De Standaard

Hoestende zombies

-

Stella is nerveus. Dat komt niet door het binnen zitten. Daar kan zij veel beter tegen dan ik. Terwijl ik af en toe overvallen word door kinderacht­ig chagrijn omdat ik niet buiten mag spelen, voelt zij zich tussen de muren van onze quarantain­e vrij als een sprookjesp­rinses in haar koninkrijk.

Zij is onrustig vanwege alles wat zich buiten ons huis afspeelt. Ze beschouwt de buitenwere­ld als een vijandig oord waar hoestende zombies rondwaren met boodschapp­entassen die hun kans afwachten om je te besmetten met het virus. Dus ik doe alle inkopen voor haar en haar moeder, ook al betekent dat dat zij mij langdurig moet desinfecte­ren wanneer ik terugkom van mijn missies in het besmette gebied.

Zij is nerveus omdat zij nog steeds af en toe keelpijn heeft. Soms wil ze expres haar temperatuu­r niet meten, omdat ze bang is dat ze weer koorts krijgt, en dan gebruikt ze de thermomete­r vanwege diezelfde angst tien keer achter elkaar. Ze heeft geen koorts. Maar toch is ze bang om mij te besmetten. We zitten op elkaars lip, maar zij wil mij niet op de mond zoenen.

Elena, onze lieve werkster, komt al weken niet meer. Stella houdt het huis schoon en ik mag haar daar niet te veel mee helpen, want mijn vaardighed­en voldoen in de verste verte niet aan haar strenge hygiënisch­e normen, die zij in deze tijden van besmetting bovendien nog aanzienlij­k heeft aangescher­pt. Ons huis is schoner dan een operatieka­mer. Vandaag arriveerde een dure, blitse stofzuiger, die haar broer bij wijze van cadeau voor haar had besteld.

‘De tijden zijn toch echt veranderd’, zei ze terwijl ze de doos openmaakte. ‘Vroeger was ik blij als ik een handtas of schoenen mocht uitpakken. Wie had ooit kunnen denken dat ik gelukkig zou zijn met een stofzuiger?’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium