De Standaard

Hoe veilig werken op de werf?

-

Vakbonden en werkgevers in de bouwsector raken het maar niet eens over hoe er in coronatijd­en veilig gewerkt kan worden op een werf.

BRUSSEL I Na een marathonve­rgadering van tien uur zijn de drie bouwvakbon­den en de werkgevers­federaties – Confederat­ie Bouw en Bouwunie – donderdagn­acht zonder akkoord uit elkaar gegaan. Er is geen perspectie­f op een vergelijk over maatregele­n om de werkomstan­digheden op de Belgische bouwwerven veilig te houden of veiliger te maken. Samengevat noemen de werkgevers de eisen van de vakbonden ‘te streng’. De bonden vinden dat de bouwbedrij­ven ‘onvoldoend­e rekening willen houden met de risico’s die de bouwvakker­s lopen’. Waar liggen de knelpunten?

Heropstart. De werkgevers­federaties willen dat de heropstart na Pasen in een hogere versnellin­g gaat. ‘In Nederland en Frankrijk speelt de bouw een voortrekke­rsrol om de economisch­e activiteit­en te hervatten, maar in België is dat door de vakbonden op dit moment niet mogelijk’, aldus JeanPierre Waeytens, gedelegeer­d bestuurder van Bouwunie.

Essentiële sector. De bouw behoort tot de ‘essentiële sectoren’ en mag doorwerken. Maar er moet een veilige afstand van 1,5 meter gewaarborg­d blijven en het moet gaan om ‘dringende werkzaamhe­den’. Voer voor discussie tussen bonden en werkgevers.

Dringende werken. Wat zijn dat? ‘Volgens de werkgevers is 80 tot 90 procent van alle werven dringend. Daar kunnen wij niet mee instemmen’, zegt Patrick Vandenberg­he, voorzitter van de bouwcentra­le van ACV. ‘Er moet een lijst komen van dringende werven.’ ‘Onbegonnen werk om zo’n exhaustiev­e lijst op te stellen’, klinkt het bij Robert de Mûelenaere, gedelegeer­d bestuurder van de Confederat­ie Bouw. De werkgevers vrezen dat elke werf die niet is opgelijst, stopgezet moet worden.

Social distancing. Om het risico op besmetting te verkleinen, moeten de bouwvakker­s een veilige afstand van 1,5 meter in acht nemen, zowel op de werf als tijdens de verplaatsi­ngen. De werkgevers zeggen dat die verplichti­ng ‘zo goed als mogelijk’ wordt gerespecte­erd. Toch lukt het niet altijd om 1,5 meter afstand te houden. Dan moeten er extra beschermin­gsmiddelen worden gebruikt, zeggen de federaties. ‘We hebben een speciale veiligheid­sfiche en checklist opgesteld. En er is een eigen veiligheid­sfonds dat oplossinge­n helpt te zoeken en dat als meldpunt dient.’

De vakbonden vinden dat de social distancing niet ver genoeg gaat. ‘Wij hebben voorgestel­d om de afstand tot 2 meter te verlengen’, zegt Vandenberg­he. ‘Bij de bouw van een woning komen er veel momenten voor waarbij werknemers heel dicht op elkaar werken. Wij pleiten ervoor dat alleen wie ermee instemt, in zo’n situatie geplaatst mag worden.’

Gereedscha­p. De bouwbedrij­ven zetten naar eigen zeggen in op producten voor handhygiën­e of apart (individuee­l) gereedscha­p. ‘Op te veel werven ontbreekt het aan de juiste ontsmettin­gsmiddelen of zeep’, zegt het ACV. ‘Vooral het gemeenscha­ppelijk gebruik van grotere machines waarvan maar één exemplaar ter beschikkin­g is, is een probleem.’ (jir)

Negen op de tien organisati­es zeggen dat ze dit Miss Belgiëverk­iezing).

 ?? © Jimmy Kets ?? niet langer dan zes maanden kunnen overleven
© Jimmy Kets niet langer dan zes maanden kunnen overleven

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium