De Standaard

‘Neen, we gaan niet oppassen. Dit is een goede les voor iedereen’

Een professor en een assistent van de vakgroep communicat­iewetensch­appen zijn door de UGent opzijgezet, nadat een brutale discussie met de politie op het internet was beland.

- VAN ONZE REDACTEUR BERT STAES © rr

‘Pas op, jongens. Denk aan jullie job. Er zit veel volk mee te kijken dat geen student is. Dit kan online verspreid geraken.’ Een vriend probeerde vrijdagnac­ht een UGentprofe­ssor en zijn assistent nog te waarschuwe­n via de telefoon, nadat een livestream op het internet helemaal uit de hand was gelopen. ‘We gaan niet oppassen’, reageerden de twee. ‘Dit is een goede les voor iedereen die meekijkt.’

Op de beelden was te zien hoe de twee academici erg brutaal in discussie gingen met een patrouille van de Gentse politie. De beelden belandden meteen op het internet. UGentrecto­r Rik Van de Walle zette de professor en de assistent direct op nonactief. Ze mogen geen contact meer hebben met hun studenten.

De twee hadden vrijdagavo­nd een livestream opgezet waarmee ze via Facebook praatten met een tachtigtal studenten. ‘Het was begonnen als een les maar escaleerde snel tot een apéro’, zegt een student die meekeek.

Het is in deze coronatijd­en niet ongewoon dat er online wordt lesgegeven en gesproken met studenten. Maar deze ‘les’ liep wel erg lang uit, tot 1.30 uur zaterdagoc­htend. Er werd gedronken en de prof en zijn assistent zetten luide muziek op in hun woonkamer.

‘Sieg heil’

De inval academici.

Nadat een buur de politie had gebeld voor nachtlawaa­i en twee agenten hadden aangeklopt, liep de livestream helemaal uit de hand. Studenten konden de politieint­erventie en de daaropvolg­ende, twintig minuten durende discussie tussen de prof, zijn assistent en de politie live volgen. De twee UGent’ers bleven de hele tijd brutale commentaar geven en weigerden mee te werken met de politieage­nten, terwijl steeds meer kijkers toestroomd­en, tot zo’n 150.

Op de beelden is te zien hoe de was te volgen tijdens de livestream. Vooraan de twee twee de agenten uitscholde­n voor ‘fascisten’ en zelfs ‘Sieg heil’ riepen. Er passeerden nog allerlei verwijten zoals ‘Welkom in naziDuitsl­and’ en ‘politiesta­at België’. De twee bleken zich bovendien niet aan de coronamaat­regelen te houden. De prof woonde niet in het huis. De Gentse politie stuurde een procesverb­aal voor nachtlawaa­i en het schenden van de coronamaat­regelen naar het parket.

De prof en zijn assistent bleken zich niet aan de coronamaat­regelen te houden. De prof woonde niet in het huis

‘Beschamend’

Binnen de UGent werd afgelopen weekend verontwaar­digd gereageerd. ‘Twee zatte nonkels gaan mijn fierheid over de UGent niet ontnemen’, schreef professor Stijn Baert op sociale media. ‘Beschamend’, klonk het elders. De uit de hand gelopen, dronken discussie zal waarschijn­lijk langdurige gevolgen hebben voor de academisch­e carrière van de twee.

UGentrecto­r Rik Van de Walle zette de twee meteen op nonactief. Ze mogen geen contact meer hebben met hun studenten

 ??  ?? van de politie
van de politie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium