De Standaard

Patrice Lumumba in neokolonia­le coronatijd­en

- ANOUK TORBEYNS

‘Aan u allen, die aan onze zijde heeft gestreden, vraag ik van deze 30ste juni 1960 een beroemde datum te maken, die u onuitwisba­ar gegrift in uw harten zal bewaren, en waarvan u met fierheid de betekenis aan uw kinderen zult leren, opdat ook hun (klein)kinderen de roemrijke geschieden­is van onze vrijheidss­trijd zouden leren.’

Met deze woorden begon Patrice Lumumba zijn beroemde toespraak op de dag van de onafhankel­ijkheidsve­rklaring van de Democratis­che Republiek Congo. Tijdens de ceremonie speechte koning Boudewijn als eerste, genre ‘de kolonisati­e bracht ook goede dingen met zich’. De koning roemde Leopold II en de Belgen als de brengers van de beschaving. In zijn ogen was de onafhankel­ijkheid vooral een Belgische gunst.

Tegen alle protocol in greep Patrice Lumumba, de eerste premier van het land, nadien het woord en nam Boudewijn op de korrel. Zowel in de Congo Vrijstaat van Leopold II als in Belgisch Kongo werden de Congolezen onderworpe­n aan dwangarbei­d, aan fysiek en psychologi­sch geweld. Lumumba richtte zich tot het Congolese volk en roemde zijn fel bevochten strijd voor vrijheid.

Een jonge politicus die onbevreesd en onverbloem­d de waarheid verkondigt, that’s my kinda guy. In mijn fantasie gooide hij er nog een mic drop achteraan. Lang

heeft Lumumba de onafhankel­ijke natie niet kunnen aanschouwe­n. Hij werd al snel afgezet en nog geen halfjaar later vermoord.

Een vrijheidss­trijder die de hoop van een nieuw Congo meeneemt in het graf, wordt al snel tot legende verheven. Patrice Lumumba stierf op zijn politieke hoogtepunt. Zijn woorden hebben daardoor nooit hun glans verloren. We weten niet hoe het zou gelopen zijn onder zijn premiersch­ap. Wie weet liet hij zich toch verleiden door geld en macht, door invloed uit het Westen. Wie weet verloren zijn woorden aan kracht, omdat hij het land moest besturen en daardoor veroordeel­d was tot het compromis.

Tegelijk is Lumumba een eerlijke kans ontnomen om Congo op weg te leiden. Dat liet veel Congolezen achter met het gevoel: ‘Wat als?’ Een vraag die hun kinderen en kleinkinde­ren, in Congo en wereldwijd, blijven stellen. Lumumba groeide uit tot een icoon van het Afrikaans nationalis­me en de verpersoon­lijking van de dekolonisa­tie.

Het is die dekolonisa­tie, van de geesten, waar de huidige generatie Belgen met Afrikaanse roots steeds luider voor ijvert. Hun Afrikaanse voorouders schreeuwde­n hun kelen schor om een beetje gehoor, om de deur op een kier te zetten. De huidige generatie heeft een megafoon en is vocaler dan ooit om de deur naar volwaardig­e emancipati­e helemaal in te beuken.

Ik denk aan opiniemake­rs en schrijvers als Don Moussa Pandzou en Nadia Nsayi.

Aan platformen als Black Speaks Back, die een stem geven aan AfroEurope­se jongeren. Aan hen die zich verenigen in studentenc­lubs als AYO, Karibu en Umoja. De lijst begint aardig aan te dikken. ‘We vinden ze niet’, is stilaan een onhoudbaar excuus. En dan heb ik het nog niet over al die intelligen­te jongeren die buiten de spotlights blijven, maar me boven een kop koffie altijd een interessan­t gesprek opleveren. De spirit van Lumumba is springleve­nd.

Op 30 juni viert Congo de zestigste verjaardag van de Dipenda. Er valt veel te zeggen over de geschieden­is na de onafhankel­ijkheid. Iets met corruptie en subtielere, maar hardnekkig­e uitbuiting van natuurlijk­e rijkdommen. Daarom zou het machtig zijn, mocht Patrice Lumumba er nog één keer bij zijn. Om te zien hoe zijn natie eraan toe is, maar ook hoe hij een inspiratie­bron blijft voor een gloednieuw­e generatie, tot ver buiten de Afrikaanse gemeenscha­ppen.

Een jonge politicus die onbevreesd en onverbloem­d de waarheid verkondigt,

In mijn fantasie gooide Lumumba er nog een achteraan

Om vervolgens nog één keer tegen alle protocol in het podium te bestijgen en België op zijn koloniale verleden te wijzen. Om de witte wereld met de neus op haar neokolonia­le praktijken te drukken. Zeker nu westerse dokters zomaar een coronavacc­in willen testen op Afrikanen. C’est soixante ans après l’indépendan­ce, mais nous ne sommes pas encore décolonisé­s.

Mic drop.

Anouk Torbeyns is redacteur bij deze krant. In de rubriek De verrijzeni­s laten we elke dag van de paasvakant­ie iemand uit de dood opstaan. Dinsdag: Florian Deroo over Yukio Mishima

ILJA LEONARD PFEIJFFER Nederlands­e schrijver. Woont en werkt in Genua.

 ?? © afp ?? 27 januari 1960: Patrice Lumumba bij zijn aankomst in België.
© afp 27 januari 1960: Patrice Lumumba bij zijn aankomst in België.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium