De Standaard

Van de drugsmaffi­a

- In Arizona in beslag genomen

heden NPP en 4ANPP te bestellen en een reguliere lijn ChinaMexic­o op te zetten. ‘De producten worden – met een fout label – per schip naar enkele havens in Mexico gebracht, waaronder Lazaro Cardenas in Michoacán en Mazatlán in Sinaloa, de thuisbases van de twee belangrijk­ste drugskarte­ls’, aldus Deborah Bonello. Daar hebben ze hun mannetjes die erop letten dat de kostbare waren op de juiste plek terechtkom­en. De grondstoff­en gaan naar laboratori­a waar de cocinero’s er fentanyl van brouwen.

Drooggeleg­d

Op 23 januari werd Wuhan van de buitenwere­ld afgesloten om te vermijden dat het coronaviru­s zich verder zou verspreide­n. ‘Die quarantain­e heeft de business zware klappen gegeven’, zegt Westhoff. ‘De fabrieken lagen stil omdat het personeel moest thuisblijv­en. De export vanuit China daalde zienderoge­n en ook de Mexicaanse drugsbazen voelden dat de toevoer van hun basisgrond­stoffen stokte. Dat kan er alleen maar toe leiden dat de prijzen voor fentanyl zullen stijgen.’

Ruim een maand nadat Wuhan in lockdown was gezet, vertelde een bron bij de Mexicaanse overheid aan het radioprogr­amma Nación Criminal dat de Chinese partners van de kartels hun producten niet meer hadden kunnen afleveren en dat de toevoerlij­n was drooggeleg­d.

Deborah Bonello heeft in Mexico verschille­nde dealers gesproken die haar bevestigde­n dat de prijzen aan het stijgen zijn. De journalist­e vertelt vanuit MexicoStad dat de drugskarte­ls niet alleen problemen hebben om hun grondstoff­en in te voeren, maar dat ze ook worstelen om de afgewerkte fentanyl het land uit te krijgen. ‘De grenzen tussen Mexico en de Verenigde Staten worden veel strenger bewaakt. Gewoonlijk worden de drugs in personenwa­gens vervoerd, maar die worden nu – als gevolg van de coronacris­is – veel minder doorgelate­n. De kartels moeten nu met vrachtwage­ns over de grens raken, waarvoor ze meer administra­tieve zaken moeten regelen. De grens aan Tijuana is gesloten, ze moeten twee tot drie uur omrijden vooraleer ze ergens zonder problemen de grens kunnen passeren. Je mag er zeker van zijn dat de prijs die de consument in de Verenigde Staten zal betalen, uiteindeli­jk nog een pak hoger zal liggen.’

Weer heroïne?

Niemand durft te voorspelle­n hoe het coronaviru­s het imperium van de Mexicaanse drugskarte­ls zal beïnvloede­n, maar iedereen is ervan overtuigd dat ze zullen overleven. Mogelijk nemen ze de eerste schakel van de productie, namelijk het vervaardig­en van de chemische basisbesta­nddelen, zelf in handen. Volgens Ben Westhoff kunnen de drugskarte­ls gemakkelij­k experts vinden die hen daarbij helpen. Mogelijk schakelen ze terug over op heroïne, vermoedt Deborah Bonello. ‘De drugskarte­ls zullen hoe dan ook een manier vinden om zonder al te veel kleerscheu­ren door deze crisis te raken en een richting in te slaan die hen op termijn alweer veel geld kan opleveren’, zegt ze.

‘De drugskarte­ls vinden weer wel een manier om zonder al te veel kleerscheu­ren door deze crisis te raken’

DEBORAH BONELLO Freelance journalist­e

 ?? © ap ?? fentanylpi­llen.
© ap fentanylpi­llen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium