De Standaard

Pearl Jam past voor Rock Werchter

Door corona schort Pearl Jam zijn Europese tournee op. Rock Werchter vreest niet te zullen plaatsvind­en.

- NICK DE LEU

BRUSSEL I Rock Werchter is een van zijn headliners kwijt. De Amerikaans­e rockband Pearl Jam zou op het festival zijn nieuwe album Gigaton komen voorstelle­n, maar trekt nu zelf de stekker uit zijn Europese tournee. ‘In het licht van de wereldwijd­e covid19pan­demie stelt Pearl Jam zijn Europese tournee uit naar juni 2021’, klonk het op Twitter.

Nadat minister van Binnenland­se Zaken Pieter De Crem (CD&V) maandag al had aangekondi­gd dat de grote zomerfesti­vals ‘waarschijn­lijk’ worden geannuleer­d, is het een nieuwe klap voor Rock Werchter. Het festival hield er lang de moed in – enkele weken geleden telde het nog monter de laatste honderd dagen af – maar laat nu ook op sociale media vertwijfel­ing zien: ‘We begrijpen de beslissing van Pearl Jam volledig, en we zijn blij dat ze een terugkeer naar Europa plannen in 2021. Wat Rock Werchter 2020 betreft: om eerlijk te zijn, het ziet er niet goed uit. De kans is klein dat we mekaar in juli in het Festivalpa­rk zullen zien.’

Rock Werchter vindt normaal gezien plaats van donderdag 2 tot en met zondag 5 juli. Andere headliners zoals Kendrick Lamar en The Strokes kondigden nog geen uit of afstel aan van hun tournees. Mogelijk is de demarche van Pearl Jam daarvoor de eerste dominostee­n, maar eerder lijkt er zich een chicken game af te spelen in de sector. Organisato­ren en artiesten willen liever niet diegenen zijn die er zelf de stekker uit trekken – dat maakt de afhandelin­g van eventuele terugbetal­ingen immers alleen maar moeilijker. In België lijkt het wachten tot de Nationale Veiligheid­sraad er officieel een streep onder trekt. Die beslissing wordt waarschijn­lijk woensdag genomen, maar lijkt na de uitspraken van De Crem al een uitgemaakt­e zaak. in 2020 niet meer te zien op een Europees podium.

ROCK WERCHTER OP TWITTER

 ??  ??
 ?? © Geert Van de Velde ?? Eddie Vedder:
© Geert Van de Velde Eddie Vedder:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium