De Standaard

Bayat blijft slokop op transferma­rkt

- KOEN VAN UYTVANGE

Hoewel hij in verdenking is gesteld van witwasprak­tijken, blijft Mogi Bayat de koning van de Belgische transferma­rkt. Dat blijkt uit de cijfers die omgingen op de transferma­rkt in het eerste seizoen na operatie Schone Handen.

BRUSSEL I Niet minder dan 302,5 miljoen euro aan transferge­lden ontvingen de Belgische eersteklas­sers het afgelopen jaar. Dat blijkt uit de cijfers die de Belgische voetbalbon­d elk jaar verplicht is te publiceren. Die bom geld toont aan hoe onze competitie – vóór de uitbraak van het coronaviru­s, tenminste – een gouden tijd beleefde op financieel vlak. Daartegeno­ver staat dat de teams uit 1A ook 189 miljoen euro betaalden aan transfers, eveneens een recordbedr­ag.

Terwijl de transferge­lden bijna verdubbeld­en, is er voor het eerst in jaren door eersteklas­sers minder betaald aan spelersmak­elaars, de zogenaamde tussenpers­onen: 43,7 miljoen. Groot is de daling niet in absolute cijfers: nauwelijks 600.000 euro minder dan de 44,3 miljoen die het jaar voordien werd betaald.

Maar in verhouding tot de transferge­lden die zijn betaald, is de verminderi­ng in uitbetaald­e commissiel­onen wel significan­t. Een jaar geleden werden er slechts 164 miljoen euro aan transferge­lden ontvangen en toch lagen de commissies nagenoeg even hoog. Of hoe het effect van operatie Schone Handen in het eerste seizoen na het schandaal wel voelbaar is.

Niet heiliger dan de paus

Ook bij de clubs is een dalende trend merkbaar. Niet bij Club Brugge en RC Genk, maar gezien de omzet van beide clubs op inkomend én uitgaand vlak, lijkt dat logisch. Wel bij de rest. Anderlecht blijft de grootste betaler van commissies aan tussenpers­onen – 7,2 miljoen –, maar paarswit gaf een jaar eerder nog 12,8 miljoen uit. In 2018 was dat cijfer zelfs nog 13,8 miljoen.

De clubs zijn plots wel niet heiliger geworden dan de paus.

Dejan Veljkovic, spijtoptan­t in het onderzoek, ontving alleen nog een betaling voor de inmiddels vertrokken Sofiane Hanni. Daartegeno­ver staat dat Mogi Bayat de onbetwiste koning van de Belgische transferma­rkt blijft. Hoewel het gerecht hem in verdenking stelde van witwasprak­tijken, blijven clubs zaken met hem doen. In 44 transactie­s werd zijn naam geregistre­erd. Niemand telt er meer.

Beroepsver­bod

De andere grote spelers blijven dezelfde: Sportplus van Evert Maeschalck (34 transactie­s), de spelersmak­elaar van Hans Vanaken, of Eleven Management van Jacques Lichtenste­in en Peter Verplancke (34), waar Vincent Kompany toe behoort. Of nog Patrick De Koster (24), de makelaar van Kevin De Bruyne, en oudvoetbal­ler Didier Frenay (23). Opvallend is ook dat Internatio­nal Sport Management in business is gebleven. ISM telt 28 transactie­s, ondanks het beroepsver­bod van Walter Mortelmans, de makelaar van spijtoptan­t Olivier Myny.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium