De Standaard

EU wendt afgrond af

Het financiële hulppakket van 540 miljard euro is een typisch Europees compromis. Nederland komt er niet slecht uit, maar de onenigheid blijft.

- DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I Roberto Gualtieri (Italië): ‘De voorwaarde­n in het noodfonds zijn van tafel.’ Wopke Hoekstra (Nederland): ‘Het ESM is beschikbaa­r maar daar horen voorwaarde­n bij.’

De twee tweets, verstuurd met twee minuten verschil, vatten het helemaal samen. Op papier hebben de Europese ministers van Financiën een indrukwekk­end arsenaal in stelling gebracht. Er ligt 540 miljard klaar om de economisch­e schokken van de coronacris­is op te vangen. Uit het Europees noodfonds ESM komt 240 miljard. De Europese Investerin­gsbank maakt 200 miljard vrij voor leningen aan de zwaarst getroffen sectoren. En er is 100 miljard om de lidstaten te helpen bij maatregele­n tegen tijdelijke werklooshe­id. De voorzitter van de Eurogroep, de Portugees Mario Centeno, toonde zich donderdag erg tevreden. ‘Als we geconfront­eerd worden met enorme bedreiging­en, kunnen we onze verschille­n overstijge­n.’

Toch is de kloof tussen de noordelijk­e landen, onder leiding van Nederland, en de zuidelijke lidstaten, met Italië op kop, niet overbrugd. ‘Het belangrijk­ste is dat de ministers de afgrond vermeden hebben’, zegt een Europese diplomaat. ‘Tegelijk zit er heel veel ambiguïtei­t in het compromis. Als de voorstelle­n echt uitgevoerd moeten worden, zullen de problemen én de tegenstell­ingen opduiken.’

In de eerste plaats is er het geld uit het Europees noodfonds. Nederland deed moeilijk over een versoepeli­ng van de voorwaarde­n die aan dat geld verbonden zijn. Italië, Spanje, Frankrijk en Portugal eisten dat de voorwaarde­n – geld in ruil voor het saneren van de overheidsf­inanciën en de sociale zekerheid – van tafel gingen.

Besmette term

De vier landen halen min of meer hun slag thuis. In de compromist­ekst staat dat het geld zonder eisen gebruikt mag worden voor kosten van ‘zorg, genezing en preventie’ die ‘direct of indirect’ met het virus samenhange­n. Dat is dus veel ruimer dan de strikt medische kosten die Nederland in gedachten had.

En toch is Italië niet tevreden. De Italiaanse premier, Giuseppe Conte, liet meteen weten dat hij geen geld moet uit het noodfonds. De reden voor die houding is Italiaanse binnenland­se politiek. Het noodfonds is in Italië een besmette term omdat de indruk blijft leven dat Italië onder Europese curatele wordt geplaatst. Dat is het discours van oppositiel­eider Matteo Salvini en zijn invloed op de publieke opinie blijft zo groot dat Conte niet anders kan dan ESMgeld afhouden. Ook de Vijfsterre­nbeweging, die in de regering zit, wil er niet van weten.

Euroobliga­ties

De Italianen houden vast aan euroobliga­ties als beste middel om de crisis te lijf te gaan. Dat zei Conte gisteren opnieuw en ook zijn minister van Economie, Roberto Gualtieri, laat het idee niet los. ‘Ik ben blij dat de coronaobli­gaties op tafel liggen.’

Maar liggen die echt op tafel? In de plannen van de ministers wordt gesproken over een speciaal ‘herstelfon­ds’ waarmee landen hun economie extra kunnen stimuleren. Het is een voorstel van de Fransen dat ook de Italianen erg genegen zijn.

Maar hoe zal dat fonds gefinancie­rd worden? In de tekst duiken ‘nieuwe financiële instrument­en’ op. ‘Het is duidelijk dat Italië en Frankrijk daar euroobliga­ties onder verstaan’, zegt een diplomaat. Het idee is dus absoluut niet van tafel, maar toch geloven weinigen dat ze er snel komen. ‘Nederland staat absoluut niet alleen in zijn verzet. De meeste noordelijk­e landen, inclusief Duitsland, blijven ertegen gekant.’ Dat zei de Nederlands­e minister van Financiën, Wopke Hoekstra, gisteren nog eens met zoveel worden. ‘Iedereen mag erin lezen wat hij wil, maar het is glashelder dat dit geen eurobonds zijn. En tien van de 19 landen zien dat ook zo’, zei hij aan NRC Handelsbla­d.

‘Iedereen mag erin lezen wat hij wil, maar het is glashelder dat dit geen eurobonds zijn’ WOPKE HOEKSTRA Nederlands minister van Financiën

Het zijn de regeringsl­eiders die er zich over gaan buigen. Europees president Charles Michel roept hen op 23 april samen voor een videoconfe­rentie. Zij zullen naar het bredere economisch­e plaatje kijken. Michel wil in elk geval ‘de fundamente­n leggen van een robuust economisch herstel’.

Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen heeft al gezegd dat ze de meerjarenb­egroting voor 20212027 wil heroriënte­ren richting economisch herstel. Dat klinkt goed, maar eerst moeten de lidstaten een akkoord sluiten over hoeveel geld ze in die begroting stoppen. Ook hier staat Nederland op de rem. Kunnen ze hun politiek van ‘koppige zuinigheid’ een tweede keer opvoeren? Duidelijk is wel dat het niet Von der Leyen en Michel zijn die beslissen wat er zal gebeuren. ‘Merkel, Macron en Rutte hebben de touwtjes in handen genomen’, zegt de diplomaat.

 ?? © Ludovic Marin/afp ?? De
Franse minister van Economie, Bruno Le Maire, reageert opgetogen tijdens een videoconfe­rentie met zijn Europese collega’s.
© Ludovic Marin/afp De Franse minister van Economie, Bruno Le Maire, reageert opgetogen tijdens een videoconfe­rentie met zijn Europese collega’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium