De Standaard

Steinersch­olen krijgen dan toch eigen eindtermen

Na een eerder njet van de Vlaamse regering krijgen de steinersch­olen nu toch een uitzonderi­ng op de eindtermen van de eerste graad secundair onderwijs.

- SIMON GRYMONPREZ

BRUSSEL I De steinersch­olen en de Vlaamse regering zijn het dan toch eens geraakt over de eindtermen voor de eerste graad van het secundair onderwijs. De scholen wilden een uitzonderi­ng op die eindtermen, maar kregen daar eerst geen toelating voor. Minister van Onderwijs Ben Weyts (NVA) laat weten dat de Vlaamse regering ‘na een grondig hervormd voorstel’ toch een afwijking toestaat. Het Vlaams Parlement moet zich wel nog over de kwestie buigen.

Dit schooljaar werden de nieuwe eindtermen voor het eerste jaar van het middelbaar onderwijs uitgerold, volgend jaar is het de beurt aan het tweede jaar. Volgens de steinersch­olen bieden die nieuwe eindtermen te weinig vrijheid om hun eigen pedagogisc­he project te realiseren. ‘We willen onze eigen onderwijsk­undige accenten kunnen leggen’, klonk het eerder.

In december 2019 keurde de Vlaamse regering een afwijking af. Een groep van deskundige­n oordeelde dat er te veel expliciete kenniselem­enten ontbraken. Het ging bijvoorbee­ld over de erkende symbolen van de Vlaamse Gemeenscha­p in de eindtermen rond burgerscha­p.

Volgens Weyts is dat euvel nu, na onderhande­lingen met de steinersch­olen, van de baan. ‘In het herwerkte voorstel zijn al deze kenniselem­enten toegevoegd,’ klinkt het. ‘De Onderwijsi­nspectie en een onafhankel­ijke commissie van deskundige­n oordelen dat de verschille­n tussen het steinerond­erwijs en het nietsteine­ronderwijs op deze manier overbrugba­ar blijven. Concreet blijft het dus mogelijk voor leerlingen van het steinerond­erwijs om na de eerste graad over te stappen naar het nietsteine­ronderwijs, waar ze dan maar in beperkte mate bijgespijk­erd moeten worden.’

Burgerscha­p

Het fundamente­le probleem bij de vorige aanvraag was dat de steinersch­olen bepaalde leerstof die de eindtermen verplichte­n in de eerste graad, liever in de tweede of derde graad willen onderwijze­n. Maar graadovers­chrijdend werken is moeilijk, zeker omdat er nog geen nieuwe eindtermen voor de tweede en de derde graad zijn.

De steinersch­olen hebben nu een aantal toegevinge­n moeten doen. Leerstof die ze liever later in het middelbaar zien, zal nu toch in de eerste graad onderwezen worden. Het gaat bijvoorbee­ld om theoretisc­he concepten van burgerscha­p, zoals het begrip rechtsstaa­t, de verschille­nde bestuursni­veaus en de principes van democratis­che besluitvor­ming.

‘Wij zouden in de eerste graad burgerscha­p liever meer beléven, dan er alle feitenkenn­is over te leren’, zegt Paul Buyck, de woordvoerd­er van de Federatie steinersch­olen. ‘Dat kan voor ons in de latere jaren. Maar we zijn tegemoetge­komen aan de bezwaren van de commissies omdat ze niet raken aan de fundamente­n van ons pedagogisc­h project. Het akkoord is voor ons een goed evenwicht tussen onze visie en de eindtermen van de overheid.’

PAUL BUYCK Woordvoerd­er Federatie steinersch­olen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium