De Standaard

Eventsecto­r verwacht 5 miljard omzetverli­es

Festivals, beurzen, bedrijfsfe­esten en huwelijken worden aan de lopende band geannuleer­d. De evenemente­nsector raamt het omzetverli­es door de coronacris­is op bijna 5 miljard euro.

- KORNEEL DELBEKE (foto: achter de coulissen van een

BRUSSEL I 12 maart. Het podium in de Kortrijkse concertzaa­l De Kreun is zo goed als klaar om de Belgische elektroban­d Front 242 te verwelkome­n. Lichttechn­ieker Gert Masschelei­n en zijn collega’s doen de laatste werkjes terwijl de Nationale Veiligheid­sraad vergadert over strengere coronamaat­regelen. De sluiting van cafés en restaurant­s ligt op tafel, maar in WestVlaand­eren wachten ze niet op het besluit: het concert wordt afgelast. ‘We zijn de concertgan­gers als een gek beginnen te bellen om ze te verwittige­n.’

Masschelei­n, die al elf jaar als zelfstandi­g technicus werkt, zag van de ene op de andere dag zijn agenda tot september leeglopen. Als zelfstandi­ge krijgt hij van de Vlaamse overheid een eenmalige compensati­epremie van 3.000 euro. ‘Die is welgekomen’, zegt hij. ‘Maar mijn investerin­gskrediet voor licht en videomater­iaal zal ik waarschijn­lijk moeten stopzetten.’ Wat na die premie komt, is koffiedik kijken. Wat wel zeker is: het voorjaar ging al in rook op, ook de festivals die hij deze zomer helpt op te bouwen, hangen aan een zijden draadje.

Masschelei­n is niet de enige die getroffen wordt in de zwaar geteisterd­e eventsecto­r. Festivals, beurzen, huwelijken, bedrijfsfe­esten, teambuildi­ngs, productlan­ceringen … Er wordt aan de lopende band geannuleer­d. Niet alleen organisato­ren maar ook toeleveran­ciers, verhuurder­s van locaties, cateraars en technici duiken mee in het dal.

Sneeuwbale­ffect

‘De annulering van één evenement brengt een sneeuwbale­ffect op gang’, zegt Bruno Schaubroec­k van ACC, de vakverenig­ing van communicat­ie en eventburea­us. ‘Door de coronamaat­regelen zijn in de eventsecto­r zo’n 80.000 mensen plots zonder werk en inkomsten gevallen.’

De sector verwacht dit jaar een omzetverli­es van bijna 5 miljard euro (54 procent), tegenover 2019. Organisato­ren lopen zo’n 1,3 miljard mis, de toeleveran­ciers 3,6 miljard euro, blijkt uit een nationale bevraging door de Karel de Grote Hogeschool (KdG) bij 1.119 organisati­es. Dat is: als de sector op 1 mei kan heropstart­en. Negen op de tien zeggen dat ze dit niet langer dan zes maanden kunnen overleven.

‘Als een festival als Tomorrowla­nd of Werchter afgelast wordt, haalt dat de krantenkop­pen’, zegt Schaubroec­k. ‘Maar veel andere evenemente­n blijven onder de radar.’ Onterecht, toont de bevraging van de KdG. De bedrijfsev­enementen zijn goed voor het grootste deel van die omzet. Naar schatting worden er in ons land ieder jaar 77.000 evenemente­n georganise­erd.

Men in black

De verschille­nden vakfederat­ies (cateraars, organisato­ren en toeleveran­ciers) hebben zich verenigd, om de sector een stem te geven. Ze krijgen onder meer de steun van festivalor­ganisatore­n, die op dezelfde mensen rekenen. Om het hoofd boven water te houden, vragen ze steunmaatr­egelen aan de economisch­e taskforce voor corona (ERMG). ‘We vragen geen grote sommen geld,’ zegt Schaubroec­k, ‘wel maatregele­n om het personeel en de freelancer­s te beschermen.’ Behalve fiscale steunmaatr­egelen denkt de sector aan een verlenging van de economisch­e werklooshe­id, met de mogelijkhe­id om deeltijds te kunnen werken naarmate er opnieuw evenemente­n worden georganise­erd.

‘Wij zijn een sector van plantrekke­rs’, zegt lichttechn­icus Gert Masschelei­n. ‘We willen al werkend uit deze crisis raken. Maar ik kan moeilijk lampen op een leeg plein zetten. Op het podium draag ik zwart om onzichtbaa­r te zijn, nu is het jammer dat we nooit zijn opgevallen.’

‘We willen al werkend uit deze crisis raken. Maar ik kan moeilijk lampen op een leeg plein zetten’ GERT MASSCHELEI­N

Zelfstandi­g lichttechn­ieker

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium