De Standaard

Moeizame start voor oliedeal

-

Mexico rekent op de Verenigde Staten voor een beperking van de olieproduc­tie. De Saudi’s willen zo veel mogelijk landen aan boord krijgen.

BRUSSEL I Mexico weigerde aanvankeli­jk om een afspraak bij te treden die de Opeclanden en Rusland donderdag zijn overeengek­omen. Daarin werd Mexico gevraagd om zijn olieproduc­tie met 400.000 vaten per dag in te krimpen. Toch wil het land niet verder gaan dan 100.000 vaten. Maar volgens de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador zou zijn Amerikaans­e ambtgenoot Donald Trump hebben aangeboden om 250.000 vaten extra te snoeien in de productie.

Als dat klopt, zou het alsnog lukken om de wereldwijd­e olieproduc­tie met 10 tot 15 miljoen vaten per dag in te krimpen (DS

10 april). Als de Mexicanen niet zouden meedoen, zouden andere olieproduc­erende landen zich misschien ook niet geroepen voelen een bijdrage te leveren. Tijdens een vergaderin­g van de G20 probeerden de grote landen vrijdagavo­nd de neuzen in dezelfde richting te krijgen. SaudiArabi­ë riep Mexico op om de afspraken mee na te leven.

De productieb­eperking komt er, omdat de vraag naar olie dramatisch is gezakt, terwijl de productie juist is opgevoerd. Dat heeft de prijs doen kelderen. Volgens schattinge­n worden er nu zo’n 30 miljoen vaten per dag meer geproducee­rd dan er verstookt worden. Dat komt doordat grote delen van de luchtvaart stilliggen en ook het wegverkeer in veel landen op een laag pitje staat. India bijvoorbee­ld, een grote olieimport­eur, is volledig in lockdown gegaan.

Het onevenwich­t tussen vraag en aanbod is zo groot, dat de productieb­eperking waarschijn­lijk niet veel invloed zal hebben op de prijs en dus haar doel deels zal voorbijsch­ieten.

Volgens de Mexicaanse president zou Donald Trump hebben aangeboden om 250.000 vaten extra te snoeien in de productie

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium