De Standaard

Een alternatie­ve tijdlijn

- DOMINIQUE DECKMYN

De nieuwe HBOserie The plot against America speelt zich af in een alternatie­ve tijdlijn waarin de VS in 1940 een fascistisc­h gezinde president krijgt. Ik heb nog geen tijd gevonden die reeks te bekijken, omdat wij vorige maand ook een alternatie­ve tijdlijn zijn ingeslagen: een tijdlijn waarbij ik thuis opgesloten zit met een driejarige kleuter. In deze tijdlijn heeft het nieu we coronaviru­s ons hectische leventje en onze gemondiali­seerde economie een halt toegeroepe­n. Met ingrijpend­e gevolgen, dat kan niet anders.

Al weken zijn we voor onze contac ten met vrienden en collega’s volledig afhankelij­k van technologi­e. Dat verandert onze verhouding met die tech nologie ingrijpend: we staan er plots positiever tegenover. Sociale netwerken zijn weer een plek om te keuvelen met vrienden en zelfs om mee te doen aan idiote challenges (ik dacht echt dat we die al vijf jaar achter ons hadden gelaten). Zelfs Twitter lijkt zijn jeugdige onschuld wat te hervinden: ik meen er minder zure oprispinge­n te zien maar meer humor, meer schouderkl­opjes en meer constructi­eve uitwisseli­ng van ideeën. Voor de jongsten is het smartphone­scherm nu de enige manier om hun grootouder­s te zien, en dat is voor hun ouders een van de excuses om hun obsessie met de ‘schermtijd’ van hun kinderen los te laten. 25 jaar geleden opende het internet een nieuw venster op de wereld. Momenteel is dat heel even ons énige venster. Daar blijft zeker iets van hangen.

Misschien gaan we smartphone­s, sociale netwerken en het hele internet plots weer wat positiever inschat ten. Maar ik vrees het omgekeerde voor een aantal meer recente ontwikkeli­ngen. De zogenoemde ‘deeleconom­ie’ zal in het postlockdo­wntijdperk minder sympathiek aanvoelen. Het delen van elkaars appartemen­t of auto lijkt nu riskant. En wie afhanke lijk is van de deeleconom­ie, moet het in de komende woelige economisch­e wateren stellen zonder, of met een heel gammel reddingsbo­otje. (Want nee: ‘deeleconom­ie’ betekent níét dat de ceo’s in Silicon Valley hun miljarden gaan delen met werkloze Uberchauff­eurs.)

En wat gebeurt er met onze privacy? Gaan we, uit schrik voor een virus, big brother binnenlate­n in ons leven? Ik hoorde de afgelopen weken veel oprechte bezorgdhei­d over de apps waarmee men wil opvolgen wie er in contact komt met besmette mensen. Die bezorgdhei­d lijkt voorlopig overdreven. Het is technisch echt wel mogelijk om zo’n app te ont wikkelen die onze privacy respecteer­t. Europa hoeft de verworvenh­eden van de GDPRprivac­ybeschermi­ng niet overboord te gooien, en zal dat ook niet zomaar doen. (En de rest van de wereld? Dat is een ander verhaal).

Het wordt ook een keerpunt voor de massamedia. De streamingo­orlog was nog maar net ten volle losgebarst­en. Netflix en Disney profiteren natuurlijk van de lockdown: zij waren er helemaal klaar voor. Deze week kwam daar plots een nieuwkomer bij: het merkwaardi­ge Quibi. Allemaal video’s van vijf tot tien minuten lang, met veel reality en true crime. Diame traal het tegenoverg­estelde van Netflix. Ik geloof niet dat het een succes wordt, maar Quibi bewijst wel dat Netflix niet het enige model hoeft te zijn.

Maar wat als lineaire televisie nu eens de grote winnaar wordt van de lockdown? De hoge kijkcijfer­s zijn een tijdelijk fenomeen, maar de jongste dagen zagen we iets wat misschien duurzamer is: een verfrissen­de experiment­eerdrift. Getalentee­rde tvmakers zijn plots verplicht om alles helemaal anders te doen – zonder publiek of cameraman in de studio, en zelfs zonder studio. Dat zag je het eerst in de VS, waar men een lange traditie heeft van latenights­hows. Die moesten van de ene dag op de andere tientallen jaren saaie routine van zich afgooien. De talkshowpr­esentators nodigen nu het publiek letterlijk uit tot in hun huiskamer, met precies dezelfde technieken als die waar jonge vloggers op Youtube mee werken. Een fascineren­de kruisbestu­iving.

Bij ons zien we het bijvoorbee­ld gebeuren in De ideale wereld. En in die hoogst onderhoude­nde virtuele Ronde van Vlaanderen van afgelopen zondag. Televisie toont ons nieuwe, heel directe, heel persoonlij­ke dingen die weinig geld kosten. Benieuwd of ze dat over enkele weken allemaal weer overboord gaan kieperen.

Al weken zijn we voor onze contacten met vrienden en collega’s vrijwel volledig afhankelij­k van technologi­e.

 ?? © ap ?? In ‘The plot against America’ werd een alternatie­ve tijdlijn gevolgd. Overkomt ons nu iets gelijkaard­igs?
© ap In ‘The plot against America’ werd een alternatie­ve tijdlijn gevolgd. Overkomt ons nu iets gelijkaard­igs?
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium