De Standaard

HET PAASWEEKEN­D IN MET AMPER EEN PLAN

- INGE GHIJS

Het hoofd van de taskforce zorg, Karine Moykens, mag nog zo luid verkondige­n dat er de afgelopen weken echt wel veel werk voor de woonzorgce­ntra is verzet, er kan maar één conclusie getrokken worden: minister van Welzijn Wouter Beke heeft de woonzorgce­ntra slecht voorbereid en hij loopt nog altijd achter de feiten aan.

Moykens en de minister verzekeren dat het gevoel van urgentie er wel degelijk is, maar dat blijkt nog niet uit hun beslissing­en. Er is weken aangedrong­en op meer testmateri­aal, zodat de woonzorgce­ntra tenminste zouden weten welke bewoner besmet is met het nieuwe coronaviru­s en welke niet. Dat testmateri­aal is er nu. Maar op de vraag: ‘wat dan?’ moest iedereen het antwoord schuldig blijven. Wat is het plan van aanpak als blijkt dat de helft van de bewoners besmet is? Hoe ga je het woonzorgce­ntrum herinricht­en? Wat te doen als het gaat om demente bejaarden? Wat als een op de vier personeels­leden geen symptomen heeft, maar wel besmet blijkt: mogen zij dan werken of niet? En indien niet, wie vervangt ze dan? Wanneer krijgen alle woonzorgce­ntra eindelijk al het nodige beschermin­gsmateriaa­l? Weet eigenlijk iemand wie wat te kort heeft?

Premier Sophie Wilmès tweette vrijdagavo­nd dat er een collectief antwoord gegeven moet worden, maar meer dan de mogelijkhe­id om de hulp van het leger in te roepen kwam er vanuit de Vlaamse taskforce zorg en uit het federale overlegorg­aan niet. Op de valreep voor het paasweeken­d is het Sciensano dat in een advies toch enig houvast aan de woonzorgce­ntra probeert te geven.

Beke schatte de lockdown van de woonzorgce­ntra verkeerd in. Het virus kwam toch binnen, via het zorgperson­eel. Hij schatte ook verkeerd in dat de woonzorgce­ntra ziekenhuiz­en zouden worden op het moment dat beslist werd om veel ouderen niet meer naar het ziekenhuis te brengen. En dat het zorgperson­eel dat onmogelijk alleen zou aankunnen. Maar intussen is er al veel tijd verstreken en laat een plan van aanpak nog altijd op zich wachten.

Om de epidemie onder controle te krijgen en om enig vooruitzic­ht te hebben op een versoepeli­ng van de maatregele­n, is het niet alleen nodig dat de bevolking zich aan de quarantain­e houdt. Het is ook absoluut noodzakeli­jk om de crisis in de woonzorgce­ntra aan te pakken. Want het zijn niet alleen de bewoners die besmet raken en ziek worden, maar ook de zorgverstr­ekkers, het schoonmaak­personeel, de studenten in opleiding die er gaan helpen en die het risico lopen hun familie thuis te besmetten.

Het is absoluut noodzakeli­jk dat we ook de crisis in de woonzorgce­ntra aanpakken

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium