De Standaard

DE BESTE WEEK IN EEN HALVE EEUW

- JAN REYNS

De Amerikaans­e S&P500 heeft 12 procent gewonnen, de grootste weekwinst sinds 1974. De Bel20 hield het bij een klim van 8,2 procent, goed voor de beste Brusselse beursweek in tien jaar.

Na een nooit geziene vrije val tarten de aandelenko­ersen de zwaartekra­chten met een scherpe hausse. Hoe het de economie vergaat, blijft een open vraag, maar de beurzen schrijven voorlopig duidelijk een ‘V’.

Alsof er nog niet genoeg financiële stimuli in stelling zijn gebracht, maakte donderdag zowel de Europese Unie (540 miljard euro) als de Amerikaans­e centrale bank (2.300 miljard dollar) een nieuw megasteunp­akket bekend. De Fed kocht eerst vooral overheidso­bligaties op en nu ook de schulden van kleinere en nietkredie­twaardige bedrijven, en de schulden van lokale overheden.

Op korte termijn vuurt dat de beurzen uiteraard voort aan, want de overheden nemen de risico’s over. Onderhand komt wel de vraag of de beleidsmak­ers niet overdrijve­n en op langere termijn geen nieuwe problemen uitlokken.

Helaas is de huidige crisis onuit gegeven. Het is moeilijk de beste reactie te voorspelle­n, laat staan hoe de economie en de beurzen precies evolueren. Toch lijkt het erop dat de politici en de centrale bankiers liever te veel in de strijd gooien dan te weinig. Wie weet stuwen ze daarmee het tweede been van de ‘V’ niet onbedoeld tot

Politici en centrale bankiers gooien liever te veel in de strijd dan te weinig. Ook dat is niet zonder risico

hoog boven het begin van het eerste been. Hier en daar durft al eens iemand iets in vraag te stellen. Veroorzake­n die extreme stimuluspl­annen geen inflatie? Of, erger: een vertrouwen­sbreuk in ons geld en kredietsys­teem?

Maar nu is het dus feest op de beurzen. Dat wil zeggen: de Bel20, die van 17 februari tot 16 maart 43 procent naar beneden donderde, won ondertusse­n weer 22 procent.

Ook de andere beurzen noteren ondertusse­n meer dan 20 procent boven hun bodem. Daarmee zijn we weer in een zogenaamde stieren of haussemark­t beland. Toch waarschuwe­n sommige strategen ervoor dat een terugval normaal is of zelfs dat we het dieptepunt nog niet gezien hebben. Daarvoor moeten ze hun argumenten wel gaan zoeken in de moeder van alle baissemark­ten, die van 19291933. Toen leefden de markten tientallen keren op met 20 procent of meer, maar het was altijd valse hoop.

Of dergelijke statistiek­en zinvol zijn, blijft de vraag. Anders dan bijna honderd jaar geleden bestaat er een duidelijk perspectie­f op beterschap. Corona is een externe oorzaak. Maar sommige beleggers vechten nog voorbije oorlogen uit. De grootste dalers in de Bel20 zijn de financiële aandelen (ING, Ageas, KBC), terwijl ze er veel beter voor staan dan in 2008.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium