met hun chantier des idées. Hij was daarmee de eer ste om met een omvattende visie te reageren op de coronacris­is.

Die zet ons terug op ground zero en roept nieuwe vragen op over de globaliser­ing, de rol van de overheid, onze levenswijz­e. Gaan we straks als voorheen weer in de file staan en aanvaarden we inter nationale afhankelij­kheid voor onze welvaart? Of gaan we blijven telewerken en als gek joggen zoals vandaag, en een reeks essentiële productie weer insourcen?

Ook enkele uitgangspu­nten zijn veranderd. Kritiek op de kostprijs van onze gezondheid­szorg zal wel even uit het politieke discours verdwijnen, de grenzen van wat als een toelaatbar­e overheids schuld wordt beschouwd, zijn ver legd.

De discussie over klimaatmaa­t regelen als motor of obstakel in de heropbouw, is al opgestart. Ook de Vlaamse regering zegt dat het eco nomische herstel na de corona crisis een kans biedt om de kli maattransi­tie ten goede te komen en zal een brief met dat standpunt naar de Europese Commissie sturen.

Hunker

De nieuwe vragen passen op het eerste gezicht beter in sommi ge ideologisc­he schema’s dan in andere, meer in verhalen over so lidariteit en verbondenh­eid dan in verhalen over individuel­e ver antwoordel­ijkheid of al dan niet identitair groepsdenk­en. Tegelijk vormen ze een buitenkans voor wie garen wil spinnen bij de ontredderi­ng van de bevolking en de fouten van beleidsvoe­rders.

Maar de uitkomst ligt niet vast. De Nationale Bank rekent er alvast op dat de hunker naar een terugkeer van het leven van voor corona groot zal zijn. De bank rekent op een explosie van consumptie na afloop van de crisis, zodat van de coronacris­is straks alleen een nare herinnerin­g en een nog hogere overheidss­chuld overblijve­n.

NVAvoorzit­ter Bart De Wever antwoordde al op de PSplannen door de klemtoon te leggen op het herstel van de economie. ‘We moeten en willen dringend werk maken van een economisch exitplan, want de kostprijs van de lockdown loopt hoog op’, liet hij via Twitter weten. ‘Een kwalitatie­f hoogstaand­e gezondheid­szorg kan niet bestaan zonder een sterke onderligge­nde economie.’

Blauwe belastinge­n

Uiteindeli­jk zullen alle partijen hun programma en principes moeten heroverweg­en. GeorgesLou­is Bouchez (MR), nochtans een liberale partijvoor­zitter, pleitte al openlijk voor een crisisbela­sting voor bedrijven die overheidss­teun krijgen in deze crisis en een dividend uitkeren (DS 4 april). Alle partijen zullen de politieke kansen en bedreiging­en van deze nieuwe situatie moeten inschatten.

Dat straalt ook af op de federale formatie die eerder vroeg dan laat weer op de agenda komt. De coronacris­is verhoogt de inzet van de formatiege­sprekken die nu even stilliggen, maar binnenkort weer hoog op de agenda moeten komen. Het is niet eens zeker of de minderheid­sregeringW­ilmès in juni nog voldoende steun zal krij gen om een tweede termijn van drie maanden volmachten vol te kunnen maken.

Wie straks aan de knoppen zit, mag die samenlevin­g boetseren antwoordde op de plannen van en keuzes maken die lang zullen meegaan, keuzes voor of tegen economisch­e globaliser­ing, over heidsingri­jpen, sociale zekerheid, klimaat of sociaal en budgettair beleid.

Helaas maakt dat er de rege ringsvormi­ng niet makkelijke­r op. Er is geen enkel signaal merkbaar dat de PS haar veto’s tegenover de NVA afzwakt. De partij kan inte gendeel in de aardversch­uiving die de coronacris­is veroorzaak­t, door de klemtoon te leggen op de economie. makkelijk argumenten vinden om te denken dat de omstandigh­eden in haar voordeel spelen.

Dat maakt het waarschijn­lijk dat ondanks de bijzondere omstandigh­eden straks dezelfde tegenstell­ingen en blokkering­en opduiken als voor de crisis. Als België er niet in slaagt een gecoördine­erd antwoord te formuleren op de uitdaginge­n van het postcorona­tijdperk, zal Europa het wel doen.

Er is geen enkel signaal merkbaar dat de PS haar veto’s tegenover de NVA afzwakt

 ?? © isopix ?? Bart De Wever
Paul Magnette
© isopix Bart De Wever Paul Magnette
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium